Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Het slotakkoord….

Klimaatgroep Holland

‘Beste Bert, blozende wangen! Aan alles komt een einde maar ik zal zorgen dat jij een slotstuk kan schrijven die eeuwenlang blijft hangen. Die later in het wereldberoemde Hippolytusmuseum komt welke gebouwd zal worden boven op het Hoogholtje. Eentje die een prominente plaats krijgt naast een zelfportret van jou.’

U merkt het, eind november was het schriftelijk afscheid nemen al begonnen. En u begrijpt ook, dit schept verwachtingen. In de weken erna keek ik reikhalzend uit naar een binnenkomend mailtje van directeur Vaatstra van Klimaatgroep Holland. Die komt natuurlijk door alle drukte niet zomaar. Maar dinsdagmiddag 15 december plopte hij toch binnen. Harry zijn afscheidwoorden richting deze nu zelf blozende scribent. Een waardig slotakkoord dus!

Nog even terugblikken

Tja, hoe vat je acht jaar samenwerking en bijna honderd columns over dé binnenklimaatbeheersers uit Groningen samen? Ik zag Harry denkbeeldig achter zijn bureau verschuiven naar de juiste houding en toen begon het getik…..

‘Na jaren van leesplezier stoppen de verhalen van Bert Koster voor ons. Wat is er wat gedeeld met alle lezers, zowel privé als zakelijk. Je hebt uiteenlopende onderwerpen gekozen en erover geschreven. Je hebt zowel mijn passie voor techniek, voor mijn bedrijf en delen van jouw en mijn leven weten te vangen. Daarbij je eigen passie, het schrijven, uitgebreid en open en bloot weergegeven in je columns. Maar of de lezers nu zo blij werden van je vakantieverhalen…’

‘Je schrijft uit je hart, ik werk en leef vanuit mijn hart. Die me by the way af en toe weleens een beetje in de steek laat. Maar gelukkig hebben de cardiologen altijd een passende en doeltreffende oplossing….’

Kijk, die humor en zelfspot aan het eind van het jaar, die moet ik nu helaas missen. Maar stilte is gepast, Harry begint op stoom te komen….

Vertrouwen

‘Ik wil even inzoomen op het woord vertrouwen, Bert. Vertrouwen, het is een waardevol en mooi gegeven. Zonder vertrouwen krijg je het heel druk. Want door wantrouwen, leven met zorgen en omkijken, lever je immers heel veel positieve levensenergie in. Dat vergt veel van de mens.’

Nu komt overigens het blozende gedeelte:

‘In jou had ik altijd grenzeloos vertrouwen Bert. Je maakte nooit misbruik van je schrijfpositie. Immers, wie schrijft die blijft. Maar je plaatste jezelf altijd op een gepaste afstand, op de achtergrond dus, in je columns!’

‘Ik heb vertrouwen in de toekomst. Alles komt goed, ik zeg het regelmatig. En ik vertrouw daar ook op. Het maakt me rustig. Als mens kun je veel, maar over heel veel heb je geen controle als mens en is het beter om dit ook niet te willen hebben.’

‘Vertrouwen heeft voor mij te maken met drie woorden: geloof, hoop en liefde. De betekenis van deze drie woorden zijn essentieel om te kunnen leven, om te kunnen werken en om te genieten van het leven. Het zijn ingrediënten om positief te kunnen zijn, te kunnen innoveren/ontwikkelen, vrienden te hebben en dankbaar te kunnen zijn, zowel in je werk als in je leven. Ook nu, vooral nu, de wereld zich gevangen voelt door het virus.’

Slotakkoord

‘Bert, ik ben je dankbaar voor al die mooie columns die je voor ons bedrijf hebt geschreven. Waarbij je de lezers een inkijkje hebt gegeven in ons prachtig bedrijf, in jouw en mijn leven. Het zijn waardevolle woorden die je hebt geschreven. Je liet me af en toe blozen. Of verbazen met je opmerkingen. Een enkele keer schoot ik flink in de lach, schitterend!’

‘Ik wens jou ontzettend veel goeds toe kerel. Dat je nog veel columns mag gaan schrijven en dat je succesvol blijft als schrijver! Dat we binnenkort een biertje kunnen gaan drinken. Daar vertrouw ik op. Ik hoop dat bovenstaande zinnen je wat inspiratie geven, dat je dit lekker kan verbouwen tot prettig en gretig leesvoer.’

Met een brok in de keel pink ik dankzij deze mooie woorden een traantje weg. Acht jaar geleden was daar die mooie kans van Klimaatgroep Holland en de allereerste factuur als zelfstandige. Gezamenlijk trokken we op naar het drukke kruispunt des levens waar onze wegen nu scheiden.

Vertrouwen betekent voor mij persoonlijk ook loslaten in de blijde hoop en verwachting dat het ons beiden goed zal gaan. Ik denk inmiddels een waardig opvolger voor deze maandelijkse verhalen te hebben gevonden en ik vermoed dat Klimaatgroep Holland de komende jaren aan opdrachten geen gebrek heeft.

Dank voor de mooie woorden, dank voor het mij kennis laten maken met een geweldig en betrokken club klimaatsbeheersingsmedewerkers. Dank lezers voor het doorworstelen van al deze verhalen. Op naar een gelukkig, gezond en (be)vrij(d) 2021! Het ga jullie allemaal goed…..

Columnpagina Klimaatgroep Holland

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69