Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Johan van der Beek viert binnenkort met Kaas-Notenhuysch Winsum zijn eerste lustrum!

Johan, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben een geboren Stadjer van oorsprong, heb ook lange tijd in Sauwerd en Winsum gewoond en sinds drie jaar woon ik ‘op de bult’ in het mooie dorpje Westeremden. Ik ben de trotse vader van twee kinderen, een zoon van 21 en een dochter van 17.

De kaasfascinatie zat er eigenlijk al vroeg in?

Na de MAVO volgde de MEAO en ik kreeg mijn eerste bijbaantje op de delicatessenafdeling van de AH in Groningen. Bij de kaas-, vleeswaren- en broodafdeling was ik iedere zaterdag en in de vakanties te vinden. Ik kon er mijn commerciële vaardigheden aanscherpen en merkte als ik achter de kassa zat dat ik de klantcontacten ook heel leuk vond. Je leert je in te leven in de klant en weet wat hij of zij belangrijk vindt.

Niet veel later kwam er nog een bijbaantje, dit keer bij Brood- en kaaswinkel Paul Kaiser. Daar heb ik ook de nodige commerciële opleidingen kunnen volgen. Toen er op een dag een vertegenwoordiger langskwam met de vraag of ik niet voor mijzelf wilde beginnen, heeft mij dit aan het denken gezet. Ik werd steeds enthousiaster en in 1995 nam ik de stap. Ik kocht een eigen verkoopbus en werd kaasventer.

Dagelijks reed ik tussen 09.00 en 18.00 uur in mijn bus huis aan huis in de dorpen Winsum, Sauwerd, Baflo en Onderdendam om mijn kaasproducten aan de man te brengen. Dit ventwerk heb ik twaalf jaar lang met veel plezier gedaan. Daarna ben ik in de groothandel terechtgekomen.

Lang getwijfeld om een Kaas-Notenhuysch in Winsum op te starten?

Vanaf 2013 zit ik in de notengroothandel en startte ik mijn onderneming Assorti+ op aan Het Aanleg in Winsum. Mede door de economische recessie kwam hier een beetje de klad in. Toch ben ik niet bij de pakken neer gaan zitten. Aan de Hoofdstraat Obergum stond al een tijdje een pand leeg en dat zette mij aan het denken. Dat denkproces duurde niet heel lang en niet veel later was daar Kaas-Notenhuysch Winsum.

We hebben het nu over 2016, bijna vijf jaar geleden dus. En nog steeds zijn we met deze winkel uniek in de regio en daarbij de meest noordelijk gelegen kaaswinkel van Nederland. Wanneer je weet dat de klanten speciaal vanuit bijvoorbeeld Farmsum en Appingedam deze kant op komen om hun bestellingen op te halen, dan doe je toch iets goed denk ik. We mogen zelfs regelmatig klanten uit Duitsland verwelkomen. Je moet de mogelijkheden zien, maar ik kan na vijf jaar gerust stellen dat Kaas-Notenhuysch Winsum een schot in de roos gebleken is.

Hoe kijk je terug op de eerste vijf winkeljaren?

Met zeer grote tevredenheid dus, dat had je vast al uit de vorige vraag opgemaakt. In die vijf jaar heeft de winkel een mooie groei doorgemaakt en een vaste, nog steeds groter wordende klantenkring opgebouwd. Daarbij is het assortiment enorm uitgebreid en ik doe graag wat extra’s voor de klanten. Ik ben hartstikke blij dat ik ook in deze coronatijd open mag blijven maar baal enorm mee met collega’s die hun winkel noodgedwongen moeten sluiten.

Aan de winkel beleef ik bijzonder veel werkplezier maar het zijn lange werkweken inderdaad. De administratie, sponsoring, opstellen van advertenties, socialmedia-beheer, enzovoort, dat zijn toch allemaal dingen die buiten de winkelopeningstijden nog moeten gebeuren.

Inmiddels behelst je kaasassortiment maar liefst 140 kazen?

