Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Gerhard Mus, Herindeling is onderlinge verdeling??

Op 01-01-2021 was de nieuwe gemeente een feit: Eemsdelta. Na een prijsvraag werd voor deze naam gekozen. Bij gebrek aan beter zou ook ik voor deze naam hebben gestemd. Hoewel ik nu wel steeds het gevoel heb op school te zitten. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het vroegere Eemsdelta College,een school voor middelbaar onderwijs. Wellicht is er bewust op gestuurd om voor de nieuwe gemeente juist deze naam te kiezen, want het gevoel dat ons de les wordt gelezen door het vroegere Delfzijl, wordt steeds sterker!

Inmiddels krijg ik steeds meer begrip voor alle Middelstummers die hebben aangegeven liever niet bij Eemsdelta te horen. Daar waar ik eerder “hevig schrok” van deze wens, overheerst nu dat al genoemde begrip. Grappig in deze is wel dat ik van familie in Uithuizen hoor, dat ook daar de herindeling (nog?) niet brengt wat ervan werd verwacht.

Uithuizen was ooit een voorbeeld voor vele andere gemeenten in onze regio. Op allerlei gebied had Uithuizen zijn zaakjes prima op orde. Leefbaarheid, sport, infrastructuur, financiën en ga zo maar door. Maar inmiddels wordt ook daar gemokt, “Alles gaat naar Winsum en wij moeten het doen met de kruimels!”.

En dat gevoel leeft er ook steeds meer in Loppersum!

Maar eerst even wat cijfers:

Hoe groot is Eemsdelta?

De gemeente Eemsdelta heeft een oppervlakte van 364,07 km2.

Vóór 2021 bestond de gemeente uit 3 gemeenten. De oppervlaktes waren:

Appingedam 24,58 km2
Delfzijl 227,50 km2
Loppersum 111,99 km2
Totaal 364,07 km2

Steden en dorpen

De gemeente bestaat uit 33 dorpen en steden:

Appingedam, Bierum, Borgsweer, Delfzijl, Eenum, Farmsum, Garrelsweer, Garsthuizen, Godlinze, Holwierde, Huizinge, Krewerd, Leermens, Loppersum, Losdorp, Meedhuizen, Middelstum, Oosterwijtwerd, Spijk, Startenhuizen, Stedum, ‘t Zandt, Termunten, Termunterzijl, Toornwerd, Wagenborgen, Westeremden, Westerwijtwerd, Winneweer, Wirdum, Woldendorp, Zeerijp, Zijldijk.

Inwonertaantallen.

Hieronder staan de cijfers van de ‘oude’ gemeenten op 1 januari van dat jaar.

  2020 2019
Appingedam 11.655 11.681
Delfzijl 24.676 24.697
Loppersum 9.551 9.575
Totaal 45.882 45.953

Uit deze cijfers blijkt Delfzijl “de grootste” te zijn. En dat is ook wat wij helaas terugzien bij o.a. de samenstelling van het college van B&W. Dit is een groepje bestuurders die de nodige ervaring heeft, dat wel. Maar vaak is dat opgedaan door en bij negatieve gebeurtenissen. Zo hebben wij daar een Lokaal Belang lid (vroeger lid van een andere politieke partij) die waar hij ook was betrokken een spoor van ellende achterliet. Als voetballiefhebber denk ik hierbij met name aan zijn periode als voorzitter van de ooit zo roemruchte club Appingedam: bijna failliet en op sterven na dood. Gelukkig waren er andere, capabele mensen, die de club hebben kunnen redden.

Dan is er nog een lid van het Lokaal Belang (vroeger lid van een andere politieke partij) die veelvuldig in het nieuws is geweest. Niet zo zeer vanwege haar verdiensten voor de gemeenschap, maar vanwege een zoon die graag met zijn vrienden een stukje op de motor ging rijden. Dat is haar natuurlijk niet volledig aan te rekenen, maar toch.

Delfzijl heeft een lange historie van bestuurlijke blunders, onderlinge ruzies, verstrengeling van belangen (eigenbelang), raadsleden die nooit kwamen opdagen, etc, etc.. Uiteindelijk was de malaise zo Groot (!), dat Emme uit Appingedam werd gehaald (ooit de vijand) om Delfzijl uit het zelf gecreëerd moeras te trekken. Wellicht was deze aanstelling van Emme al een lange termijn beslissing om het pad te effenen voor de huidige herindeling.

Met lef, ambitie en enthousiasme voor inwoners, bedrijven, instellingen en bezoekers een toekomstbestendig en leefbaar Eemsdelta realiseren. Waarbij we streven naar een inclusieve samenleving waar iedereen mee doet. Dat is de missie van de vier politieke partijen die het coalitieakkoord voor de gemeente Eemsdelta 2021-2026 hebben gesloten.

Dit is de missie van het nieuwe bestuur van de gemeente Eemsdelta. Met name de zin die eindigt met “waar iedereen mee doet” is een interessante. Want niet iedereen doet mee!! Nee, er was geen plek voor “de bestuurder van kleine gemeenten van het jaar”: Bé Schollema. Tot veler verrassing werd Bé (personificatie voor zijn partij) niet gevraagd aan te schuiven tijdens de coalitie gesprekken.

Mijn vermoeden is dat dit niet zozeer een politieke keuze is geweest (als ik mij niet vergis nog steeds de 2e partij na de verkiezingen), maar een keuze met meer persoonlijke motieven. Loppersum heeft in de persoon van Pier Prins toch een plek in de coalitie en een vingertje in de pap. Maar het gevoel dat Delfzijl de koers bepaalt en de handen aan het roer heeft, overheerst toch. Dit is mijn inziens een gevaarlijke en niet wenselijke situatie.

Wat fijn om te horen dat alles uiteindelijk voor deze bekwame bestuurder op zijn pootjes terecht is gekomen. En hoe. Nadat Bé feitelijk al in de voetsporen van zijn vader was getreden in Loppersum, gaat hij dat min of meer nu in Pekela doen. Gezien zijn kennis en kunde is het niet uitgesloten dat ook Bé ooit burgemeester zal worden. Eerst in Pekela en wie weet daarna in Eemsdelta. Hoe mooi zou dat zijn! In de politiek wordt niet gesproken over wraak, maar dit zou de ultieme zijn!!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69