Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

De 25 vluggertjes van Romke Visser

Naam: Romke Visser 

Adres, Woonplaats: Salvialaan Winsum 

Leeftijd: 58 

Burgerlijke staat: Ongehuwd samenwonend met Daniëlle van Bolhuis.

Beroep: Historicus, organisatieadviseur, raadsman en vertrouwenspersoon (alles freelance). Daarnaast ben ik deeltijdpoliticus (lid Provinciale Staten namens de PvdA, sinds 2011). 

Hobby’s: Koken, fotograferen, lezen en dichten (in het Fries); kijken naar stedenbouw & architectuur, liefst slenterend door steden. 

Lievelingsgerecht: Hachee, maar een plateau fruits de mer….

Mooiste film ooit gezien: Una giornata particolare van Ettore Scola, met twee magistrale hoofdrollen van Marcello Mastroianni en Sophia Loren. Zelden heb ik de essentie van de dictatuur van Mussolini zo goed verbeeld gezien. Mastroianni en Loren spelen de sterren van de hemel als een door het regime vervolgde homoseksuele man en een eenzame huisvrouw die subliem verliefd op elkaar worden, maar elkaar toch niet kunnen vinden. Door deze film ben ik me met het Italiaanse fascisme gaan bezighouden en van het Italiaans als taal gaan houden. 

Mooiste sportmoment ooit: De finale van het EK voetbal in 1988. Sindsdien heb ik weinig geduld meer met voetbal kijken, geef ik toe. En de doorkomst van Johan Olav Koss en Geir Karlstad in Dokkum tijdens de Elfstedentocht van 1997, wat een happening om daar tussen het publiek te staan. 

Mooiste boek ooit gelezen: On the road van Jack Kerouac, omdat ik getroffen werd door het geweldige ritme van dit verhaal, waarin mijn favoriete jazzmuziek (bebob om precies te zijn) centraal staat en doorklinkt. 

Bij Elektra

Kijkt het liefst naar: Mensen, liefst vanaf een terrasje op een drukke boulevard. En naar kunst, waarbij het werk van Hendrik Werkman en zijn Ploegmaten een speciaal plekje in mijn hart heeft. 

Beste popsong aller tijden: The End van The Doors, een gedicht op muziek (maar ik dans het liefst op Sun Goddess van Earth, Wind and Fire; ben een oude soulkikker).

Mooiste/succesvolste versiertruc: Oprechte liefde ontstaat niet via trucs. 

Mooiste plekjes van het Hogeland: Je weet dat ik liever van Hunsingo spreek en dan is het uitzicht over het Reitdiep bij Electra voor mij onovertroffen.

Favoriet vakantieland: Italië 

Mooiste stad: Rome. Voor mijn wetenschappelijke onderzoek naar de erfgoedpolitiek van het Italiaanse fascisme mocht ik daar tussen 1984 en 1994 geregeld maanden achtereen wonen en werken. Ik ben er thuis, een voorrecht. 

Favoriete auto: Volvo Amazon, P121 (bouwjaar 1961, zeldzame kleur: zeegroen).

Waar heb je spijt van: Dat ik de mijne ooit heb verkocht. 

Wat zou je ooit nog willen doen: Met mooie beschouwingen over geschiedenis op het podium staan en volle zalen trekken. 

Droomvrouw/man: Met mijn droomvrouw leef ik samen, over mijn te vroeg overleden vader droom ik wel eens. 

De Volvo P121 Amazon, bijgenaamd Jonny Nilsson

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken: Inpakken voor een tripje naar Terschelling of Schier, zodat ik zelfs op mijn Gazelle Tour Populair (met trommelremmen en trekstangen) de eerste boot nog halen kan. 

Hoogtepunt uit het leven: De geboorte van mijn twee zoons Jelle en Ids. 

Dieptepunt uit het leven: Het overlijden van de jongste, Ids. Niet alleen omdat ik hem dagelijks mis, maar ook omdat er zoveel jongeren om hem heen zo’n klap van hebben gehad.

Volgende vluggertjesgast en waarom: Dana Ebbekink, omdat zij op een hele inspirerende en eigenwijze manier een onderneming, Puut, is gestart, die de kringloopgedachte op een smaakvolle manier op een hoger plan tilt. En die helemaal past bij de flair die Winsum goed kan gebruiken, zeker nu het is uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland.

Wat wil je verder nog kwijt: Best lastig om dit in te vullen…

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69