Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Alieke Tuin geniet van het voetballen in de eredivisie bij SC Heerenveen!

Alieke, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Alieke Tuin is de naam en ik word binnenkort 20 jaar. Ik heb bijna mijn hele leven in Winsum gewoond maar ben voor aanvang van het nieuwe voetbalseizoen naar Heerenveen verhuisd. Daar woon ik op een paar minuutjes lopen van het centrum. Het bevalt heel goed ook al omdat mijn reistijd naar en van de trainingen nu een stuk korter is. De rest van wat ik kwijt wil, komt vast in de volgende vragen wel aan bod.

De voetbalgenen zaten er al vroeg in?

Ik was zes jaar toen ik met voetballen begon. Eigenlijk vond ik het direct al wel een leuk spelletje en hoe beter ik werd, hoe meer plezier ik er in kreeg. Het is echter niet zo dat ik specifiek uit een voetbalfamilie kom. Eigenlijk heeft alleen mijn vader gevoetbald, ik geloof bij VV Eenrum.

Het voetbaltalent moet dus uit mijn eigen genen komen. Maar ik ging in mijn jonge jaren vooral met jongens om en die waren vaak een balletje aan het trappen. Ik vond het mooi om mee te doen.

In je jonge jeugdjaren was VV Winsum je club?

Ik ben in de F3 van Hunsingo begonnen, de club die een aantal jaren geleden gefuseerd is met Viboa en nu dus als VV Winsum door het leven gaat. Van de F3 maakte ik al vrij snel de overstap naar de F1 en via de E1 en D1 kwam ik bij de C2 van VV Winsum terecht. Nu heet dat de JO-15 natuurlijk.

Maar toen kwam drie jaar geleden SC Heerenveen langs?  

Na de lagere school ging ik naar het Werkman College en daar stroomde ik in bij de Topsporttalentschool. Het voetbalgedeelte van de voetbalschool werd aanvankelijk door de KNVB verzorgd maar dit werd later overgenomen door RTC Noord waarbij RTC staat voor Regionaal Talenten Centrum. Een van mijn trainsters had door haar stage connecties bij SC Heerenveen en ik mocht daar wel een keer meetrainen.

En dat ging zo goed dat ik na een jaartje of twee, drie RTC-training op 16-jarige leeftijd de overstap maakte naar deze betaald voetbalclub. Daardoor kwam er een eind aan mijn voetbaltijd bij VV Winsum waar ik na de C1 bij het damesteam terecht kwam.

Drukke voetbaltijden braken aan?

Dat kun je gerust stellen. Ik moest van ongeveer kwart voor negen tot twee uur naar school maar vaak was er dan al overlap met de voetbaltrainingen. Door zelfstudie en het gericht vragen stellen aan de leraren, leidde dit echter niet tot studievertraging. Vaak was ik pas om 19.00 uur thuis en als de training uitliep dan werd dit al snel 20.00 uur. Ik moest natuurlijk eerst met de auto terug van Heerenveen naar Groningen, gelukkig kon ik met iemand meerijden, om daarna over te stappen op de trein naar Winsum.

Na het avondeten ging ik dan vrij snel naar bed. Later op de universiteit werd het plannen al een stuk lastiger. Daarbij is de studie rechten niet helemaal mijn ding, waarschijnlijk volgt er binnenkort een studieswitch.

Dat resulteerde eind mei 2020 in een mooi contract?

Ik voetbalde bij SC Heerenveen aanvankelijk bij de beloften, zeg maar het elftal dat als opleidingsteam dient voor de eredivisieploeg. In het eerste seizoen speelden we in de hoofdklasse. Dat vond ik niet echt ideaal ook al omdat de tegenstanders soms veel ouder waren. Gelukkig kwam er toen een beloftencompetitie waardoor we door heel Nederland reisden om bijvoorbeeld tegen Ajax, PSV en FC Twente te spelen.

Begin 2020 was een spannende tijd voor mij want na drie jaar in het beloftenteam gespeeld te hebben, moet je eigenlijk doorstromen naar het eredivisieteam. En toen kwam ook nog eens corona om de hoek kijken. We deden het met de beloften hartstikke goed en stonden zelfs bovenaan toen de competitie stopgezet werd. Daardoor vielen de play-offs helaas in het water en ook van een officiële laatste wedstrijd bij het beloftenteam was geen sprake meer.

En dan begint het natuurlijk te kriebelen want hoe nu verder? Mag ik nog wel bij SC Heerenveen blijven voetballen of stopt hier het voetbalavontuur? Gelukkig kreeg ik in mei via een beeldbelgesprek te horen dat ik een contract zou krijgen en dus met de eerste selectie in de eredivisie zou gaan spelen! Ik was hartstikke opgelucht en blij maar moest het goede nieuws nog twee weken voor mij houden om op het officiële bericht van SC Heerenveen zelf te wachten. Gelukkig kon ik het wel met mijn familie en enige goede vrienden delen. Nadat ik het nieuws op Insta geplaatst had, kwamen er heel veel mooie en positieve reacties. Het was voor mij natuurlijk ook supernieuws.

