Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Een mooi Kerstverhaal in de jungles van Maleisië bij tropische temperaturen

Jaap met Chow Choon Fatt

Begin december kreeg ik een mooi berichtje van Klaas Reenders uit Bedum. Het ging over zijn vader die tegenwoordig in Maleisië woont. De beste man is benaderd om met vrijwilligers een nieuwe woning te bouwen voor een oude ongeneeslijk zieke man wiens huis door een overstroming in november volledig werd vernield. En Jaap zou Jaap niet zijn als hij zijn brede schouders er niet onder zou zetten.

Het wordt ook meteen een huis gebouwd met de kenmerkende Groningse degelijkheid. Veilig voor de rivieroverstromingen en gebouwd met degelijke en stevige materialen. Er wordt voor de oude man ook direct een keuken, toilet met ceptic tank en doucheruimte in het huis aangelegd. Een douche is voor de oude man overigens een primeur, want dat heeft hij nog nooit eerder gehad.

Misschien nog niet eens zo’n heel opzienbarende mededeling, ware het niet dat dhr. Reenders inmiddels bijna tachtig jaar is. Wat zijn weerslag heeft op het zicht en het gehoor. Maar bouwen kan hij nog steeds als de beste, zo blijkt. En met deze bijzondere vorm van naastenliefde wist hij zelfs een Chinese krant te halen die hier een artikel aan wijdde.

Op mijn zomerse fietstochten door het Hogeland, sta ik in Breede altijd even stil om te kijken naar de prachtige Breedenborg. Door dhr. Reenders tijdens een sabbatical van anderhalf jaar vanuit een ruïnetoestand herbouwd naar de schitterende borg zoals die nu is. Hij verkocht hem in 1992 aan zijn baas. Geen onbekende want het gaat om Henk Koop, directeur van de Koop Groep. Reenders schopte het onder zijn leiding tot algemeen directeur van Nacap Asia Pacific.

Die Breedenborgverbouwing was de mooiste periode van zijn leven, zo vertelde hij later. Maar helemaal rustig was hij niet na de voltooiing van dit huzarenstukje. In 1995 kocht hij boerderij Zaadlust in Middelstum waarna hij het voorhuis afbrak om hem vervolgens met oude materialen weer opnieuw op te bouwen. Direct na zijn pensionering eind 2005 stortte hij zich op de verbouwing van boerderij Gaykemaheerd in Wadwerd. In de begin tachtiger jaren kocht en knapte hij Mentheda in Middelstum op. En zo heeft hij blijvend mooie herinneringen in ons Hogelandgebied achterlaten.

De liefde bracht hem vervolgens naar Maleisië. Waar hij opnieuw heel productief was. Op zijn zeventigste werd hij voor de zesde keer vader bij zijn derde Indiaas-Maleisische vrouw Malani die hij leerde kennen toen hij in dit Aziatische land aan het werk was. In 2010 kocht hij daar een huis en en passant ook nog 40 are grond. Vervolgens zijn beiden tien jaar bezig geweest met de bouw van een prachtig resort dat nu zo goed als voltooid is. Nieuwsgierig geworden naar het eindresultaat, dan even hierop klikken: www.deserenity.com.

Jaap geheel volgens de nieuwste Arbo-richtlijnen aan het bouwen……

‘Wat een energie nog hé, prachtig!’, zo appte ik naar Klaas. ‘Jazeker, dat kun je zien aan alle gebouwen, pijpleidingen en kinderen die hij gebouwd heeft’, antwoordde de jongste Reenderstelg van de eerste generatie nakomelingen gevat terug. ‘En dit heeft toch ook alles van een mooi Kerstverhaal, want ik kan je nog wat aanvullende informatie verschaffen die hij mij doorgespeeld heeft’:

 • Ze helpen een oude eenzame ernstig zieke man die zonder huis zit. Die man woont daar overigens met 12 honden  inclusief 7 puppies die onder zijn bed slapen. Daar gaan ze nu ook een verblijf voor bouwen, onder het huis;
 • Alle mensen werken er zonder enig zelfbelang of betaling aan mee;
 • De mensen die eraan werken komen uit verschillende landen (Grunn, Indonesië, Australië, Maleisiërs). Het zijn  mensen met verschillende achtergronden, veelal met weinig of geen bouwkennis die gezamenlijk dit met elkaar uit de grond stampen. Een grensoverschrijdende samenwerking dus;
 • Vlak voor Kerst is alles klaar en kan de oude man, samen met zijn honden, in zijn huis doorbrengen. Naast een mooie Kerstgedachte ook nog eens een bijzonder coronaverhaal;
 • Daarnaast zal er bij het huis ook een kleine kliniek, die de naam Eagles Care meekrijgt, gebouwd worden waar mensen door artsen onderzocht kunnen worden. Indien nodig, worden ze daarna doorverwezen naar het ziekenhuis. Een bezoek aan de kliniek is gratis en in de avonduren, omdat het anders voor een deel van de plaatselijke bevolking niet mogelijk zou zijn om naar een huisarts te gaan.

Op de foto zie je de mensen die aan de woning en de kliniek hebben gebouwd, van links naar rechts en van boven naar beneden:

 • Khoo, de beurshandelaar uit Maleisië
 • Jaap Reenders uit Groningen
 • Patrick, de Australische huisschilder
 • Irwan, de timmerman uit Indonesië Surabaya
 • Chow Choon Fatt, de oude man om wie het allemaal begonnen is
 • Irene, zwemlerares en initiatiefneemster van het huis en kliniek

 

Dhr. Reenders heeft de wereld blijvend mooier gemaakt, dichtbij en verder weg. En dat al bijna tachtig jaar lang. Was dit bijzondere vrijwilligersproject zijn laatste kunststukje? De tijd zal het leren….

(Nog even een toegiftje van zoon Klaas: ‘Last but not least heeft mijn vader nog een foto gestuurd van werkzaamheden die hij aan het dak heeft gericht. Dit vindt hij zelf een hele stoere foto. Ook omdat het natuurlijk volledig onverantwoord is. Er zijn bijna geen arboregels te bedenken die in die ene foto niet overtreden worden…..’)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69