Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

TromgeROFFEL voor Voedselbank het Hogeland, deel XI

Wieb, kom er maar weer in!

Ja, ja, het is al weer bijna twee maanden geleden dat we contact met elkaar gehad hebben. Dus wat mij betreft de hoogste tijd om even weer bij te praten. De vorige keer eindigden we met het afscheid van onze bedrijfsleider. Hij is zeven jaar als algemeen coördinator, zoals we deze functie ook wel noemen, bij ons werkzaam geweest en vond dat zijn houdbaarheidsdatum was bereikt en stopte dus met zijn werkzaamheden voor de Voedselbank het Hogeland.

Een tweetal weken na zijn afscheid konden we echter Lia Beerstra uit Eenrum reeds installeren als nieuwe bedrijfsleider. Lia heeft jarenlang een leidinggevende functie in het onderwijs gehad en is dus een prima opvolgster van Jan.

In de tussenliggende maanden zijn er ongetwijfeld leuke inzamelacties geweest?!

Uiteraard, zowel wij als de mensen in de regio blijven inventief en met ons meedenken. Omdat de winter al weer lang en breed voorbij is en de ijsbaanvereniging in Winsum bleef zitten met een twintigtal pakken chocolademelk, werd dit lekkere product aan ons gedoneerd.

Maar ook buiten de regio wordt geweldig met ons meegedacht. Een inzamelactie door DJ’s van Radio 538 heeft Voedselbank het Hogeland maar liefst € 6000,- opgeleverd. Ook weer een geweldige opsteker!

Zelfs de tandartsen denken met jullie mee?

Ja, bijzonder hé?! Een tandartsenpraktijk uit de regio verzorgt namelijk gratis gebitscontrole voor onze cliënten. Voorwaarde is wel dat ze woonachtig zijn in Uithuizen en Uithuizermeeden. Een prachtig initiatief toch?!

Je zou bijna een run van nieuwe aanmeldingen verwachten dankzij dergelijke initiatieven?

Dat zou je denken inderdaad maar het tegendeel is waar. Maar daar hebben wij niet alleen mee te kampen hoor. Vandaar dat een aantal landelijk opererende radio- en tv-stations in de maand mei aandacht besteden aan de zogenaamde voedselbankschaamte. Misschien wel een nieuw woord en hopelijk wordt het niet het woord van het jaar want deze schaamte moet snel uitgebannen worden wat ons betreft.

In de gemeente Het Hogeland bijvoorbeeld is sprake van ongeveer 1.400 bijstandsgerechtigden waarvan een ruim deel aan de criteria van de voedselbank voldoet. Toch zijn er maar 140 gezinnen die zich in hebben laten schrijven bij Voedselbank het Hogeland. De acties van de landelijke media hebben dan ook tot doel mensen over de toch wel hoge drempel te helpen en daarmee de schaamte te verbreken. Ook weer een actie waar we volledig achter staan natuurlijk.

Hoe zit het met de DE-actie?

Deze aloude Douwe Egberts spaarpuntenactie heeft onze voedselbank in 2020 maar liefst 700.000 spaarpunten opgeleverd, oftewel 1.166 pakken koffie. Geen wonder dus dat we ook dit jaar al weer druk aan het inzamelen zijn geslagen. Inmiddels staat de teller voor 2021 op zo’n 230.000 punten. We hebben in ongeveer vier maanden tijd al weer bijna 400 pakken koffie ingezameld dus!

Spaarpunten kunnen nog steeds worden ingeleverd op onze locatie aan de Lombok 1, 9951 SC te Winsum. Na deze intensieve coronatijd drinken wij graag een kop koffie met al onze spaarders!

Ook over de coronamaatregelen is vast wel iets te vertellen?

De huidige coronamaatregelen, die onder andere inhouden dat onze cliënten zelf om de twee weken hun voedselpakket ophalen, stoppen waarschijnlijk per 1 juli a.s.. We houden natuurlijk een slag om de arm maar daarna keren we hoogstwaarschijnlijk terug naar het oude systeem waarin de cliënt in ons gebouw ‘gewoon’ weer kan winkelen en dus zelf kan bepalen wat hij of zij mee wil nemen in zijn karretje.

Dat zou toch fantastisch zijn Wieb?

Absoluut, wat hebben we bijzondere trajecten moeten doorlopen in de afgelopen maanden maar het is ons gelukt om de mensen die het nodig hebben goed te kunnen blijven bedienen. Maar terug naar het oude normaal voelt natuurlijk als een bevrijding. Tegen die tijd meld ik mij graag weer voor editie nummer 12……

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69