Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

De 25 vluggertjes van Mara Piccione

Naam: Mara Piccione 

Adres, Woonplaats: Na 27 jaar stad Groningen, woon en werk ik sinds 1 juni 2020 aan de Hoofdstraat 31 in Warffum samen met mijn gezin. Ons huis staat helemaal onderaan de wierde en als je vanaf het station richting het dorp loopt, loop je er recht op af. De vorige bewoners hadden hier ‘het boekenschuurtje’, ik maak er nu een zeefdrukatelier van! 

Leeftijd: Ik word dit jaar 46. 

Burgerlijke staat: Ik vind dat eigenlijk niet zo interessant. Sinds wij onze LP-verzameling door elkaar in de platenkast hebben gezet waren we eigenlijk al een soort van getrouwd. Toen we ook nog een kind kregen en een huis kochten was echt trouwen wel zo praktisch. 

Beroep: Ik ben kunstenaar. Ik maak abstract werk met de zeefdruktechniek; een ambachtelijke techniek waar kunstdrukken stuk voor stuk en laag voor laag met de hand vervaardigd worden. Ik maak kunstdrukken maar ook boekjes, collages en concertposters in opdracht. Dit alles doe ik vanuit mijn eigen zeefdrukatelier aan huis, waar je straks ook  workshops kunt volgen. Ook geef ik twee ochtenden per week creatieve dagbesteding. Met een klein groepje mensen maken we nieuwe papieren producten uit restmaterialen onder de naam ‘Hot Paperwork’. Een mooi, sociaal en duurzaam project.

Als de Coronamaatregelen het straks weer toelaten gaan iedere eerste zondagmiddag van de maand de deuren open voor bezoekers. En als de deuren op andere dagen openstaan kun je ook binnenwandelen. Ik kan niet wachten om straks mijn ‘Zeefdrukatelier Hogeland – bordje’ buiten te hangen! (www.piccione.nl)

Als de Coronamaatregelen het straks weer toelaten zijn iedere eerste zondagmiddag van de maand de deuren open voor bezoekers. En als de deuren op andere dagen openstaan kun je ook binnenwandelen. Ik kan niet wachten om straks mijn ‘Zeefdrukatelier Hogeland – bordje’ buiten te hangen! 

Hobby’s: Ons huis! We hebben een prachtig pand uit 1900 gekocht maar werkelijk alles moet opgeknapt worden. Ik vind het heerlijk om alles weer zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Er staan hier heel veel mooie oude huizen in de straat ter inspiratie. 

Lievelingsgerecht: Als het maar kruidig is en vegetarisch! Ik ben dol op Indiaas, Mexicaans en Noord-Afrikaans. Als er iets van koriander, citroensap of verse gember in zit ben ik blij. Van aardappelen met jus word ik verdrietig. 

Mooiste film ooit gezien: Onmogelijke vraag, er zijn zoveel mooie films; maar ik heb eigenlijk altijd wel zin om ‘The Big Lebowski’ te kijken. Ook favoriet zijn bijvoorbeeld ’La Cité des enfants perdu’ of ‘Pan’s Labyrinth’ of ‘Fargo’ of ‘Ponyo’ of …. 

Mooiste sportmoment ooit: Pfff sport…. Heb ik niks mee. Hoewel, dat voetballen op het poepveldje aan het Bernoulliplein op zondagmiddag vroeger met een clubje Vera-dames deed altijd wonderen tegen de kater, opgelopen bij de Swingavond in Vera de avond daarvoor. 

Mooiste boek ooit gelezen: Ook teveel om op te noemen. Omdat het lezen er tegenwoordig vaak bij inschiet kies ik voor een boek dat ik als kind met heel veel plezier gelezen heb; Het sleutelkruid van Paul Biegel. Ik heb mijn oudste dochter vanaf haar geboorte tot een jaar of 11 elke avond voorgelezen uit de meest prachtige boeken. Toen ik Het Sleutelkruid aan haar voorlas reageerde ze net zo enthousiast als toen ik het zelf las destijds en dat is best speciaal om te delen. 

