Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Sandra Nubé – Komrij, Vrijwilligerswerk is belangrijk voor de leefbaarheid van het dorp

Voor een dorp is het belangrijk dat veel mensen vrijwilligerswerk doen. Gelukkig woon ik in een dorp waar veel verenigingen en dus ook veel vrijwilligers actief zijn. Als ik kijk naar de voetbalclub (vv Eenrum) waar ik zelf bestuurslid ben, hebben we bijna 100 vrijwilligers om alles draaiende te houden.

Denk aan de scheidsrechters, leiders, trainers, bestuursleden, jeugdcommissie, activiteitencommissie, sponsorcommissie, ledenadministratie, materialencommissie en  klusjesmannen. En misschien vergeet ik er dan nog wel een paar. Dit geldt ook voor de tennisclub, motorclub, sportvereniging, muziekvereniging, enz.. Ook hier geldt, zonder vrijwilligers geen vereniging. Bij elke vereniging zie je een vaste club mensen die de boel draaiende houdt. Dat is heel fijn.

Ik werk op Terra Winsum (VMBO) en ik ben daar de coördinator van de maatschappelijke stage van onze school. Dit doe ik omdat ik het belangrijk vind om de leerlingen te leren dat het doen van vrijwilligerswerk erg belangrijk is. Dat het normaal moet zijn dat je iets voor een ander doet, zonder dat je daar geld voor krijgt.

Op deze manier komen ze met vrijwilligerswerk in hun eigen dorp in aanraking en als ze dan zeggen, ik vond het zo leuk, ik ga volgend jaar weer meehelpen met de kinderspelweek, voetbaltraining of koffie schenken bij de Twaalfhoven, dan geef ik ze een groot compliment. Deze leerlingen hebben het begrepen.

Persoonlijk heb ik moeite met mensen die wel commentaar leveren op besturen van verenigingen, maar zelf geen vrijwilligerswerk doen. Sommige mensen denken dat het allemaal vanzelf gaat bij een vereniging of dat bestuur en vrijwilligers betaald worden. Dat is echt niet zo. Vrijwilligerswerk doe je vanuit de hart omdat je het zo belangrijk vindt dat een vereniging goed blijft draaien.

Als ik kijk naar al die enthousiaste vrijwilligers, bijvoorbeeld bij ons in de voetbalclub, dan word je daar zelf ook blij fijn. Je ziet de lachende kinderen op een training of wedstrijd en mensen die blij zijn met een lekker kopje koffie in de rust. Ook maak je vaak een praatje met mensen langs de kant van het veld. Het is dus ook heel goed voor je sociale contacten.

Soms maak ik mij weleens zorgen of jonge mensen wel beseffen dat we een vereniging samen moeten dragen. Velen hebben het druk met werk, kinderen en sociale media. Ik ben er van overtuigd dat iedereen wat kan doen. Ik ben zelf al vanaf mijn 25ste jaar altijd bestuurslid van een vereniging. En niet iedereen hoeft bestuurslid te zijn. Je kunt tegels leggen, een keer schilderen, klusjes doen of achter de bar staan en anderen zijn beter in besturen of het begeleiden van een team.

Onze slogan is niet voor niets: “Samen doen is beter”…, en zo is het ook. Samen vrijwilligerswerk doen voor een vereniging of organisatie geeft je veel plezier en energie. Ik kan het iedereen aanraden. Het is leuker dan een hele avond achter Netflix te zitten. Dus voor wie nog geen vrijwilliger en nog gezond is: kom in actie en meld je aan bij een vereniging of organisatie in je dorp en hou je dorp aantrekkelijk en leefbaar.

Natuurlijk zijn er ook mensen die mantelzorger zijn of die elke dag iets doen voor een zieke buurman of buurvrouw. Dat is uiteraard ook vrijwilligerswerk vanuit je hart. Daarom wens ik iedereen naast je gewone werk of pensioen, zinvol vrijwilligerswerk toe die je met je hart doet. Wat je doet voor een ander, gaat nooit verloren.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69