Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Gert-Jan Hageman over de MFA, het ondernemen, duurzaamheid en SV Bedum

Gert-Jan, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Uiteraard. Ik ben 51 jaar, getrouwd met Janet en samen hebben wij twee kinderen met de namen Zoë (17) en Ryan (15). Ik ben geboren in Oude-Pekela, opgegroeid in Groningen en sinds begin jaren 90 woon ik in Bedum en voetbal ik bij SV Bedum.

Het voorzitterschap van de Multifunctionele Accommodatie in Bedum, hoe is dat zo ontstaan?

Als jeugdtrainer kom ik soms bij de meest prachtige accommodaties en op een gegeven moment dacht ik dat dit toch ook in Bedum zou moeten kunnen. De huidige accommodatie van SV Bedum is volledig achterhaald en afgeschreven. Begin 2016 heb ik een werkgroep opgericht en al snel kwamen wij tot de conclusie dat wanneer je gemeenschapsgeld voor nieuwbouw wilt gaan uitgeven dat je dit het beste zo efficiënt mogelijk kan doen. Op een manier dat de hele samenleving er beter van wordt dus.

Al snel kwamen we op een multifunctionele accommodatie waar meerdere partijen gebruik van kunnen maken. We zijn het land ingetrokken om te kijken en te leren van andere MFA’s. Eenmaal dit gedaan hebbende, waren we superenthousiast en overtuigd dat een MFA in Bedum goed is voor de Bedumse samenleving. Omdat ik de hele discussie heb aangezwengeld was het voorzitterschap een logisch gevolg.

Destijds vast niet gedacht dat het zo’n strijd én uitdaging zou worden?

Nee, als je uit het zakenleven komt dan denk je dat een geweldig idee ook snel tot zijn recht zal komen. Helaas werkt dit niet zo in de gemeentelijke politiek. Triest! En dat terwijl reeds de nodige partijen hun enthousiasme en deelname hadden toegezegd. Naast SV Bedum zijn dit bijvoorbeeld ’s Heeren Loo, Zorgboerderij De Golden Raand, Cardiologisch Centrum Ludwig, een kinderdagverblijf, een fysiotherapeut en een sportschool, allemaal partijen die mee willen doen.

Maar de MFA, die komt er?

Dat is nog steeds de vraag. Het college van Het Hogeland heeft in december een behoorlijke tik op de vingers gekregen van de gemeenteraad. Maar ook dit is enkel tot stand gekomen door onze niet aflatende inzet en de aandacht in de media. Het college heeft nu de opdracht om bij de gemeenteraad aan te geven wat er nodig is om de MFA wel te realiseren. Waar een wil is, is een weg. Helaas waar onwil is, is geen weg. Ik ben gelukkig redelijk naïef van aard maar ook bij mij gaat het vertrouwen uiteindelijk te paard. Het is aan het college om het vertrouwen van een groot deel van de mensen in Bedum terug te winnen.

Ik weet niet of de MFA doorgaat. Mocht het niet doorgaan dan heeft de gemeente een hele uitdaging om de huidige accommodatie te vervangen. Maar ik doe alvast een voorspelling dat mocht de MFA niet doorgaan ook de vervanging heel lang op zich zal laten wachten. Maar over een jaar zijn er weer verkiezingen…

Wat is de status op dit moment en met welke actiepunten zijn jullie bezig?

De status is dat het college nu moet aantonen hoe de MFA wel gerealiseerd kan worden. Het college heeft hier weer een aantal maanden voor uitgetrokken. De gemeenteraad accepteert dit ook klakkeloos en dus zullen wij hier weer in mee moeten gaan. Vanuit onze kant zullen wij wederom onze kennis inbrengen. Zoals het nu lijkt gaat het college ruimschoots twee jaar na het omarmen van het plan voor een MFA in april een onderbouwd voorstel inbrengen in de gemeenteraad.

Daarnaast ben je ook voorzitter van Energie Coöperatie Duurzaam Bedum?

Dat klopt. Ik trek de kar samen met een fantastisch team van vrijwilligers. Gelukkig hebben we hier met ondernemers te maken, die kosteloos hun daken ter beschikking stellen, en met buurtbewoners. Met elkaar dragen we bij om klimaatverandering tegen te gaan en besparen buurtbewoners ook nog eens op hun energierekening. En bij ons kan iedereen meedoen, dus ook bewoners van huurwoningen. Niemand hoeft vooraf ook maar een stuiver te investeren. Deelname aan Duurzaam Bedum is extreem laagdrempelig. Hierin zijn we uniek!

Zijn deze voorzittersfuncties een beetje te combineren met je eigen werkzaamheden?

Beide vrijwilligersfuncties zijn bij tijd en wijle extreem druk. Dit geldt uiteraard niet voor mij alleen, maar voor alle betrokken vrijwilligers. Duurzaam Bedum staat en vanaf hier kunnen we verder bouwen. Na 5 jaar buffelen staat de MFA er helaas nog niet maar het wordt vanzelf weer april. En dan weten we of het doorgaat of niet.

Een week heeft 7 dagen en elke dag heeft 24 uur. Dus over het algemeen valt het wel te combineren. Zakelijk werk ik met enthousiaste collega’s en bij Duurzaam Bedum en de MFA werk ik met enthousiaste vrijwilligers. Samenwerken met dit soort mensen geeft veel positieve energie.

Kun je iets meer over je onderneming(en) vertellen?