140 zeg je, dat was een klein half jaar geleden. Ik denk dat ik inmiddels op een assortiment van zo’n 150 kazen zit. Nieuwe kazen ontdek ik via de vakbladen maar uiteraard ook dankzij de vertegenwoordigers die langskomen in de winkel. Alle kazen hebben één ding gemeen, het zijn met alle respect geen ‘supermarktkazen’. Stuk voor stuk hebben de kazen in de winkel een traditioneel rijpingsproces doorgelopen en zijn ze gemaakt van de melk van zogenaamde ‘weidekoeien’. Met de grootste zorg en toewijding gemaakt dus.

Graag haal ik mijn producten uit de regio zoals schapenkazen uit de Friese plaats Morra en uit het Groninger Woltersum en ik heb een fijne samenwerking met Jolanda Roggeveld van de biologische kaasboerderij Kleikracht in Winsum. Ik ben blij met de biologische kazen uit de streek, de Groninger Blaarkopkaas is hier een mooi voorbeeld van. Maar de grootste hardloper is toch onze eigen Winsumer Boogkaas die speciaal voor ons gemaakt wordt.

Als ondernemer heb ik geleerd dat je nooit moet stilzitten. Regelmatig voer ik dus in de winkel kleine veranderingen door. Niet alleen leuk en prettig voor mijzelf maar zeker ook voor de klant die elke keer weer verrast wordt door het grote assortiment. Je moet met de tijd meegaan en in kunnen spelen op de actualiteit.

Voeg daarbij nog een  tiental notensoorten?

Wekelijks verkopen we een paar honderd kilo vers gebakken, lekker gekruide notenmelanges en pinda’s. Ik selecteer hiervoor de beste kwaliteit uit de hele wereld. Dat is weer een kwestie van zelf proeven dus. Je wilt ook hier de hardlopers weten? Dat zijn bijvoorbeeld de Weekendmelanges, rijk gevuld met noten en pinda’s. De Waddenhaver doet het heel goed, met noten en heerlijke cranberry’s.

Maar ook de kruidmixen zoals de Hogelandmix en de Winsumer Melange doen het goed. En wat te denken van dé mix van de kaasboer: een notenmelange gekruid met Parmezaanse kaas en andere kruiden. Dat leidt tot een smaakbeleving welke uniek is in Nederland. We zijn de enige in Nederland die deze smaak verkopen.

Maar daarnaast biedt de winkel vaak nog veel meer verrassingen?

Donderdag is mijn soepdag, ik maak dan in van die grote pannen zo’n honderd liter soep die ik vrijdag en zaterdag verkoop. De Groningse Mosterdsoep is de grootste hardloper maar ook de snert, de Surinaamse pindasoep en de paddenstoelencremésoep zijn hardlopers. Nieuw in het assortiment is de Marokkaanse soep met kip, chili en Ras el hanout kruiden!

Daarbij verkoop ik regelmatig Groninger poffert, speciaal voor ons gemaakt door dé bakker van het Hogeland, Bakker Peters uit Leens. En natuurlijk verse scharreleieren van de boerderij. Daarbij zorg ik graag voor wat reuring. Denk hierbij aan muzikale opluistering in en voor de zaak en ludieke Facebookacties waaraan gretig deelgenomen wordt.

Inmiddels heb je ook een mooi personeelsbestand opgebouwd?

Zeer trots ben ik op mijn drie medewerksters Loes, Gonnie en Ineke, de dames hebben een klantvriendelijke en klantgerichte uitstraling inclusief een luisterend oor. Duizendpoten zijn het, want tussendoor stellen ze talloze pakketten samen of werken mee aan de orders voor winkels elders in het land waaraan waar wij onze noten leveren. Er is dus altijd wel wat te doen en er is altijd aanloop in de winkel. Een aantal wachtende klanten buiten is regelmatig de dagelijkse realiteit.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je Kaas-Notenhuys-tijd tot dusver?

