Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Michel en Arnold over ‘hun’ 101-jarige Landbouwmechanisatie- en constructiebedrijf Ten Berge

Michel en Arnold, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Michel: ‘Zal ik als oudste van het stel aftrappen? Ik ben in 1971 geboren in Westeremden in het huis waar ik nu nog steeds woon. Ik ben getrouwd met Ageeth, van Zus Enzo inderdaad. Samen hebben we twee kinderen gekregen. Dochter Marit is 18 en Jan 15.

Arnold: ‘Zal ik het nu als benjamin van dit gezelschap overnemen? Want ik ben in 1975 geboren en heb, op een werkuitstapje van twee jaar in Amerika na, mijn hele leven in Westeremden gewoond. Ik ben getrouwd met Nini IJskamp, samen hebben we vier kids. De tweeling Ruben en Willemijn zijn inmiddels al weer 7, Maartje is 4 en Klaske tot slot is 1 jaar.

Sinds 2013 zijn jullie de eigenaren van de firma?

Ja, maar we werken hier allebei al veel langer hoor. Arnold: ‘Na het werkavontuur in Amerika kwam ik in 2001 terug naar Westeremden. Ik kon zo mooi de bruiloft van Michel en Ageeth meemaken. De Firma Ten Berge had het toen ook al heel druk en ik kon hier direct als constructiemedewerker aan de slag. De lijntjes waren natuurlijk kort want mijn vader Klaas was medevennoot van het bedrijf.’

Michel vervolgt: ‘Ik ben in 2007 bij het bedrijf gekomen. Voor die tijd was ik verkoper bij ESA in Groningen, de DAF-garage. Daar hield ik mij bezig met de verkoop van onder andere bestel- en vrachtwagens. Tijdens familiebijeenkomsten had ik al wel eens aangegeven dat het werken in de agrarische sector mij ook wel wat toeleek. Dus toen ze in 2007 bij Ten Berge een nieuwe verkoper zochten was de deal snel beklonken.’

In 2013 was het moment daar dat we mede-eigenaren van het bedrijf werden. Nadat de laatste van de 5 eigenaren (Klaas Helmantel, Willem van der Poel, Jakob ten Berge, Ginus Hazekamp en Jan van Wolde) was gestopt, zijn wij in januari 2016 met z’n tweeën verder gegaan. Ginus is nog wel werkzaam bij ons.

Uiteraard is er sprake van een onderlinge taakverdeling?

Het mede-eigenaar zijn bevalt ons beiden heel goed, we zitten gelukkig qua bedrijfsvoering op één lijn. Natuurlijk was het in het begin best wel spannend. Niet alleen voor onszelf maar ook voor het personeel die het overigens al wel een tijdje wist dat deze constructie er aan zat te komen.

Arnold: ‘En uiteraard hebben we beiden ons eigen werkveld waar we voor verantwoordelijk zijn. Ik stuur bijvoorbeeld de werkplaats- en constructiemedewerkers aan.’ Michel: ‘En ik houd mij bezig met het commerciële gebeuren, de aan- en verkoop van de machines bijvoorbeeld. Je hebt al enige trekkers, combines en allerlei occassions in onze grote schuur zien staan.’

We hebben een grote en trouwe klantenkring. De meeste klanten zijn gevestigd binnen de driehoek Zoutkamp-Delfzijl-stad Groningen maar de afnemers komen ook uit Friesland, Drenthe en Noord-Holland. We hebben als Deutz-Fahr dealer een sterke regionale functie. Dat geldt niet alleen voor de tractoren maar bijvoorbeeld ook voor onze combines.’

Hoe kijken jullie terug op jullie eeuwjubileumjaar?

Tja, die viel natuurlijk grotendeels in het water helaas. We hadden heel wat activiteiten op stapel staan waarbij we ook het dorp wilden betrekken maar we zijn in de zomermaanden maar gestopt met het plannen maken. Gelukkig konden we in februari nog wel een personeelsuitstapje naar Duitsland maken waar we onze toeleverancier van onder andere veevoermachines en ladewagens, Strautmann genaamd, konden bezoeken.

Jammer maar helaas, het is immers niet anders. Maar het honderdjarige bestaan van je bedrijf is natuurlijk niet zomaar iets. We zouden zelfs de Koninklijke status aan kunnen vragen maar zien daar toch maar van af, haha…

De oorsprong van het bedrijf ligt in de landbouwmechanisatie?

Sterker nog, voordat met de landbouwmechanisatie werd begonnen stond hier al een smederij. Deze maakte onderdeel uit van een klein industrieterreintje aan de rand van het dorp Huizinge. Jacob ten Berge, de opa inderdaad van de Jacob ten Berge die in Middelstum woont, heeft in 1920 de Firma Ten Berge opgericht en destijds ook de smederij overgenomen.

In de daarop volgende honderd jaar werd het mechanisatieproces op de voet gevolgd, zowel op veeteelt- als op akkerbouwgebied. Vanaf de jaren 60, onder aanvoering van zoon Geert ten Berge die inmiddels de zaak overgenomen had, kon er op accurate wijze ingesprongen worden op nieuwe technieken en ontwikkelingen als melkmachines, mestafvoer, tractoren, maaiers, schudders, harken, ploegen, kopeggen, persen, maaidorsers, aggregaatapparatuur enz., enz..

Wat moet ik verstaan onder de constructietak?