Ik ben in 1999 een marketing-/reclamebureau begonnen (Problicity) en hiervan ben ik nog steeds eigenaar. Tot 2005 combineerde ik dit met een vaste baan bij Technisch Groothandel Lasaulec waar ik inkoper was maar dit was zelfs voor een workaholic als ik niet meer te combineren. Ik ben namelijk ook eigenaar van een beleggingsinstelling en mede-eigenaar van een investeringsmaatschappij.

Dit laatste doe ik samen met Merijn Stapert (ex-Bedumer) en dat is erg leuk om te doen. Wij investeren in bedrijven als wij denken ze te kunnen helpen met onze kennis en netwerken. Het is leuk om met enthousiaste en positieve mensen om te gaan en verder te mogen helpen. Dat geeft veel energie.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je (vrijwilligers)werk tot dusver?

Ik beleef mijn hoogtepunten als ik iets voor andere mensen kan betekenen. Zakelijk gezien probeer ik ondernemers te ontzorgen en te helpen hun doelen te verwezenlijken. Maar vrijwilligerswerk geeft nog meer voldoening omdat hier geen tegenprestatie tegenover staat. Ik ben jarenlang jeugdtrainer geweest en het is fantastisch om jonge kinderen te zien spelen, leren en ze te zien opgroeien. Ik zie dit toch wel als een groot genoegen en dus ook als het hoogtepunt tot dusver.

Dieptepunt is de ‘samenwerking’ met de lokale politiek, het ambtenarenapparaat. Het is in mijn ogen de verdorven cultuur van politieke spelletjes en de onkunde en onwil waar ik moeilijk mee overweg kan. De afstand tussen de lokale politiek en de burgers is door de herindeling nog veel groter geworden. Het is ook de onmacht die je als burger en burgers hebt, je kunt er bijna niets tegen inbrengen. Ik ga ook nooit weer de kar trekken met iets waar de gemeente een grote rol in speelt. ‘De gemeente’ is voor mij een energieslurper.

Heb je nog leuke (werk)anekdotes?

Door kraakbeenblessures in beide knieën was het verstandig om een andere hobby te kiezen dan voetballen en hardlopen. Ik dacht dat golf misschien wel iets voor mij zou zijn. Maar om de baan op te mogen heb je een diploma (GVB) nodig. Rolf de Boer wilde dit ook wel en dus dachten we snel kaar te zijn door een snelcursus in Portugal te nemen. Zeg maar ‘het nuttige met het aangename te verenigen’.

Wij dus 5 dagen naar Portugal. Het was heerlijk weer en we kregen les van een Nederlandse prof. Wij begonnen rond tien uur met de les en rond half één gingen we lunchen. Onze ‘prof’ lustte nogal graag een drankje bij de lunch en wij dronken maar met hem mee. Het resultaat was dat we elke middag flink aangeschoten waren en niet meer konden golfen. We hebben onze diploma wel gehaald door onze prof steeds maar dronken te voeren. Maar veel heb ik er niet van geleerd… Gezellig was het wel!

Bedum is voor jou ‘the place to be’?

Nee, dat zeker niet. Er zijn plaatsen die gezelliger zijn om te wonen. Maar ik ben van mening dat je je moet inzetten voor de samenleving daar waar je woont. Ik woon met veel plezier in Bedum en hoop wat zinvols bij te mogen en te kunnen bijdragen.

Ik weet niet waar mijn toekomst ligt. Zo lang de kinderen nog thuis wonen zal Bedum de thuishaven zijn. Mocht ik gezond blijven dan wil ik daarna nog flink gaan reizen en andere mensen in andere culturen leren kennen.

Nog tijd voor hobby’s?

Mijn (vrijwilligers)werk is ook mijn hobby, ik doe het met plezier. Daarnaast mag ik graag sporten. Ik voetbal nog in een 7 x 7 team, fitness regelmatig en ben vorig jaar begonnen met golfen. Wat mijn hoogste niveau was op voetbalgebied? In de zaal speelde ik bij de Leekster Eagles op eredivisieniveau en met SV Bedum schopten we het tot de 1e klasse.

Daarnaast ben ik nog assistent- trainer en mag ik graag kijken bij het sporten van mijn dochter en zoon. Ook ben ik erg geïnteresseerd in psychologie en spiritualiteit. De afgelopen jaren heb ik een aantal opleidingen gevolgd en daar heb ik veel aan gehad. Die opleidingen waren goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Eigenlijk vermaak ik mij altijd wel.

Waar staat Gert-Jan Hageman met de MFA over 5 jaar?

Ik hoop dat ik dan nog gezond mag zijn en geniet van het leven. Ik vind ouder worden een voorrecht. Wijsheid komt met de jaren en bij mij zeker. Ik hoop over 5 jaar weer een stuk verder en bewuster te zijn. En het zou echt fantastisch zijn als de MFA er dan al een tijdje staat.

Ik hoop dat de gemeente het licht gaat zien en gaat inzien dat de MFA een geweldige toevoeging is voor de Bedumse samenleving. Ik denk dat ik daar dan af en toe vrijwilligerswerk doe met kinderen of met ouderen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik hoop dat de jeugd op heel korte termijn gewoon weer zonder beperkingen mag leven en genieten van hun jeugd en alles wat hierbij komt kijken. Ze zijn (gedwongen) erg solidair en ik ben van mening dat dit niet te lang meer moet duren. Als samenleving moeten we ook solidair zijn met de jeugd en daar ontbreekt het inmiddels wat mij betreft wel een beetje aan.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69