De mooie groei die we in vijf jaar hebben doorgemaakt is zeker een hoogtepunt. Maar dat geldt ook de uitverkiezing tot ‘Beste ondernemer van Winsum’ in het jaar 2017 en een mooi groot interview voor het ANWB-magazine n.a.v. de verkiezing van Winsum tot mooiste dorp van Nederland.

Maar ik kan ook genieten van mooie acties en festiviteiten. Zo regel ik tijdens het eerste lenteweekend van het jaar een draaiorgel en geef de klanten een bosje tulpen als dank voor de klandizie. Ook van themazaterdagen zoals een Franse of Italiaanse zaterdag kan ik genieten. Of het langskomen van Sinterklaas met zijn Pieten. Of wanneer blaaskapel Blaauwbloezen uit Middelstum langskomen.

Over de dieptepunten moet ik veel langer nadenken. Sterker nog, die zijn er eigenlijk niet.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Heb je even, haha. Zo kwam hier eens een ‘Pronkjewail’-loper langs die trots een kaart vol met stempels toonde. Ik drukte er graag een stempeltje bij. Niet veel later bleek hij zijn stempelkaart te zijn verloren. Dat vond ik zo sneu voor hem dat ik een grote Facebookactie op touw gezet heb en daardoor lukte het na een paar dagen om hem zijn volle stempelkaart terug te geven. Iemand had een vodje papier langs de weg zien liggen maar dat bleek dus voor de beste man een geweldig weerzien te zijn.

Ook was ik jaren geleden aan de Stadsweg in Onderdendam kaas aan het venten toen er een al wat oudere fietser aan kwam zetten met een kop vol met bloed. Hij bleek gevallen te zijn en zag er niet uit. Ik heb hem naar de dokter gebracht en daarna in eerste instantie niets meer van hem vernomen. Toen ik echter net de winkel geopend had, kwam hij binnen zetten met een prachtige bos bloemen. Ik herkende hem maar nauwelijks, nu hij er niet meer zo bebloed uitzag. Hij had de openingsadvertentie in de krant gezien en wist nu waar hij, na al die jaren, moest zijn met zijn bedankje.

Westeremden is voor jou ‘the place to be’?

Toen Winsum door de ANWB net was uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland bleek Westeremden ook een nominering gekregen te hebben voor het mooiste dorp van Nederland maar nu in een andere categorie voor het magazine Hollands Glorie. Toen ik een keer van het werk thuiskwam, bleek dat juist op dat moment RTV Noord in Westeremden aan het filmen was en zij sprongen handig in op het feit dat mijn winkel in Winsum staat en dat ik in Westeremden woon.

Een mooie connectie dus met beide dorpjes. Het is prachtig wonen hier vlakbij de kerk en vlakbij het Museum van Helmantel naast het dorpshuis waar ze druk bezig zijn met de renovatie. Zomers kan het hier gezellig druk zijn maar dan ben ik toch aan het werk.

Nog tijd voor hobby’s?

Bakken en zwemmen, daar komt het in het kort op neer. Met als hoogtepunt deelname aan ‘Heel Holland bakt’ in het seizoen 2019/2020. Ik ben nog lang niet uitgebakken en verloot regelmatig een lekkere taart tijdens een mooie Facebookactie. Verder wandel ik heel graag met mijn zwarte labrador Bella.

Waar staat het Kaas-Notenhuysch over 10 jaar?

Dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Een tweede winkel openen is in elk geval geen optie. Ik wil de focus en concentratie op de Kaas-Notenhuysch-winkel houden. Misschien dat ik mijn groothandelsactiviteiten nog wel uit wil breiden. Maar het belangrijkste is het voor de volle 100% blijven gaan voor de klant zodat hij of zij de winkel tevreden verlaat.

Wil je verder nog iets kwijt?

Veel is al gezegd, we blijven onszelf. Mocht u nog nooit in de winkel geweest zijn, kom dan gerust een keer langs. En volg ons op Facebook om niets van onze bijzondere acties te missen. (https://www.facebook.com/assortipluswinsum/).

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69