Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Erwin en Diana van De Timmerstee slaan nieuwe (bouw)wegen in!

Erwin en Diana, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Erwin: ‘Zal ik starten, ik kan het namelijk redelijk kort af. Ik ben 49 jaar, geboren in Huizinge, tussendoor ook nog 2 jaar in Uithuizermeeden gewoond maar het grootste deel van mijn leven heb ik in Middelstum doorgebracht. Waarvan bijna 24 jaar aan de Oude Schoolsterweg, de plek die we binnenkort definitief gaan verlaten. Samenwonend met Diana waarvan ik wel eens gekscherend heb gezegd pas met haar te trouwen als zoon Timo wettelijk gezien zijn eerste biertje mag drinken.’

Diana: ‘En dat duurt dus nog wel een jaartje of 8 want Timo is net 10 jaar geworden. Zelf ben ik 44 jaar, iets jonger dan Erwin inderdaad. Ik ben geboren in Middelstum en heb mijn puberjaren in Bedum doorgebracht. Daarna teruggekeerd naar Middelstum en om er weer helemaal te integreren kantinemedewerkster geworden bij de VV Middelstum. De club waar Erwin en broer Erik destijds voetbalden. Erwin en ik zijn overigens volgend jaar een kwart eeuw bij elkaar!’

Kunnen jullie ons bijpraten over de spectaculaire ontwikkelingen van de afgelopen maanden?

Ja, dat is wel even een dingetje natuurlijk dat we Middelstum inruilen voor Boerdam. We wilden al wel een tijdje wat anders maar er moet maar net iets voorbijkomen dat helemaal bij ons past. Ook wat ons bedrijf betreft natuurlijk. In augustus vorig jaar hoorden we dat de loods waar Gert Dijkema nu nog zijn bedrijfsvoering heeft, vrij zou komen. Zo is het balletje beginnen te rollen.

In oktober hebben we de koop van het huis ernaast afgerond. Op 30 oktober kwam ons huis via makelaar Chris Slager te koop en anderhalve week later was de deal met de koper al beklonken. Het is allemaal heel snel gegaan dus. Diana: ‘In november werd het koopcontract getekend en net voor kerst vorig jaar kregen we de sleutel. Erwin heeft de januarimaand grotendeels gebruikt om de woning naar wens te maken zodat we vrijdag 26 februari definitief kunnen overgaan na de sleuteloverdracht op de Oude Schoolsterweg.’

Hebben jullie er zin in om naar Boerdam te verhuizen?

Reken maar van yes! Het huisje wordt natuurlijk steeds mooier. Mooi dat het zo kan, Lars en Laurens zorgen er voor dat de lopende klussen geen vertraging oplopen. Het is geen grondige verbouwing hoor want op termijn willen we dit huis slopen en dan nieuwbouw plegen. Een mooie grote ‘schuurwoning’, helemaal aardbevingsbestendig uit hout opgetrokken, is uiteindelijk het ultieme doel.

Dat zal echter geen haastklus worden. Voorlopig kunnen we op deze manier prima wonen. Kijk alleen al naar het uitzicht wat we hier voor en achter hebben, prachtig toch?! En op termijn gaan we de loods hiernaast er bij huren. Ook dat heeft geen haast, we hebben nu nog een mooie opslagruimte aan de Delleweg.

Hoe en wanneer is De Timmerstee ontstaan?

Dat is niet over één nacht ijs gegaan. We hadden er al eens over nagedacht en zelfs over gesproken. Erwin: ‘Je kunt je wel heel wat op de hals halen maar ik had een vaste baan en dat beviel prima. Toen echter mijn toenmalige werkgever door een noodlottig ongeval overleed, kwam één en ander in een stroomversnelling. Dat luidde in 2007 het ontstaan van De Timmerstee in.’

‘Wij werden d.m.v. een brief geïntroduceerd bij de klantenkring van mijn toenmalige werkgever en konden dus een start maken met het bestaande klantenbestand. Zo begon De Timmerstee, ondanks de nare aanleiding, toch met een mooie start. Maar dan moet je het ondernemen nog leren en dat is een proces van vallen en opstaan, inclusief zo nu en dan een tegenslag op zijn tijd. Maar inmiddels zijn we een kleine veertien jaar verder en het gaat hartstikke goed! Ook wij hebben een mooi klantenbestand op weten te bouwen en zijn dan ook zeer blij en trots met en op onze telkens terugkerende klanten.

Het timmerbloed zat er al vroeg in Erwin?

Jazeker, tot grote ergernis van een dorpsbewoner in Huizinge waren we al op jonge leeftijd druk in de weer met het bouwen van allerlei boshutten. Daar beleefde ik veel plezier en lol aan. Een boekenwurm ben ik nog steeds niet, ik was maar wat blij dat ik in Groningen naar de streekschool kon. Eén dag naar school en lekker vier dagen aan het werk. Bij de firma Mars vond ik in Henk Koster een leermeester die mij de fijne kneepjes van het vak bijbracht. Ik heb ongeveer negen jaar met heel veel plezier met hem samengewerkt en veel geleerd.

Jij hebt de zorg ingeruild voor de administratie Diana?

Klopt! Na het voortgezet onderwijs (met vallen en opstaan) ben ik terecht gekomen op de streekschool waar ik de opleiding MBO Voedingsassistente ben gestart. Ik heb de opleiding kunnen combineren met werken in verpleeghuis Solwerd te Appingedam. Na een aantal jaren wilde ik wel even iets anders en ben toen tijdelijk in een slagerij gaan werken. Niet helemaal mijn ding en ik besloot daarom terug te keren in de zorg.

