Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Gideon Zwart, werkzoekende in Coronatijd

Een paar weken geleden had ik een pensionado-interview met Jakob Zwart. In dit interview vertelde Jakob onder andere dat zijn jongste zoon Gideon zijn master had afgerond, maar dat het in Coronatijd moeilijk is om een baan te vinden. Vorige week had ik nog contact met Jakob en hij vertelde dat Gideon op 16 december zou tekenen voor een mooi traineetraject, maar dat op de dag van tekenen het traineeship alsnog werd afgeblazen. Een grote teleurstelling dus.

Toen ik er later nog eens over nadacht, werd bij mij het item ‘Werkzoekenden in Coronatijd’ geboren. Dat ik niet de enige ben die aandacht schenkt aan dit onderwerp, mag blijken uit de verschillende nieuwsrubrieken die hier ook over schrijven. Graag wilde ik wat meer over dit item te weten komen, en dus werd het de hoogste tijd om even bij te praten met een ‘ervaringsdeskundige’. In dit geval met Gideon inderdaad…..

16 december werd voor jou een heel teleurstellende dag Gideon?

Ja, dat kun je gerust zo stellen. Ik was al een tijdje op zoek naar een geschikte uitdaging en dacht na talloze brieven en gesprekken eindelijk wat geschikts gevonden te hebben dat ook nog eens heel goed bij mij zou passen. Op die dag zou ik bij een relatief nieuw Gronings bedrijf in traineeships een contract tekenen. Deze afspraak was een maand eerder gemaakt en omdat ik in de tussentijd niets meer had gehoord, ging ik er vanuit dat ik die dag zou tekenen.

Je snapt dat ik hier heel blij mee was. Ze hadden namelijk bijna zestig mensen gescreend en ruim 20 getest en ik behoorde tot de acht kandidaten die voor een traineeship bij een bedrijf geplaatst zouden worden. Tijdens zo’n traineeship word je door het volgen van allerlei opleidingsprogramma’s opgeleid tot een soort van topspecialist in je vakgebied dus dat was net wat. Ook mooi vanuit Groningen want ik blijf het liefst vanuit deze mooie stad opereren.

Zij zouden mij drie keer acht maand bij verschillende bedrijven ‘wegzetten’ voor vier dagen in de week. Dag 5 was dan een interne kantoordag gevuld met gesprekken en interne cursussen. Ik had in de tussentijd niets meer van ze gehoord en ging er vanuit dat het wel snor zat. Toen op 14 december de nieuwe lockdown werd ingesteld was daar al de twijfel. Maar de daadwerkelijke mededeling kwam pas tijdens het online gesprek waarbij ik het contract digitaal zou ondertekenen. Kort daarvoor had een bedrijf zich door alle coronaperikelen noodgedwongen teruggetrokken waardoor ze minder kandidaten konden detacheren. Hierdoor werd het traineeshipprogramma helaas voorlopig stopgezet.

Flink balen inderdaad. Men verwacht dat ze me in september 2021 wel opnieuw ergens kunnen onderbrengen maar dat is pas over negen maanden. Mooi dat dit vertrouwen er is, maar mocht zich tussentijds wat anders aandienen…..

Wat voor opleidingen heb je tot dusver gevolgd en heb je al werkervaring opgedaan?

Ik heb Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. In het algemeen kun je met zo’n diploma prima terecht bij (grotere) bedrijven en overheidsinstanties als bijvoorbeeld communicatiemedewerker of tekstschrijver. Voor informatievoorziening zowel mondeling als schriftelijk, nieuwsbrieven, websiteteksten of handleidingen maken, persberichten schrijven, flyers en folders vullen en opstellen enz.. Het leukste aan het communicatiewerk vind ik het bij elkaar brengen van partijen en het meekrijgen van mensen bij het doorvoeren van verandering of vernieuwing.

Helaas is het nog niet gelukt om een baan in de richting van verander- of innovatiemanagement te vinden. In de zeven jaar dat ik bij Albert Heijn heb gewerkt, heb ik al wel ervaring in die richting opgedaan. Ik ben daar begonnen als vakkenvuller en voor mijn 21ste doorgegroeid naar de functie van teamleider.

De laatste vier jaar als teamleider vond ik het mooist. Het omgaan met personeel, het begeleiden van medewerkers met een beperking, het doorvoeren van procesverbeteringen en het personeel hierin zien mee te krijgen, enz.. Ja, ik heb er veel geleerd, zeker hoe je personeel in verschillende situaties moet benaderen.

Wat zouden de mensen nog meer over je moeten weten?

Wellicht dat ik 26 jaar ben, geboren in Zoutkamp, opgegroeid in Winsum en dat ik sinds een aantal jaar met veel plezier in de stad Groningen woon, samen met mijn vriendin Nienke. Ik heb tot mij 18e gevoetbald bij VIBOA, ik mag graag lezen, met vrienden bijpraten in het café en ik ben een fervent amateurbowler. Niet iedereen kan zeggen dat hij een eigen bowlingbal heeft, ik wel, haha.

Wil je verder nog iets kwijt?

Mochten bedrijven of instellingen n.a.v. dit verhaal meer over mij willen weten of wanneer iemand een tip voor me heeft, ik kom graag met jullie in contact! Wanneer je mij via gideon_zwart@hotmail.com een berichtje stuurt dan zal ik snel reageren. Mijn kader is niet alleen communicatiemedewerker, ook een baan bij een bedrijf of instelling waar ik mij verder kan ontwikkelen en uitgedaagd wordt door het toepassen en doorvoeren van innovatie en of procesverbetering past prima bij mij.

Bert, hartelijk dank voor je tijd en dat je mijn verhaal op jouw website onder de aandacht brengt.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69