Kijkt het liefst naar: De handgemaakte zeepjes op de website van Lush.com 

Beste popsong aller tijden: Ik heb het opgezocht en Google zegt dat dat Bohemian Rhapsody is van Queen. Ik vind daar niet veel aan dus ik zal er wel geen verstand van hebben. 

Mooiste/succesvolste versiertruc: Dat is niet echt gepast om hier te delen denk ik, het was vrij brutaal. We zijn nog steeds samen, dus succesvol was het wel. 

Mooiste plekjes van het Hogeland: Tijdens een vakantie in Spanje ontdekte ik dat ik het geslinger door de bergen maar niks vind. Ik miste het overzicht en de weidsheid van het Groninger platteland. Die weidsheid in combinatie met de zee vind ik heerlijk op het Hogeland, ruimte om te ademen. Hier in het dorp Warffum geniet ik vooral van de oude straatjes, de kerkepaden en de schattige huisjes van het openluchtmuseum. Het doet me erg denken aan de buurt waar ik geboren ben in Appingedam. 

Favoriet vakantieland: Eigenlijk houd ik niet zo van vakantie, dan ga ik me vervelen. Ik vind het wel leuk om te reizen maar dan het liefst in combinatie met werk. Zo heb ik bijvoorbeeld eens in Austin, Texas, aan een zeefdruk posterbeurs deelgenomen tijdens SXSW en reisde ik 2 jaar geleden naar Shanghai voor een expositie. Helemaal heerlijk is een artist-in-residence, met een paar gelijkgestemden of juist in je eentje even helemaal focussen op het ontwikkelen van nieuw werk. 

Mooiste stad: Ach, zoveel mooie steden… en in de meeste steden ben ik nog niet geweest. Barcelona is heerlijk met lekker eten, festival Prima Vera en de zee. Hamburg, waar ik ook vaak voor werk kom, is lekker ruig en daar kan je bijna het hele jaar door op elke straathoek een ontbijtbuffet op de stoep nuttigen, heel ongedwongen. En Groningen is fijn omdat het jaren mijn thuis is geweest. 

Favoriete auto: Ik vind de auto’s van de afgelopen 40 jaar echt spuuglelijk. Hoeveel fraaier zou het straatbeeld zijn als er alleen maar oldtimers zouden rijden en dan het liefst ook meteen flink wat minder auto’s dan nu. We hebben zelf trouwens ook een heel lelijk koekblikje naast de deur staan, als we ooit geld over hebben komt er wat moois. 

Waar heb je spijt van: Nergens van. Spijt is zinloos. 

Wat zou je ooit nog willen doen: Ik zou heel graag een aantal grote werken in de openbare ruimte willen maken, wandschilderingen bijvoorbeeld. In oktober mocht ik twee grote panelen in Breda maken bij de Grote Kerk als onderdeel van Blind Walls Gallery. Dat smaakte naar meer, ondanks mijn hoogtevrees. 

Droomvrouw/man: Ik weet ’s ochtends nooit meer wat ik gedroomd heb. 

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken: De mededeling dat ik mag uitslapen! 

Hoogtepunt uit het leven: Aan mijn kunst werken. 

Dieptepunt uit het leven: Aan mijn kunst werken. 

Volgende vluggertjesgast en waarom: Gerrie Jonker. Gerrie is mijn buurvrouw en ze runt de Kunstkerk; een plek waar kinderen in de basisschoolleeftijd heel divers en hoogwaardig kunstonderwijs krijgen. Heel fijn om daar naast te wonen als kunstenaar. Bovendien is Gerrie een hele leuke vrouw en ben ik heel benieuwd wat volgens Gerrie de beste popsong aller tijden is…. 

Wat wil je verder nog kwijt: Ja! Ik weet niet of het gepast is dat op deze plek te doen, maar ik zou graag een oproep plaatsen. Voor ons dagbestedingproject zijn we namelijk op zoek naar sponsors die ons willen ondersteunen bij de aanschaf van een stapelsnijder. Dit is iets dat verloren is gegaan bij onze verhuizing vanuit Groningen en naast onmisbaar eigenlijk ook onbetaalbaar is voor een non-profit project als deze. Dus als er bedrijven zijn die ons willen helpen of als er mensen zijn die tips voor ons hebben m.b.t. de juiste kanalen, dan hoor ik het heel graag!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69