Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Milano Waterloo van De Belg Waterloo heeft Bedum gemist!

Drie jaar geleden mocht ik Milano Waterloo van De Belg Waterloo ook al eens interviewen. Dat was vlak voor  de Omloop waarbij ook blikvanger Kjeld Nuis aanwezig was. De kop was dan ook snel gemaakt ‘De Belg Waterloo, de Kjeld Nuis onder de patatkramen.’ Een titel die dit mooie familiebedrijf aan het eind van dat jaar wederom waarmaakte toen ze weer verkozen werden tot de beste biologische frietkraam van Nederland! Echte prijzenpakkers dus de Waterloos en alleen daarom al meer dan welkom in Bedum.

Hoe zat het ook al weer……

Milano is inmiddels 46 jaar en woont tegenwoordig in Appingedam. ‘In 1987 ben ik samen met mijn broer Harry en mijn zus Anna dit avontuur aangegaan. Moeder Waterloo was van Belgische afkomst dus de naam is hierbij verklaard. En dat is ook de reden dat wij Vlaamse biologische frites verkopen’.

‘Waarbij wij het hele bereidingsproces in eigen hand houden. In dit proces heeft zich wel een kleine verandering voorgedaan maar wat precies dat blijft het familiegeheim van de smid. Je hoort het al, het steekt allemaal heel nauw. Je wordt dan ook niet zo maar verkozen tot beste frietkraam van Nederland. Ik werk zes dagen in de week maar ben eigenlijk zeven dagen in de week met De Belg Waterloo bezig.’

Het is een echt familiebedrijf waarbij ouders samenwerken met hun kinderkroost aangevuld met neefjes, nichtjes, zwagers en schoonzussen. Ze zijn doorgaans te vinden op toplocaties in Groningen maar ook in Zuidlaren. En uiteraard bij grote evenementen waar we allemaal weer met smart op zitten te wachten. Naast de Omloop van Bedum kennen heel veel mensen uit de Hogelandregio De Belg Waterloo natuurlijk van de Hemelvaartsdag in Eenrum.

De ontwikkelingen in de laatste drie jaar

Gevraagd naar de belangrijkste ontwikkelingen in de afgelopen jaren kan Milano niet om het overlijden van zijn vader heen. Dat gebeurde in april 2019, net na Koningsdag. ‘Binnen drie jaar je beide ouders verliezen, ook nog eens de grondleggers van ons bedrijf, dat doet wat met je. Naar de buitenwacht, zeker naar de klant, ben je altijd vrolijk maar inwendig is er het verdriet. Ook omdat we zolang bij elkaar in één huis gewoond hebben. Ik heb veertig jaar intensief met mijn vader opgetrokken, hij heeft mij de fijne kneepjes van het vak geleerd. Maar misschien was het gemis van mijn moeder voor hem wel te groot!’

En daarna was daar natuurlijk nog de coronatijd waardoor veel evenementen en dus ook omzet wegviel. Gelukkig ging de familie Waterloo niet bij de pakken neerzitten. Sterker nog, net na de eerste lockdown wist men in Veendam een mooie buitenlocatie te vinden dat direct een groot succes werd. Het tekent de inventiviteit van de Waterloos. Die binnenkort ook nog eens met een nieuw sausje op de markt komen. Ook de innovatie staat niet stil, zo blijkt.

Op naar Bedum!

Of hij tijdens zijn bezoek aan de Omloop in Bedum ook gaat zingen, vroeg ik aan de sympathieke ondernemer. Maar het blijkt dat ik Milano verwar met schoonzusje Bernardine: ‘Zelf zingen, dat kan ik de mensen absoluut niet aandoen. Je hebt dus wel een klokje horen luiden maar Bernardine is de klepel. De muziek is wel mijn hobby en dat ik een groot fan ben van het Nederlandstalige lied is wijd en zijd bekend! Daarbij organiseer en presenteer ik jaarlijks een muziekevenement voor de minima waarbij ze voor €1,- per kaartje naar binnen mogen. Dit gaat ook dit jaar niet door maar het is wel iets wat ik graag weer op wil pakken.’

Als altijd staat de agenda ook nu weer geblokt wanneer de Omloop zich aandient. ‘Ik ben er elke editie bij. De sfeer in Bedum is zo mooi. Elders zie je het tijdens evenementen wel eens grimmig worden, zeker wanneer de alcoholpromillage toeneemt. Maar daar is in Bedum absoluut geen sprake van. Iedereen kent elkaar en een schouderklopje is snel gegeven.’

Voor de mensen die vergeten zijn hoe het er dan aan toegaat: ‘We zijn van 12.00 tot ongeveer 21.30 uur geopend met onze kraam waarbij we naast onze bekroonde frites ook frikandellen, kroketten, braadworsten en eierballen verkopen. Uiteraard in nieuw frituurvet want dat wordt dagelijks ververst. Waarbij de consument ook nog eens kan kiezen uit maar liefst 22 sauzen. Plus de kruiden waar wij bekend om staan. En uiteraard tegenover Hotel ’t Gemeentehuis, wat mij betreft een toplocatie waar we steevast een mooie verkoopdag afsluiten met een afzakkertje. Op een geslaagde 2021 editie dus, daar proost ik nu al op!’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69