Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Wienand Hofstede kijkt niet op een fietsvakantiekilometertje meer of minder……

Silvio Belga en Wilhelm Dijk van Dijk & Belga Bedum komen regelmatig bij klanten langs die ze op prachtige verhalen trakteren. ‘Daar moeten we wat mee doen’, zeiden ze tegen elkaar in de auto na weer bijzondere anekdotes aangehoord te hebben. De reeks ‘Klant in Beeld’ werd geboren. Deze keer is Wienand Hofstede aan het woord die duizenden fietsvakantiekilometers maakte….

Fietsvrees

Het is een prachtige lentevoorjaarsdag wanneer ik in mijn auto via Winneweer naar Garrelsweer rijd. ‘Ben je met de auto’, vraagt de hoofdrolspeler van deze editie bijna verbaasd. Even later is het mijn beurt om verbaasd te reageren. Nog niet eens zozeer om het feit dat Wienand Hofstede geen rijbewijs heeft, daarin is hij immers niet uniek. Maar wel over het feit dat deze 72-jarige inwoner uit Garrelsweer, hij is er geboren, getogen en nooit meer weggegaan, die zoveel fietskilometers gemaakt heeft vroeger eigenlijk niet eens durfde te fietsen.

‘Dat fietsen dat vond ik veel te gevaarlijk! Al dat geslinger. Ik kon niet eens fietsen. Maar toen ik elf jaar oud was, kreeg ik een dubbeltje van mijn moeder wanneer het mij zou lukken. Dat was in die tijd veel geld hoor. Zij zal wel gedacht hebben, ik moet dat toch een beetje stimuleren want straks moet hij wel op de fiets naar Delfzijl waar ik naar de ambachtsschool zou gaan. Dat was voor mij net het zetje wat nodig was om het fietsen te leren. Toen ik eens op die ambachtsschool mijn overall vergeten was, fietste ik snel op en neer om hem op te halen.’

Misschien dat in die tijd wel de fietsfascinatie begonnen is voor Hofstede die na een werkzaam leven in de bouw zijn laatste vijftien werkjaren als klusjesman bij woonzorgcentrum De Mieden in Uithuizermeeden werkte. Uiteraard ging hij altijd op de fiets naar het werk. Of dat nu in Groningen of ‘op Meij’ was, dat maakte hem niet uit. Maar begin jaren zeventig maakte hij zich op voor een nog groter huzarenstukje…..

Op de fiets naar Israël

In 1974 zag hij namelijk in een reisblad een advertentie staan waarin iemand metgezellen zocht voor een fietstocht vanuit het Brabantse Oosterhout naar Israël. Hofstede aarzelde niet en meldde zich aan. Op 25-jarige leeftijd had hij door zijn werk al de nodige fietskilometers in de benen en dit leek hem net wat. Van Garrelsweer naar Oosterhout is natuurlijk al een mooi eindje fietsen vandaar dat hij vlak voor overnachtingplaats Amersfoort maar even naar huis belde dat het eerste gedeelte van de reis goed verlopen was.

Hofstede: ‘Daarna volgde een fietsreis van 5.500 kilometer. We waren met zijn vieren en hebben vijftig dagen over de tocht gedaan. Tien daarvan waren rustdagen. Dat gaf ons mooi de kans om bijvoorbeeld naar de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad te gaan. Helaas liet de Zwitserse Garde ons niet binnen want we droegen een korte broek.’

Gelukkig deden ze op de Akropolis in Athene minder moeilijk en ook in Turkije viel het nodige te zien. Met de boot werd vanuit dit land naar Israël gevaren waarna ze in drie weken tijd van het noorden naar het zuiden fietsten. Op deze mooie trip mocht het dobberen in de Dode Zee uiteraard niet ontbreken en ook Jericho werd aangedaan. De terugweg ging per vliegtuig en drie maanden na vertrek meldde hij zich weer thuis in Garrelsweer, een enorme ervaring rijker.

