Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

De 25 vluggertjes van Gerrie Jonker

Naam: Gerrie Jonker 

Adres, Woonplaats: Warffum, Hoofdstraat 29 

Leeftijd: Daar moet ik tegenwoordig over nadenken. Zesenvijftig. 

Burgerlijke staat: Al duizend jaar samen met Jan Dirk. 

Beroep: Organisator KunstKerk Hogeland (www.kunstkerkhogeland.nl) en muziekdocente. De KunstKerk Hogeland is een plek voor kunst & ambacht voor kinderen, niet een uurtje, maar een hele dag. Tijdens schooltijd. Ateliers in een monument. We draaien net een jaar, kregen vorige jaar de Culturele Stimuleringsprijs van de gemeente Hogeland. Hard nodig in deze Corona-tijd. Evenals werken met je handen in deze digitale wereld. 

Hobby’s: In m’n vrije tijd doe ik alles wat met werk te maken heeft. 

Lievelingsgerecht: Iets met vis, maar dan vooral vanwege het sausje: basilicum, honing, olie, limoen, in de blender – top. 

Mooiste film ooit gezien: Brimstone zagen we samen, dochter Nine Jit en ik. Na Hoofdstuk 1, lag ik al onder de stoel. Vanaf het moment dat we de bioscoop verlieten tot we in Warffum de auto uitstapten hadden we het alleen maar over wat we net gezien hadden. Wat een regisseur, Martin van Koolhoven. Ook een absolute aanrader: De Kijk van Koolhoven, waar hij films van allerlei genres de revue laat passeren, met analytische, energieke, deskundige, vrolijkmakende blik. 

Mooiste sportmoment ooit: Ben fan van schoonzwemmen, synchroonzwemmen. Fascinerend. Honderd jaar geleden ‘bedacht’ door de Australische Annette Kellerman. Check haar levensverhaal, van jeugd-polio naar Hollywood. Fantastisch. 

Mooiste boek ooit gelezen: Dat is een lastige. Ik weet nog wel het eerste boek dat ik niet opzij kon leggen en overal mee naar toe nam, Another Country van James Baldwin. Van laatst gelezen boeken vond ik De Herinnerde Soldaat intrigerend. Zomerboek van Tove Jansson, ook mooi. Voor als het weer mooi weer wordt. 

Kijkt het liefst naar: Buiten, er gebeurt altijd iets ook als er niets gebeurt. 

Beste popsong aller tijden: Haha, hier was buurvrouw Mara nieuwsgierig naar, ‘Right here, right now’, Fatboy Slim hou ik van, vanwege de tekst. De titel is tegelijk ook de enige tekst. Hier en nu moet het gebeuren, vind ik een mooi moto. Volume voluit en bewegen maar, maakt niet uit hoe.

Mooiste/succesvolste versiertruc: Versieren. Hoe bedoel je? 

Mooiste plekjes van het Hogeland: De keuken van het Openluchtmuseum Hogeland. De weg vanuit Warffum richting de paarden van Margriet. De Eemshaven. Het voetpad langs de Rasquerdermaar, de mooie huizen van Uithuizen, de synagoge in Winsum, de viskraam in Zoutkamp. Zo veel. 

Favoriet vakantieland: Catalonië, Spanje, eens per twee jaar op werkvakantie met ons Catalaanse straatbandje Cobla Amsterdam. We zijn tegenwoordig een enigszins slapende club en spelen niet veel, maar 10 dagen toeren met snoeiharde toeters (en 1 bas) blijft leuk. 

Mooiste stad: Utrecht, soort thuis-stad, word altijd vrolijk als ik daar ben, goeie studie-herinneringen, vormend, zoiets. 

Favoriete auto: Saab 99, ik reed er tien jaar in, eerst een zwarte daarna een witte, ach ja, de kleur van de auto noemen is vrouwelijk, toch? De eerste was een snelle, met helaas een verroeste bodemplaat en nummer twee was prima onderhouden, totdat er iets misging met verkeerde olie en oplossende rubbers en hij enorm begon te roken tijdens het rijden. Ik werd ingehaald door mensen die naar hun voorhoofd wezen.

Met veel verdriet heb ik hem naar Saab-dokter Wehe den Hoorn gereden. Die er vervolgens een nieuwe motor in heeft gezet. Een paar jaar geleden stond ik op de Ring, voor het stoplicht, naast mijn eigen Saab. Pijnlijk. Ik krijg nog steeds foto’s doorgeappt als er iemand van onze familie er één heeft gespot. 

Waar heb je spijt van: Valt in de categorie dat iemand op je sterfbed vraagt ‘wat had je anders gedaan in je leven’? Als je daar iets op antwoordt, diskwalificeer je je eigen leven nu. Nergens spijt van dus.

Wat zou je ooit nog willen doen: Trompet spelen, improviseren. 

Droomvrouw/man: Dat ligt er maar aan op welk gebied. Iedereen die zelf durft te denken en daarbij zichzelf en het leven enigszins kan relativeren is een droomman en -vrouw.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken: Dat gebeurt tegenwoordig vanzelf, iets met leeftijd enzo. Dan radio en mooi boek erbij. 

Hoogtepunt uit het leven: Ik vind dit een te diepgravende vraag.

Dieptepunt uit het leven: Ik vind dit een te hooggespannen vraag. 

Volgende vluggertjesgast en waarom: Jan Klinkhamer, omdat hij net een nieuw boek heeft uitgegeven, waarbij zijn prachtige tekeningen het uitgangspunt zijn. Ben benieuwd naar zijn (teken)idolen.

Wat wil je verder nog kwijt: –

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69