Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Olaf Kessels, het bizarre jaar 2020

Dat de afgelopen maanden voorbij gevlogen zijn, zullen velen met mij wel eens zijn. Maar dat het jaar 2020 zo raar zou lopen ten opzichte van andere jaren ………! Wellicht denkt u wat een gekke titel voor een gastcolumn. Dat komt denk ik doordat het woord bizarre genoemd wordt. Ik wist meteen toen ik in oktober gevraagd werd deze column te schrijven dat deze titel voor mij van toepassing was op 2020.

Als je de Dikke Van Dale erbij pakt, staat het volgende omschreven bij het woord bizarre: Zonderling, vreemd en grillig. Bij de twee woorden vreemd en grillig heb ik zelf een idee wat er bedoeld wordt. Het woord zonderling ga ik nader verklaren omdat ik de betekenis ervan niet kende. Zonderling betekent ongewoon en raar, vreemd, apart en excentriek.

2020 in vogelvlucht:

De maand januari:

Oud & Nieuw vind ik elk jaar weer een mooi moment. Je sluit iets af en begint direct weer met een blanco start. Een jaar ouder en zeker weer een jaar wijzer. Mijn negenenveertigste verjaardag werd op een bijzondere manier gevierd, thuis bij onze voorzitter Klaes Hoekstra. Het was namelijk de laatste vergadering voor de tiende Bedumer Winterloop. Nog nooit werden er zoveel uren in het evenement gestopt als dit jaar.

De maand februari:

In deze maand stopte mijn arbeidsovereenkomst met glasvezelleverancier Eurofiber uit Maarssen. Na een bijzonder leerzame periode moet ik op zoek naar een andere baan. Elke eerste zaterdag van februari staat de Bedumer Winterloop op de kalender. Een sponsorloop dat inmiddels is gegroeid tot een enorm evenement. De opbrengst van de sponsorloop schenken wij onder andere aan het UMCG Kanker Researchfonds. Dit jaar blijft de teller steken op EUR 168.894,22. Het totaalbedrag van de afgelopen 10 edities komt hiermee op EUR 669.826,66. Ook dit is bizar!!

De maand maart:

10 maart wordt Jetje 50 jaar. Dit vieren wij 6 maart in een grote tent op de oprit en in Jetje haar favoriete tapas restaurant in Groningen. Nadat eind februari de eerste besmetting van het COVID-19 virus in Nederland is vastgesteld wordt op 11 maart de pandemie erkend. We hebben nog geen idee wat ons allemaal te wachten staat. Het Kabinet kondigt aan dat evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni verboden zijn.

De maand april:

We vernemen dat de maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen van kracht blijven tot en met 28 april. De maand april gaat volgens het KNMI de boeken in als warm. Normaal gesproken is de gemiddelde temperatuur in De Bilt rond de 9,2 graden. Dit jaar ligt het gemiddelde op 11,2 graden. Doordat het zo lekker weer was, heb ik veel gewandeld rondom Bedum.

De maand mei:

Ik krijg een tweetal teleurstellingen te verwerken aangaande een nieuwe baan. Helaas! Positief blijven en kansen zien. Omdat de sportscholen vanaf half maart gesloten zijn, heeft mijn zoon Yordin onder de partytent een fitnessbankje geplaatst met allemaal gewichten etc.. Omdat alle attributen toch aanwezig zijn, besluit ik om 2 x per week buiten te gaan trainen. Naast het wandelen is dit een leuke vorm van sporten. Half mei komt het signaal dat de horeca per 1 juni weer open mag, onder een aantal voorwaarden.

De maand juni:

Wat een enorme teleurstelling om te horen dat er dit jaar geen Omloop van Bedum en geen Bedrijvenvoetbal zal plaatsvinden. Beide evenementen vind ik fantastisch. Als vrijwilliger ben ik al jaren verbonden aan het Bedrijvenvoetbal.