Heb je al wat wedstrijden op het hoogste niveau gespeeld?

Gelukkig mogen we, net als de eredivisie bij de mannen, na een korte break gewoon lekker doorvoetballen en dat gaat met ons jonge team helemaal niet slecht. Meestal spelen we onze wedstrijden op vrijdagavond, een enkele keer op zondag. Vaak worden we op de woensdag voor de wedstrijd op corona getest. We staan in een competitie van acht teams op de vijfde positie. Lekker in de middenmoot dus waarbij de achterstand op koploper Ajax wel vrij groot is.

Mijn inbreng tot dusver beperkt zich tot invalbeurten maar ik ben wel heel tevreden over mijn ontwikkeling. Het aantal minuten dat ik mag spelen onder onze hoofdtrainer Roeland ten Berge worden er steeds meer. Vaak val ik in als linksbuiten maar ik kan in principe de hele linkerkant wel bestrijken. De eerste wedstrijd tegen PSV was direct de mooiste. We verloren dan wel tegen dit team, dat momenteel de tweede plaats op de ranglijst inneemt, maar we speelden een zeer goede partij. De wedstrijd was ook via de tv te volgen en toen ik in de kleedkamer kwam, waren er direct al leuke reacties van mensen die me hadden zien spelen.

Is het voetbal een beetje te combineren met je studie rechten?

Ondanks dat de studie op een laag pitje staat, hoef ik mij absoluut niet te vervelen. We trainen zes keer in de week en spelen dus in het weekend onze wedstrijden. Daarnaast werk ik één of twee dagdelen per week als schoonmaakster in het ziekenhuis van Heerenveen en geef ik twee keer per week training aan een meidenteam van VV Heerenveen, de amateurtak dus.

Ik denk dat ik na de zomervakantie wel weer aan een nieuwe studie begin. Ik twijfel nog tussen een Psychologiestudie aan de Rijksuniversiteit in Groningen en de HBO-opleiding fysiotherapie. Mocht ik weer gaan studeren dan stop ik waarschijnlijk met het geven van trainingen.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je voetbalcarrière tot dusver?

Dieptepunten heb ik eigenlijk nog niet meegemaakt. Wel maak je natuurlijk af en toe een mindere periode door maar door hard te trainen kom je er wel weer bovenop. Toen ik bij de C1 van Winsum voetbalde heb ik een keer mijn enkelbanden gescheurd maar daar heb ik nu gelukkig geen last meer van.

Ik kijk met veel plezier terug op mijn eerste jaar bij de club in het beloftenteam. Wij hadden toen een heel leuke en gezellige groep maar op de trainingen ging het er lekker pittig aan toe. Dat betaalde zich uit in het veld, we werden zelfs kampioen. Dat ik na drie jaar in de beloften een contract bij SC Heerenveen mocht ondertekenen en daardoor in de eredivisie kan voetballen, is natuurlijk ook een groot hoogtepunt.

Heb je nog leuke sportanekdotes?

Dream it, believe it, achieve it, dat is toch een beetje mijn motto. Kort samengevat, dream, believe and achieve. Volgens mij gaat dit me tot dusver goed af.

Winsum is voor jou ‘the place to be’?

Ik keer zoals in deze vakantieperiode graag weer terug naar mijn geboorteplaats om mijn familie en vrienden te bezoeken. Maar het wonen in Heerenveen bevalt prima en is op dit moment voor mij de beste keus. Ik kan bijvoorbeeld zo gratis de sportschool binnenstappen, dat is bij de club prima geregeld. Daarnaast scheelt het door de vele trainingen enorm in reistijd en ben ik zo in de binnenstad.

Nog tijd voor hobby’s?

Naast het voetballen vind ik sporten in het algemeen gewoon leuk. Ik doe regelmatig aan krachttraining en wandel veel. Daarnaast vind ik het leuk om af te spreken met vrienden en dan vervolgens lekker te chillen.

Waar staat Alieke Tuin over 10 jaar?

Daar denk ik eigenlijk nog niet zo over na. Allereerst wil ik mij goed doorontwikkelen op eredivisieniveau en dat kan prima bij SC Heerenveen. We hebben een jong team waarin veel meiden spelen van mijn leeftijd. Waar ik tegen die tijd voetbal zou ik echt niet weten, ik heb ook niet echt een andere club waar ik heel graag heen zou willen. Wel hoop ik tegen die tijd een eigen huis, een leuke baan en misschien een of meer kinderen te hebben.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik denk dat als je er hard voor werkt, en er veel voor opzij zet, dat je dan heel ver kunt komen in het leven. Dream, believe and achieve dus. Hopelijk mogen we dit seizoen nog met toeschouwers langs de lijn voetballen, kom dan gerust een keer langs om ons aan te moedigen! Mocht je meer over ons willen weten, kijk dan ook eens op www.sc-heerenveenvrouwen.nl.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69