Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Bijbabbelen met Cees van de Meent over Omroep Het Hogeland

Cees, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Foto: Tina Lantink

Heel kort dan want ik vind dat dit interview vooral over de Omroep moet gaan. Ik ben bijna 64, geboren in het Gelderse Otterloo maar thuisgekomen in Winsum. Ik ben tot mijn 55e voornamelijk in de zakenwereld actief geweest maar daarna van lieverlee, mede dankzij mijn wielrenfascinatie, de journalistiek ingegerold. Dat heeft in eerste instantie geleid tot Winsum Nieuws en zich uiteindelijk doorontwikkeld tot Omroep Het Hogeland.

Hoe kijk je terug op de eerste maanden van Omroep Het Hogeland?

Met pijn in mijn hoofd maar ook met een lach. Officieel zijn we op 1 september 2020 met uitzenden begonnen na een lang voortraject. Het duurde even dus, totdat de organisatie stond. Daarbij heb je in het begin te maken met allerlei kinderziektes en technische problemen. Je mag best weten dat ik in het begin wel met kromme tenen naar de uitzendingen keek en luisterde. Dan viel het licht uit, vervolgens was er geen geluid. Man, wat hebben we wel niet beleefd!

Maar zo langzamerhand krijgt Omroep Het Hogeland steeds meer vorm en worden we al professioneler. Het tenen krommen is steeds meer ingeruild voor de lach. Dit komt mede door de passie en toewijding van al die vrijwilligers die zich voor de Omroep inzetten. Steeds meer mensen weten ons te vinden en je weet niet half met hoeveel mensen ik hier in de Blauwe Schuit in Winsum gesprekken heb gevoerd. Want iedereen wil je wel meehelpen met uitzenden hoor in het begin. Er hebben zich hier heel wat screeningsgesprekken voorgedaan waarbij ik het gesprek steevast met de volgende zin begon: ‘Waar kan ik jou een plezier mee doen?!’

Zo’n omroep begin je niet zomaar?

Het zullen de Bedrijvencontactdagen van 2018 geweest zijn toen ik in Martiniplaza aan een tafeltje kwam te zitten met de wethouders Berghuis, Blok en Westerink. We kregen het over de herindeling maar ook over een op te zetten omroep. ‘Zou dat niet wat voor jou zijn om op te zetten Cees?’ Een confronterende vraag maar ook een vraag dat het denkproces in werking zette.

Eind 2018 presenteerde ik samen met DvhN-journalist Koos Bijlsma voor Winsum Nieuws het verkiezingendebat en dat smaakte naar meer. In 2019 heb ik mij samen met Sarah Styles en Ina Spijk sterk gemaakt voor Omroep Het Hogeland. Er was nog een geïnteresseerde partij dus moesten we stevig lobbyen om de politiek te overtuigen om voor ons te stemmen. Ook moesten we veel werk verrichten om een vergunning te bemachtigen bij het Commissariaat voor de Media. Daarvoor moesten zo’n veertien personen met een verschillende achtergrond, bijvoorbeeld vanuit de sport, de kerk, het bedrijfsleven, de cultuurwereld, enz., zich als ambassadeurs inspannen om onze waardevolle toevoeging te bevestigen.

Door verschillende omstandigheden ben ik uiteindelijk als kartrekker overgebleven maar Sarah werkt bijvoorbeeld aan het project ‘52 dorpen, 52 verhalen’ en dat programma wordt via Omroep het Hogeland uitgezonden. Ina is aan de beterende hand en weet dat ze altijd weer aan kan schuiven binnen het team. ‘Daarbij was ik het samenwerken ook niet echt gewend, zeker niet op mediagebied. Uiteindelijk is gelukkig alles op zijn pootjes terechtgekomen.’

Met zo’n €50.000,- aan subsidiegelden zijn we aan de slag gegaan. Hierbij hebben al het nodigde apparatuur aan kunnen schaffen en onderdak kunnen vinden. Ik heb bijvoorbeeld heel Marktplaats afgestruind en ben heel Nederland doorgetoerd om spullen te kopen. De afgelopen twee jaar ben ik bijna 24/7 uur met dit prachtige project bezig geweest.

Inmiddels krijgt de programmering steeds meer vorm?

Dat klopt helemaal. We zijn met zo’n 56 vrijwilligers actief voor de omroep waaronder de nodige presentatoren. Stuk voor stuk toegewijde mensen die in het begin wel even hun plankenkoorts moesten overwinnen maar daar allemaal na zo’n 4 a 5 uitzendingen doorheen waren. In de uitzendingen vindt door filmpjes, foto’s, belletjes en appjes ook steeds meer interactie plaats.

De programmering is zeer divers en de verbinding wordt gezocht. Van een Cultuuruurtje tot LAAIV (met daarbij veel aandacht voor regionale bands en zangers/zangeressen), van een beroepspianist tot aandacht voor alternatieve muziek. Zelf kan ik mij met Peter Brouwer en Martin Pijlman helemaal uitleven in een politiek opiniërend programma getiteld ‘Man, man, man’ waarbij we ingaan op actuele, politieke vraagstukken.

Een enthousiast presentatieteam vult de nodige uren?

Inderdaad maar we kunnen nog steeds wel presentatoren gebruiken hoor, bijvoorbeeld voor een informatief programma dat tussen 14.00 en 17.00 zal worden uitgezonden. Ook zijn we voornemens om elke maandagavond een sportuitzending van twee uurtjes te maken waarbij teruggeblikt wordt op de hoogte- en dieptepunten uit de amateursport in de regio. In die uitzending zal ook enige minuten een FC Groningen-watcher aanschuiven maar de nadruk ligt op de regionale amateursport.