Het ziekenhuis was wel iets wat mij trok en zo heb ik de stap gezet richting het Delfzicht en het Martiniziekenhuis. In het begin als invalkracht en vandaaruit vast op verschillende gespecialiseerde afdelingen als voedingsassistente. Na de geboorte van Timo heb ik nog twee en een halfjaar in de avonduren gewerkt op de kraam- en verlosafdeling als afdelingsassistente.

Dit combineerde ik met de administratie van De Timmerstee en die combinatie werd steeds tijdrovender. Het werd tijd om een keuze te maken en vanaf 2013 werk ik dan ook vele uurtjes (met de boekhouding, het telefonisch klantcontact, een stukje planning en het nawerk van allerlei calculaties) mee in het bedrijf. Tussendoor heb ik de nodige cursussen en opleidingen gevolgd waardoor ook mijn dagen lekker gevuld zijn.

Waar kunnen mensen jullie zoal voor benaderen?

Je ziet het op onze bus staan: onderhoud, verbouw en restauratiewerkzaamheden. Erwin: ‘Dat laatste vind ik misschien wel het mooiste om te doen. Ik denk graag mee en dat leidt vaak tot creatieve oplossingen.’ Diana: ‘We doen ook wel ‘NAM-klussen’ maar alleen het uitvoerende gedeelte, dus wanneer de klant een akkoord heeft bereikt met de verschillende instanties. Dat regelwerk hebben we in het begin wel gedaan maar was helemaal niets voor ons.’

Het personeelsbestand heeft zich in de loop der jaren gestaag uitgebreid?

Naast ons tweeën maken we dankbaar gebruik van de hulp van drie arbeidskrachten. Allereerst is daar Lars, hij is inmiddels al weer een jaartje of vijf fulltime bij ons in dienst. Laurens is zzp-er en heeft ook wel andere opdrachtgevers maar we maken regelmatig gebruik van zijn diensten. En voor de grovere (sloop)werkzaamheden kunnen we altijd een beroep doen op Simon van der Meer. Dat bevalt prima zo. Erwin: ‘In het begin wilde ik er niet aan, eenpitter zijn leek mij beter. Maar het werd al snel zo druk dat dat geen optie meer was.’

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van De Timmerstee tot dusver?

De gestage groei die we in de loop der jaren hebben doorgemaakt, was voor ons heel prettig en overzichtelijk. Daardoor rolden we er geleidelijk aan steeds beter in. Dat is zeker een hoogtepunt. Hetzelfde geldt voor dit plekje op Boerdam, we hebben ons droomstee gevonden!

Dieptepunten zijn er in beperkte mate ook wel te noemen. Diana: ‘Zeker, maar die zijn te overzien. Natuurlijk word je daar niet altijd blij van maar je komt er voor bijna 99% sterker weer uit….’ Erwin: ‘En vorig jaar reed ik in een dikke mist bovenop de wagen en aanhanger van Lars die voor mij reed en vlak buiten Kantens plotseling moest remmen omdat een vrouw voor hem dat ook deed. Ik zag dit door een onoverzichtelijke verkeerssituatie naast mij net te laat en hoewel we maar een kilometertje of 45 reden was de schade toch aanzienlijk. Gelukkig bleef het bij materiële schade maar zo heb je dus maar zo wat.’

Hebben jullie nog leuke werkanekdotes?

Bepaalde klantengebaren en uitspraken blijven je altijd bij maar daar gaan we niet te veel over uitweiden. Wat misschien nog wel leuk is om te vermelden is dat we qua naamsbekendheid een vliegende start beleefden door drie keer op rij het Scheepsjoagen in Onderdendam te winnen onder de naam en vlag van De Timmerstee.

En op onze website (www.detimmerstee.nl) wordt het aantal kopjes koffie bijgehouden dat we sinds de oprichting van het bedrijf ongeveer hebben gedronken. Daar worden we door de bezoekers van de website wel eens op gewezen. We zitten namelijk inmiddels bijna op 10.000 kopjes…. 

Middelstum blijft voor jullie ‘the place to be’?

Nu zeker. In het begin van ons zoekproces hadden we ook wel andere plaatsen in het vizier maar hier willen we oud worden. Boerdam is natuurlijk onderdeel van Middelstum maar eigenlijk ook wel weer een gehucht op zichzelf. Lekker rustig wonen ook op deze manier en over het mooie uitzicht hebben we het al gehad.

Nog tijd voor hobby’s?

We wonen straks aan het Westerwijtwerdermaar dus vissen en varen behoren zeker tot de opties. Lekker borrelen en tafelen met familie en vrienden is altijd leuk en gezellig, daar maken we graag tijd voor vrij, net als wandelen met onze hond Boaz natuurlijk.

Waar staat De Timmerstee over 10 jaar?

Op Boerdam, dat zeker! Het gaat mooi zoals het nu gaat. Veel groter hoeven we niet te worden maar zeg nooit nooit. We wilden aanvankelijk alles zelf doen maar dat is ook niet gelukt. Voorlopig gaan we lekker zo door.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Ik hoop dat we met zijn allen gezond en wel door al deze coronasores komen. Denk een beetje om elkaar. Al die ondernemers die nu noodgedwongen hun deuren moeten sluiten, dat is toch verschrikkelijk. Wees een beetje lief voor de ander want we hebben elkaar heel hard nodig!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69