Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Een bewogen aprilmaand

Het is de laatste donderdag van april wanneer ik dit verhaaltje wegtik. Normaal zou ik misschien nog lichte oorsuizingen en kleine evenwichtafwijkingen hebben dankzij twee geweldige Sunsationweekenden. Maar daarvan is nu geen sprake. Geluksmomenten zitten hem in kleinere dingen. De eerste training sinds misschien wel eind september bijvoorbeeld. Geen partijvorm maar met kleine plukjes spelers bij elkaar. Het begin is er in elk geval. En misschien pak ik dit weekend nog wel even een terrasje mee. Alleen al het feit dat dit weer kan is al fantastisch natuurlijk!

April 2021, wat een maand was dat zeg. Prachtig weer en dito herinneringen opgebouwd op Ameland waar kilometers weggefietst werden in een geweldige Wadomgeving. Die kunnen zo in het hokje mooie herinneringen opgeslagen worden. Maar april was ook de maand van het afscheid. Van zwager Marten bijvoorbeeld die na een lang ziekbed begin april qua gezondheidstoestand snel achteruit ging. De uitvaart van mijn moeder in november 2016 was aangrijpend. Maar destijds was zeker sprake van een voltooid leven. Daarbij was mijn moeder er al jarenlang zat van.

Maar dat was in Tuke zijn geval anders, zeker wat het voltooid leven betreft. Ik moest moeite doen om de waterlanders te bedwingen toen er tijdens de afscheidsplechtigheid foto’s langskwamen van zijn gezin en samen met de kleinkinderen. Of met zijn tamme kraai die twee weken voor zijn overlijden wegvloog. Was dat al een vaag teken? Wel mooi dat Marten begraven is op Doord, vlakbij zijn huis. Zo kan hij af en toe nog een oogje in het zeil houden.

Dan was daar nog een ander rouwproces waar ik niet al te diep op in wil gaan. Want hoe neem je afscheid van je zaak waar je zolang je ziel en zaligheid in gestopt hebt? Dat is wikken en wegen natuurlijk, ook tekstueel. Man, wat een toestanden allemaal. Ik weet nog dat het UWV tijdens een ontslagbijeenkomst bij Vast Bakeries het had over een soort van rouwproces die je moet doorlopen wanneer je ontslagen wordt. Dat zal in dit geval niet anders zijn. Sterkte aan eenieder die hierbij op wat voor manier dan ook bij betrokken is.

En zo gingen we Koningsdag 2021 in. Sinds jaar en dag gehouden op 27 april om de verjaardag van King Willy te vieren maar helaas weer geen feestelijke bijeenkomst bij Vita en/of Brouwers. ’s Morgens was ik er al tijd uit om de laatste hand aan een interview te leggen. Dat kon nog mooi even ja, van een aubade in het dorp was immers geen sprake en ook Concordia moest noodgedwongen werkloos thuisblijven.

Daarna maar even op tv naar de Koninklijke familie gekeken die Eindhoven aandeden. Veel ging interactief en virtueel op afstand maar dankzij de nodige interviews kwamen we toch wat meer over vooral de dochters te weten die zich langzaam maar zeker ontwikkelen tot jonge dames. Waarmee ze er tijdens Koningsdag ongetwijfeld aan bijgedragen hebben dat de populariteit van ons Koningshuis weer enigszins in de lift zit na het debacle van de inderhaast afgebroken Griekenland-vakantie van eind vorig jaar.

Het geluk zat hem op Koningsdag dus in kleine dingen. De oranje Tompouce bijvoorbeeld van Bakker Post die in drievoud door de Berkenlaan werd rondgebracht. Of de gezamenlijke Vita Nova maaltijd genuttigd onder het genot van een biertje in de luwte van de wind bij een langzaam ondergaande zon en een prachtig opbloeiende roodgloeiende maan. Magische momenten om te koesteren. Of het ijsje van de rijdende ijscoboer die ongetwijfeld goede zaken deed met zijn rijdende ijscokar door de straten van Middelstum.

Die combinatie van lekkernijen ging er zo lekker in dat ik mijn oogjes ouderwets niet meer open kon houden tijdens de voetbalwedstrijd Real Madrid – Chelsea. Op het gebied van alcoholnuttiging en – verwerking moet ik dus misschien nog wel wat aan trainingsarbeid verrichten. Voordeel was wel dat ik mijn bedje al vrij snel en vroeg wist te raken om vervolgens om 05.30 uur in alle vroegte te ontwaken.

Dat deed niets, het gaf mij mooi de gelegenheid om deze bewogen aprilmaand nog even te overdenken. Snel vergeten of toch de mooie puntjes eruit zien te filteren? Mooie interviews bijvoorbeeld, soms op fantastische locaties gehouden en omgeven door warme zonneschijn. Het koesteren van nieuwe adverteerders die zich deze hele maand zelfs spontaan aanboden. Het zal ongetwijfeld het laatste woorden. Op naar mei, op naar hopelijk verdere versoepelingen en andere (bouw)hoogtepunten…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69