Het smaakte uiteraard naar meer. Hofstede somt moeiteloos nog enige mooie reizen op. Zo ging hij in 1978 naar Schotland. Een jaar later ging hij eerst met de trein naar Praag om vervolgens via Oost-Duitsland terug te fietsen. In de zomer van 1982 volgde een prachtige reis naar de Scandinavische Noordkaap. Op de fiets naar Noord-Duitsland, per boot naar Helsinki en daarvandaan hoofdzakelijk per fiets naar het hoge noorden waarbij hij uiteindelijk maar 100 kilometer verwijderd was van het Russische Moermansk en uiteindelijk na zes weken per trein van Oslo weer terugging naar het Groninger land. Maar wel weer een dikke tweeduizend fietskilometers rijker.

Ook de mooie reis naar Ierland in 1983 mag in deze opsomming niet ontbreken. De overtochten van Hoek van Holland naar Hull en vanaf Noord-Wales naar Dublin gingen per boot maar voor de rest was het drie weken lang fietsen geblazen door het prachtige Ierland. En in 1990 werd Zuid-Amerika aangedaan waar hij in vijf maanden tijd 5.000 hoogtekilometers aflegde in bergrijk gebied. ‘Een metgezel werd destijds nog bevangen door de ‘hoogteziekte’ waardoor alle energie uit zijn lichaam verdween en ik hem op den duur de berg op moest drukken.’

Een ‘wereldreis’ van bijna een jaar.

Maar de mooiste fietstrip vond in 1980 plaats. Met een groep van tien fietsers was Hofstede van plan een wereldreis te maken. Dat deze uiteindelijk halverwege Afrika in Kenia na bijna een jaar fietsen eindigde mag de pret niet drukken. Alhoewel het voor Hofstede in Utrecht al bijna verkeerd ging toen een vrachtwagen hem op het fietspad aanreed en zijn fiets beschadigde. Uiteindelijk werden de drie fietsgroepen verenigd in Brabant en werd koers gezet naar Zuid-Spanje waar men met de boot de overtocht naar Afrika maakte.

In Algarije vierden ze op uitnodiging van een rijke man kerst bij hem thuis. Mede ingegeven door een knappe vrouwelijke reisgenoot waar de zakenman zijn oog op had laten vallen. Als ‘dank’ voor deze vertraging bood hij ze alle tien vliegtickets aan waardoor ze een gedeelte van de reis per vliegtuig aflegden. Dankzij een lift van enige Duitsers konden ze de Sahara doorkruisen.

Hofstede hierover: ‘In ruil voor die lift moesten we de nodige hand- en spandiensten verrichten. Want de auto’s kwamen regelmatig vast te zitten in het zand en dan moesten wij platen onder de wielen leggen en flink drukken. Eén keer raakte zelfs de benzinetank lek maar na het opdrogen van de tweecomponentenlijm konden we weer verder. Al met al zijn we na 19.000 fietskilometers vanuit Kenia, in oostelijk Afrika, gelegen aan de Indische Oceaan, teruggevlogen naar Amsterdam!

Vliegenmepper Ubo Verzekeringen

Tegenwoordig fietst Hofstede nog steeds de nodige kilometers, mede dankzij twee krantenrondes door Garrelsweer en Winneweer maar het is niet zo extreem meer als vroeger. Hofstede: ‘In 2018 reed ik nog 15.000 kilometer, in 2019 11.000 en vorig jaar ‘maar’ 7.000 kilometer, mede ingegeven door alle Coronaperikelen.’

De fietskilometers mogen dan minder geworden zijn, de band met Dijk en Belga is er al dik veertig jaar. Hij laat een vliegenmepper zien uit de tijd dat Bé Dijk nog bij UBO Verzekeringen werkte. ‘Slagvaardig’ staat er op vermeld en dat is deze financiële dienstverlener nog steeds natuurlijk. ‘Vorig jaar is Wilhelm Dijk nog langs geweest om de verzekeringen door te nemen. Ik heb hem toen verteld dat het mooi zou zijn dat we dit jaar nog een keer een reünie met de deelnemers aan die Afrika-reis zouden mogen beleven. Dat zou mooi zijn, veertig jaar na dato. Dat is lang geleden inderdaad maar de band met de familie Dijk is er dus nog veel langer….’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69