Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Middelstum in 2020

Eigenlijk wilde ik een andere titel gebruiken. En ik wacht met opzet nog een zin om die te benoemen. Of is betitelen een beter woord? ‘Middelstum in Coronatijd’, had de lading misschien beter gedekt. Maar ik ben bang dat niemand dit verhaal dan nog leest. Want zijn we niet allemaal Covid-moe? Ik wel in elk geval. Als we het beleven mogen dat we 2050 halen en het jaar 2020 wordt genoemd, dan volgt direct de beruchte coronarelatie. Kortom, 2020 is een jaar om nooit te vergeten, ook in Middelstum niet.

Volgens traditie neem ik jullie omstreeks deze tijd mee met de soms spectaculaire ontwikkelingen in ons prachtig dorpje aan het Boterdiep. 2020 is om meerdere redenen een bijzonder jaar. Want in 2021 zijn we geen onderdeel van de gemeente Loppersum meer maar behoren we tot de nieuwe gemeente Eemsdelta. En of we daar nu zo blij mee zijn? Het feit dat de man op wie in onze gemeente het meest gestemd werd, niet in het nieuwe College wordt opgenomen, komt het sentiment ook niet ten goede. Van parel van Het Hogeland tot het afvoerputje van Eemsdelta, het zou toch niet?

Een saai jaar was het dus niet door alle ontwikkelingen. En wat was en is het vaak druk in het dorp. Huizen aan de Groensingel en de Coendersweg werden gesloopt alsof ze er nooit gestaan hebben. Onderwijl diepe gaten achterlatend, zowel fysiek als mentaal. De eenzame blokhut naast nummer 38 vertelt het verhaal van het verzet en de onrechtvaardigheid. Het verzet slaat tussendoor nog even een bruggetje naar het cancelen van het evenement ‘Fietsen voor vrijheid’ waarbij een vijftal (oud)-Middelstummers van Leipzig naar Middelstum zouden fietsen omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat WOII ten einde kwam. Hopelijk houden we dit fraai initiatief nog tegoed.

We waren echter met het sloop-nieuwbouwtraject bezig. Want ook de oude Wilster is in geen velden of wegen meer te bekennen. Deze is samen met de Wicher Zitsema opgegaan in WIJland daar waar vroeger de MAVO stond. Vlak naast de Klim-op school, daar waar vroeg de Wicher stond. Pal gelegen naast de Oostrand daar waar tot voor kort nog een tijdelijke school stond.

En de Oostrand ligt weer naast de Ticheldobbe waar in het afgelopen jaar enorm veel gebeurd en gebouwd is en waar veel oud Coenderwegsters en Groensingelaars een nieuwe woonplek hebben gevonden gelukkig. Met op sommige plekjes een prachtig uitzicht op Fraamklap, daar waar vroeger Café Tuitman zetelde. Even een stukje nostalgie in het verhaal verwerken hoor….

Geen ‘Fietsen voor Vrijheid’ dus. Ook door Sunsation kon een streep. Wat heeft de evenementenbranche het moeilijk zeg, net zoals onze horeca. Maar wat slaan ze zich er dapper doorheen. Vita Nova heeft vast nog nooit zoveel snacks thuisbezorgd. Esther sloeg met haar afhaalpizza’s een mooie nieuwe en lekkere koers in. Klaas verruilt zijn catering tijdelijk voor de timmerhamer en Herberg ‘In de Valk’ creëerde zelfs een dorpswinkeltje vol met lekkers en een meergangenmenu waarbij de mooie ruimtes van het gebouw uitstekend benut werden. Kortom, crisistijden brengen ook nieuwe ondernemerszin.

In de Plus was het soms een veldslag en het was hamsteren geblazen aan het begin van het jaar. De KlimaatgroepStars vond zich na de coronaonderbreking maar zo terug in de tafeltenniseredivisie. En passant werd in de zomermaanden het door aardbevingsgeweld zwaar aangeslagen clubgebouw door vele vrijwilligers opgeknapt zodat er weer lekker ‘gepingpongd’ kan worden. VV Middelstum 1 stond er op de ranglijst beroerd voor maar werd door het stopzetten van de competitie maar zo gevrijwaard van degradatiezorgen. Aan de andere kant kwam de Hippolytushal financieel gezien in zwaar weer te zitten. 2021 biedt hoe dan ook de nodige uitdagingen om rode cijfers zwart te poetsen.

Nee, saai was het zeker niet in onze contreien. De toeristen wisten ons bijvoorbeeld massaal te vinden. Tijdens de coronamaanden kon je bij Ewsum soms maar zo zeven of acht campers ontwaren. Hopelijk allemaal nieuwe ambassadeurs voor ons prachtig gebied. Nog even doorzetten dus en hopelijk volgend jaar nieuwe kansen. Jens het vaccin maar in de aderen, al denkt niet iedereen hier zo makkelijk over. Ik graaf nog even diep in mijn geheugen of ik belangrijke ontwikkelingen vergeten ben. Vast! Hopelijk komen die in de 2021 editie boven water om aan het papier toevertrouwd te worden….

(Foto’s: Wim Blanken)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69