Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Klaes Hoekstra, Tel je zegeningen!

Al vele jaren geef ik u aan het einde van het jaar een update over mijn beslommeringen en levenswandel. Vorig jaar schreef ik dat ik een enorme geluksvogel was en dit jaar bleek maar eens te meer hoeveel waarheid dit schrijven bevatte. Het mooiste wat mij sinds jaren is overkomen is toch wel een nieuwe liefde. Begin juli ontmoette ik Lisa Langeland en dat heeft toch wel gezorgd voor een omslag in mijn leven.

Ook grijze koppies kunnen weer opnieuw verliefd worden en wanneer de liefde aan de deur klopt dan geeft dit een overweldigend gevoel. Zelfs in je stoutste dromen kun je niet bevroeden dat jou dit kan overkomen, je helemaal van slag kunt zijn, dat je hart bonkt als een puber en je een “warm” gevoel in je buik krijgt welke waarschijnlijk afkomstig is van de spreekwoordelijk bekende vlinders.

Wij hebben nu bijna een half jaar verkering (wat een heerlijk ouderwets woord) en het voelt goed en vertrouwd, net of wij elkaar al jaren kennen. Bijzonder dat het zo klikt, mede omdat wij heel veel verschillen en natuurlijk hebben wij beiden een rugzakje. Wij maken samen nieuwe herinneringen maar koesteren ook de oude en hopen nog veel plezier te hebben in de herfst van ons leven.

Ook met de kinderen gaat het erg goed. Agnesz, Tim en de kleine Nora zijn verhuisd naar een mooie eengezinswoning in Barendrecht en………..… ik word opnieuw Pake, nu van een kleinzoon. Lisa heeft ook 2 kinderen en 2 kleinkinderen. Door hen ben ik zeer liefdevol ontvangen in de familie en voel mij daar heel welkom.

Een soort van ”aanwaai” opa ben je geworden, schreef iemand mij! Geluk zit in kleine momenten, b.v. wanneer je kleindochter haar eerste schreden zet in deze wereld, wanneer je als aanwaai opa pepernoten en specuklaes mag bakken met de kleinkinderen van je nieuwbakken vriendin of wanneer je bonusdochter bevalt van een prachtige zoon! Hoe leuk wil je het hebben in je leven?

Tomasz leeft en werkt nog steeds in Canada. Hij heeft het druk en zou nu met de Kerst naar Bedum zijn gekomen, helaas gooit Corona wederom roet in het eten. Mijn bezoek van afgelopen mei aan hem viel ook al in het water. Gelukkig geeft de moderne techniek de mogelijkheid tot b.v. facetime waardoor je toch beeldcontact met elkaar kunt hebben maar niet ‘real time’ knuffelen. Dat is ook hetgeen ik als enorme “knuffelbeer” mis in deze periode.

Ik had in juni weer een bakkerij willen opzetten in Siera Leone – een arm West Afrikaans land met ca. 6,7 miljoen inwoners – in opdracht van een evangelische organisatie genaamd www.thebreadhouse.org. Sierra Leone is een van de armste landen in de wereld. Volgens de index van de Verenigde Naties stond het in 2018 op de 181e plaats. Deze index meet voornamelijk armoede, analfabetisme, onderwijs en levensverwachting in een bepaald land.

Wij zullen hopen dat in 2021 het virus onder controle komt en ik weer uitgezonden kan worden naar dit gebied. Het voelt goed om het verschil te kunnen maken waardoor de mensen hun gezinnen kunnen onderhouden of hun kinderen onderwijs kunnen volgen. Het is natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat maar het ontslaat ons niet van de morele plicht dan maar niets te doen en aan de kant te blijven staan! Wanneer wij allen op onze eigen wijze proberen ons steentje bij te dragen, ziet de wereld er al heel anders uit!

De uitbraak van het coronavirus is een wereldwijde pandemie en ook Nederland wordt zwaar geraakt. Niet alleen vanwege het aantal besmettingen en doden door het virus, maar ook door alle maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. Dachten wij na de vakantie ervan af te zijn, kwam er toch een 2e golf en nu wordt ons maatschappelijk leven weer opnieuw ontwricht door een totale lockdown.

Tot onze spijt hebben wij moeten besluiten om de Bedumer Winterloop niet door te laten gaan. Als team voelen wij ons verantwoordelijk voor uw gezondheid want ieder jaar gaan de opbrengsten naar het UMCG Kanker Researchfonds waarbij wij proberen om voor allen een nieuwe morgen te laten aanbreken.

Daarnaast komen veel van onze donaties van het bedrijfsleven en wij vinden het niet juist om hen nu in deze voor hun moeilijke tijd te vragen om ons te ondersteunen met advertenties en/of goederen. Ook mogen wij altijd beschikken over een groot leger van vrijwilligers. Zij staan in groten getale klaar om ons te ondersteunen maar dat is nu niet verantwoord binnen de 1½ meter regel. Een jammerlijk maar begrijpelijk besluit! Al onze energie gaan wij sparen voor de Bedumer Winterloop van 2022 om er dan weer een daverend succes van te maken!

De afgelopen jaren schreef ik in mijn kerstgedachte o.a. over “er voor elkaar zijn”, “omzien naar elkaar” en eenzaamheid. Het zijn woorden die te pas en te onpas worden gebruikt in deze haastige wereld. Goed bedoeld uiteraard maar wat komt er in de praktijk van terecht? ”Gewoon Samen” is een naam met een zekere eenvoud maar daar klinkt in door dat omzien naar elkaar en je inzetten voor een ander een vanzelfsprekendheid zou moeten worden. Samen zijn wij sterker!

Nu is dat nog actueler dan ooit en broodnodig! Eenzaamheid is de beleving van een gemis! Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met je naasten dan je zou wensen. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheidgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven en het is zeker wat anders dan alleen zijn want dat is vaak geen probleem.

Gelukkig gloort er in deze donkere tijd weer perspectief. Door de vaccinatie in het komende jaar komt er een einde aan een periode van stress en onzekerheid en gaan wij weer toe naar het nieuwe normaal. Wij kunnen ons nu focussen op de dingen die wel goed gaan, waar wij dankbaar voor zijn en die ons hoop geven.

Laatst hoorde ik de opmerking: “hoop is een uitgestelde teleurstelling.” Dat is een erg negatieve beschrijving van hoop. Hoop verdient zoveel meer. Denk aan de uitspraak “hoop doet leven”. Die staat al veel sterker in de wereld.

Hoop getuigt van geloof. Ik geloof in een mogelijkheid om samen het virus te bestrijden, om weer te kunnen genieten van kleine geluksmomentjes en waar wij ons oude leven weer kunnen oppakken. Doordat wij allemaal in hetzelfde schuitje zitten voelen wij ons met elkaar verbonden. Elkaar aanraken of een knuffel geven in vriendschap en liefde gaat helaas even niet maar een kaartje, telefoontje of bloemetje kan natuurlijk wel.

Wanneer wij dat allemaal proberen wordt het een geweldig “warme” kerst en een goed begin van een nieuw en inspirerend jaar. Ik wens jullie allemaal gezondheid, veel liefde en alle goeds en uiteraard voor diegene die hem wil hebben een dikke Kerstknuffel!

Klaes Hoekstra, december 2020

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69