Deze tak van sport heeft zich vooral in de laatste dertig jaar sterk ontwikkeld. De medewerkers van de firma Ten Berge kwamen natuurlijk bij heel veel boeren over de vloer en steeds vaker kwam de vraag of we ook aan constructiewerk deden. Bijvoorbeeld het maken van nieuwe schuren en loodsen.

Dit soort werkzaamheden neemt steeds meer een vlucht. En heeft er mede voor gezorgd dat ons personeelsbestand sinds onze overname in 2013 zich met de huidige veertien personeelsleden bijna verdubbeld heeft.

Vanaf de eerste schets tot aan de oplevering, wij nemen de klant het werk graag uit handen. Voor herbouw of inpandige constructies draaien wij ons hand niet om. En ook het oude vakwerk wordt niet vergeten want hier in Huizinge hebben we nog een smederij inclusief de nodige vakmensen voor het laswerk.

De servicegraad in jullie werkplaats maar ook op locatie is ongekend?

Als de ongekende servicegraad staat voor het feit dat we niet alleen op het bedrijf zelf maar ook bij de agrariërs op locatie onze werkzaamheden verrichten dan klopt deze stelling zeker. Maar de service geldt ook wanneer ze onderweg zijn of druk bezig met hun machines op het land. Wanneer er een storing is, moeten we, zeker tijdens topdrukte in het hoogseizoen, snel aanwezig kunnen zijn om de storing te verhelpen. Het liefst ziet men ons dan binnen vijf minuten verschijnen. Dit is vaak wat te gortig maar we kunnen er snel (bij) zijn als het moet.

De Firma Ten Berge heeft zelfs een winkeltak?

Dat klopt en van daaruit verkopen we bijvoorbeeld gazonmaaiers, kettingzagen, bladblazers en allerlei tuingereedschappen en -accessoires. Maar ook bijvoorbeeld accumachines van het merk Makita. Michel: ‘Tijdens gesprekken met onze klanten wijs ik hen op deze mogelijkheid want dat is vaak niet bekend. Wanneer ze toch hier zijn om bijvoorbeeld naar een nieuwe tractor of combine te kijken dan zie je ze daarna ook vaak nog even door de winkel rond snuisteren. Dit is ook een stukje extra service wat we bieden.’

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit jullie Ten Berge tijd tot dusver?

De overname in 2013 was een hoogtepunt. En wanneer je dan de nodige offertes maakt die vervolgens grotendeels uitgevoerd mogen worden, waardoor het personeelsbestand zich heeft verdubbeld, dan geeft dat natuurlijk ook een goed gevoel. Nee verkopen, dat doen we inderdaad (bijna) nooit.

Waarbij alles natuurlijk wel staat of valt met goed personeel. We zijn zeer content met de mensen die we nu in dienst hebben en kijken altijd rond of we bijvoorbeeld via stageplekken aan leerling-monteurs potentieel nieuw talent aan ons kunnen binden. Want dat goed personeel schaars is, zal wel van alle tijden zijn.

Dieptepunten hebben we eigenlijk niet gekend, hooguit een dipje. Als je ziet hoe het coronavirus sommige ondernemers keihard raakt dan hebben wij sowieso niets te klagen.

Hebben jullie nog leuke werkanekdotes?

Daarvoor zou je eigenlijk bij onze (schoon)vader Klaas Helmantel moeten zijn, die kan ze zo voor je oplepelen. Over de bekende Groninger schaatser, en voormalig inwoner van Huizinge, Piet Krüger bijvoorbeeld, die hier heel wat muren gemetseld heeft en later nog regelmatig langskwam voor een kop koffie. Dat leverde altijd mooie verhalen op. Misschien ging het er destijds ook wat gemoedelijker aan toe en is het nu zakelijker geworden.

Werkplaats Huizinge is nog mooier dan woonplaats Westeremden?

Onze band met de inwoners van Huizinge is heel goed en daar zijn we maar wat blij mee. Zie bijvoorbeeld deze mooie kaart van een dorpsbewoner n.a.v. ons 100-jarig bestaan. We zijn met ons bedrijf in het dorp gevestigd en dat leidt af en toe tot wat reuring. ’s Avonds is het na de gedane arbeid goed rusten inderdaad in het mooie Westeremden. Deze combinatie van wonen en werken bevalt ons prima!

Nog tijd voor hobby’s?

Arnold: ‘Ik heb een voorliefde voor Amerikaanse auto’s en mag graag knutselen aan allerlei (oude) brommers. Ook schaats ik graag. Helaas schiet dat er de laatste jaren door het ontbreken van natuurijs steeds meer bij in.’

Michel: ‘We hebben een oud huis dus er is altijd wel wat te timmeren of te repareren En bezig zijn in de tuin, dat werkt voor mij ook vaak ontspannend. Over het algemeen maken we lange werkdagen. Gelukkig is werken ook een soort van hobby voor mij, dus dat past elkaar net.

Hoe zien jullie het toekomstperspectief van de firma, of te wel op naar de 200?!

We zijn positief gestemd maar beseffen wel dat het onze klanten door de regering niet altijd even makkelijk wordt gemaakt. Gelukkig zitten we midden in een hoogwaardig landbouwgebied. Het aantal agrariërs neemt af maar de bedrijven worden wel steeds groter en dat leidt tot de aankoop van grotere machines.

Wil jullie verder nog iets kwijt?

Je hebt inmiddels twee kantjes vol? Prima toch, dan laten we het hierbij! Check anders voor meer info en mooie ‘actiefoto’s’ onze website www.firmatenberge.nl.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69