Dit programma zal ‘Tikkie Terug’ gaan heten en we hebben al twee presentatoren op het oog maar zoeken hier nog twee bij. Dus mocht je nog interesse hebben…… Sowieso zijn potentiële vrijwilligers altijd welkom.

Wat is jouw rol in het geheel?

Ik denk dat ik dagelijks zo’n acht tot tien uur bezig ben met de Omroep. Dat was voorafgaand aan de start misschien nog wel meer. Ik bemoei me een beetje met de acquisitie, heb mijn eigen politiek uurtje maar bovenal ligt de dagelijkse leiding van de omroep als hoofdredacteur bij mij. Maar met plezier hoor.

Gelukkig is daar nog onze nieuwe hond Moos. Na de dood van Meneer Jansen was daar een groot gemis en ontwikkelden zich zelfs depressieve gevoelens. Moos zat in een Spaans dodenopvangcentrum en stond op het punt om vergast te worden omdat de opvang veel te vol zat. Het viel nog niet mee om hem hier in Coronatijd heen te krijgen maar dat is gelukkig goed gegaan. Hij is nog wat schichtig maar tussen de bedrijven door kan ik mooi met hem aan de wandel.

Er is regelmatig overleg met het Stichtingsbestuur?

We komen één keer per twee a drie week bij elkaar en tegenwoordig gaat dat via Teams. Maar dagelijks is er wel appcontact via een aparte Stichtingsbestuurapp. Het bestuur bestaat momenteel uit penningmeester Ineke Bonder, secretaris Sandra Herkströter en Klaes Hoekstra voor de commerciële activiteiten.

Helaas is voorzitter Rinus Michels om gezondheidsredenen gestopt. Daar ligt dus een vacature maar echt veel haast om die in te vullen is er niet. Er zijn geen pijnpunten en eind 2020 hebben we afgesproken om vooral naar voren te kijken. We hebben geleerd van 2020 en zijn vol optimisme het nieuwe jaar ingegaan.

Nog nieuwe plannen voor de komende maanden?

We krijgen binnenkort een andere programmering waardoor er tussen 08.00 en 23.00 uur nog meer reuring ontstaat. Zo kunnen we door een goede samenwerking met de NPO bijvoorbeeld documentaires uitzenden, zij maken dan weer gebruik van door ons geschoten beelden. Er komen meer camera’s in de studio waardoor er nog meer interactie ontstaat. En omdat de omroep zo langzamerhand staat kunnen we ook meer aandacht besteden aan de acquisitie waarbij de advertentiegelden ingezet worden voor de aanschaf van nieuw apparatuur. Nee, we doen niet aan betalingen! Het is en blijft allemaal vrijwilligerswerk.

Omroep Het Hogeland is een breed medium (TV, radio, website, socialmedia)

Klopt en het is nog breder dan in de vraag vermeld want je vergeet onze FM-frequentie en YouTube kanaal. En al die kanalen moeten inderdaad gevuld worden. Maar we werken crossmediaal hoor. Een onderwerp wordt dus voor alle onderdelen gebruikt. Gelukkig werkt het vergaren van nieuws verslavend dus het vullen is geen probleem.

Hoe komen jullie aan al dit nieuws?

In verreweg de meeste gevallen worden we getipt en in tegenstelling tot wat jij misschien denkt zijn er eigenlijk maar heel weinig anonieme tips. We krijgen daarbij veel persberichten aangeleverd. En we staan bijvoorbeeld in nauw contact met de brandweer- en politiescans waardoor we direct weten wat er speelt in onze omgeving.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van Omroep Het Hogeland tot dusver?

Dat wanneer ik Ziggo kanaal 44 opzet, alles gewoon goed functioneert, haha. Maar zonder gekheid, de drive en toewijding van alle vrijwilligers, dat vind ik het mooist. Iedere vrijwilliger is ook weer een stukje waardering voor de omroep.

Het dieptepunt vind ik het noodgedwongen terugtreden van onze oud-burgemeester en Stichtingsvoorzitter Rinus Michels. Hij was hier in het begin meerdere dagdelen per week te vinden en heeft de omroep in zijn hart gesloten. Met hem als voorzitter was het heel fijn samenwerken.

Heb je nog leuke omroepwerkanekdotes?

We zenden uit vanuit De Blauwe Schuit en op de benedenafdeling is Cosis gevestigd. Die jongelui vinden het geweldig dat hier een omroep zit. Ze stofzuigen de boel, maken de WC’s schoon, verzorgen lunches, kortom niets is ze te gek. En ze doen hun werk zo goed dat we laatst de WC welhaast met laarzen aan moesten betreden, zo nat was het er. Dat zou elders misschien tot chagrijn leiden maar wij hebben hier groot lol om. Ach, eigenlijk is het hier doorlopend feest.

Waar staat Omroep Het Hogeland over 10 jaar?

Ik hoop dat we tegen die tijd een omroep zijn voor nog meer mensen. In het carnavalsweekend hebben we samen opgetrokken met de Carnavalsverenging uit Kloosterburen en dit leidde tot mooie uitzendingen. Dergelijke samenwerkingen vergroten de verbinding. Het zou mooi zijn wanneer we dit in de nabije toekomst ook bij bijvoorbeeld de Winterloop, de Pinksterfeesten, de Paardendagen, Op Roakeldais, enz., enz., kunnen realiseren. Kijk, Peter Buurma van Graspop presenteert hier al en we hebben goede contacten met Spring Eenrum. Dat leidt tot een mooie synergie in dit gebied.

Wil je verder nog iets kwijt?

Dat ik het fantastisch vind om met zo’n mooie club vrijwilligers bij Omroep Het Hogeland te werken. Op naar nog veel meer verbindingen in de komende maanden (Ziggo TV kanaal 44 en KPN TV kanaal 1479, www.omroephethogeland.nl)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69