Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

De boer is (s)troef

Zondag jl. beloofde het een prachtige sportdag te worden. ’s Morgensvroeg zag ik de buurmannen Martin en Ite al op tijd wegrijden richting de TT in Assen. ’s Middag rond 14.00 uur schakelde ik ook nog even in. Eerder had weinig zin want alleen bij de Moto GP ken ik nog wat namen van coureurs. Wel jammer natuurlijk dat Rossi over de kop vloog. Die reed er al toen ik nog naar de races ging, dat lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden.

Afijn, na afloop logden we in bij buurman Wim want nu begon de dag toch echt op stoom te komen. Max maakte korte metten met Hamilton in een verder ietwat saaie race. Maar de winst maakte veel zo niet alles goed. Om toch nog even van de zon te genieten, gingen we na de race nog even naar buiten. Daardoor misten we op onverklaarbare wijze de overwinning van Mathieu van der Poel in de Tour die zelfs de gele trui aan mocht trekken en tranen met tuiten huilde. En dat allemaal als huldeblijk voor opa Raymond Poulidor die deze prachtige trui nooit heeft mogen dragen.

Dat we die legendarische overwinning gemist hebben, was natuurlijk te danken aan onze Oranje leeuwen die om 18.00 uur stipt de degens kruisten met de Tjechen. Toen ik het speelschema na de voorrondes eens goed bestuurde, kreeg ik een tinteling door het hele lichaam. Gezien de mogelijke tegenstanders zouden we maar zo door kunnen stoten naar de halve finales. En dan zou Engeland of Duitsland volgen, ook niets mis mee. Een finale tegen Italië, België of Frankrijk gloorde. En de gladiolen.

Hoe anders ging het. De eerste helft was al niet echt sprankelend en vlak na rust ging het helemaal mis. Malen miste een niet te missen kans en in de tegenaanval deed De Ligt dingen die niets met voetbal te maken hebben met een rode kaart toch gevolg. En toen volgde de wissel…… Vol ongeloof zaten we elkaar aan te kijken. Dit kon toch nooit goed gaan? En dat ging het ook niet. Sterker nog, de Tjechen prikten er nog maar eentje in. Wat restte was een kater van jewelste, het opruimen van oranje attributen en wachten op het spottend hoongelach richting bondscoach De Boer.

Dat was toch de man van die prachtige pass op Bergkamp in ’98? Hij ziet het spelletje dus wel. Maar ergens tegen de Superboeren van De Graafschap ging het mis in zijn trainerscarrière helaas. Wat volgde was een anticlimax toen één van zijn stafleden wist te melden dat het motortje van Malen het niet langer dan een uur vol zou houden. Gezond boerenverstand werd uitgeschakeld, prompt werd de gevaarlijkste man van het veld eruit gehaald. En als ie nou Gakpo gebracht zou hebben. Maar wat moesten we in vredesnaam met Promes?

Gisteren bood Frank zijn ontslag aan bij de KNVB. Als ik hem was, ging ik leuke dingen doen. Veel leuke dingen. Ik vond hem er vaak maar slecht uitzien tijdens zijn functie als bondscoach. Stijf van de stress en diepe wallen onder de ogen. Het gezicht strak alsof hij permanent op zijn hoede was voor weer een strikvraag. Ga lekker de jeugd trainen of wordt anders scout of analist. En er zijn nog zoveel mooie plekjes op de wereld die je vast nog nooit gezien hebt. Je hebt nog zoveel mooie jaren voor de boeg! Voor ons is inmiddels het grote gissen begonnen over zijn mogelijke opvolger. Dat zal ook nog niet meevallen.

Zelf probeer ik deze weken de grote stress te vermijden. Liever ga ik lekker freewheelend richting de vakantie. Deze week brengen twee interviewtjes mij naar Lauwersoog. Niets mis met die omgeving. En morgenvroeg pak ik maar weer op tijd mijn fiets om koers te zetten naar het Westerkwartier. Volgende week staat ook niet bol van de spanning al ben ik wel benieuwd wat de tweede Modernaprik met mijn lichaampje doet. En donderdagmiddag wacht nog de diploma-uitreiking van Miranda in Parkstad Veendam. Dat is ook een mooi uitstapje toch?

Hopelijk begint daarna het grote genieten. Eerst in Noord-Holland, later in eigen provincie en tussendoor nog even genieten van Zuid-Holland. Dichtbij maar gevoelsmatig ook zo ver weg. Niet drie keer een ander appartement toegewezen krijgen op Tenerife in de laatste week voor vertrek zoals vorig jaar. Gewoon weten waar je aan toe bent zonder al te veel poespas. Net als Frankie dus, als ie verstandig is tenminste. Maar samen moeten we eerst nog even de EK-kater zien te verwerken…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69