Een slogan dat mij aanspreekt is: “Uit goed voor u.” Samen met een goede vriend van mij ga ik een paar dagen naar Ameland. Op de boot moet ik voor het eerst een mondkapje dragen. Heerlijk fietsen, wandelen, op het strand liggen en genieten van de goede dingen van het leven. Het is uitzonderlijk warm weer en we vermaken ons uitermate goed. Dit uitje is voor mij een absoluut hoogtepunt in het jaar 2020!

De maand juli:

We hebben dit jaar iets nieuws bedacht in huize Kessels. Om de 14 dagen bereidt een gezinslid zelf een heerlijke maaltijd bestaand uit een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert voor. De regel is dat je het zelf bedenkt, je maakt het zelf en betaalt het zelf. Dit zijn heerlijke momenten om met het gezin samen te zijn. De aanleiding van deze smakelijke avonden komen bij Yordin vandaan. Hij zegt dapper een keer te zullen koken voor ons. Uiteindelijk komt iedereen dus een keer aan de beurt.

De maand augustus:

Normaal gesproken is dit de maand dat we met de caravan richting Italië vertrekken. De streek Toscane is de laatste jaren steeds het gebied dat we bezoeken. Zowel Yordin als Kaylee gaan nog steeds mee en dat vind ik echt heel prettig. Mijn bonusdochter Maureen gaat ook al jaren mee. Hoe meer zielen hoe meer vreugde. Vanwege mijn situatie dat ik nog geen nieuwe baan heb gevonden alsmede de coronatoestanden in Italië besluiten we thuis te blijven.

De maand september:

In deze maand besteed ik naast het solliciteren ook aandacht aan het huis. Ik verf de kozijnen rondom het huis en heb er gelukkig erg goed weer bij. Een Mexicaanse thema-avond bij vrienden zorgt ervoor dat we enorm veel plezier hebben maar ook superlekker te eten krijgen. We hebben duo’s gevormd en serveren met elkaar een 4 gangen diner! Hoewel de studies van de kinderen weer begonnen zijn, is de start toch anders door het aanhoudende coronavirus. Zowel op het HBO als de universiteit gaan veel van de lessen online.

Ik snap heel goed dat het online lesgeven ten koste gaat van de kwaliteit van de opleiding. Naast negatieve bevindingen zijn er zeker ook positieve ontwikkelingen. Naast de drie dagdelen bij Bakkerij Hoekstra heeft Jet het smoordruk met haar webshop www.feest-pret.nl. De “ik zorg” sleutelhangers zijn niet aan te slepen.

De maand oktober:

Ik ben eind september niet helemaal fit. Ik heb last van koude rillingen en ben enorm moe. Een aantal avonden lig ik vroeg op bed om rust te pakken. Veertig graden koorts en zo slap als een vaatdoek is de werkelijkheid. Toch maar testen op Corona, geeft Jet aan. Ik verwacht er helemaal niks van maar onderga de test welke ik ronduit vervelend vind. Zondagochtend 4 oktober krijg ik de melding positief te zijn getest.

Weken lig ik alleen maar op bed en kom er maximaal twee keer dertig minuten van af. Jet en de kinderen testen alle drie negatief. Kaarten stromen binnen met beterschapwensen, complete maaltijden voor het hele gezin worden gebracht, alle bloemisten heb ik meerdere malen aan de deur gehad, fruitmanden, biefstukken, tijdschriften, chocolade en honderden appjes. BIZAR!!

De maand november:

Hoewel ik in goede handen ben, is er toch twee keer overwogen me op te nemen. Thuis heb ik niks te klagen, alles wordt voor me geregeld en daar ben ik met name Jet, Yordin en Kaylee heel dankbaar voor. Omdat er speciale COVID-fysio is, ga ik dit hersteltraject in. Mijn valkuil is dat je te snel wilt herstellen. En ik kan u verzekeren, mijn conditie is verdwenen. Ik moet van heel ver komen. Maar het gaat me lukken, daar twijfelt niemand aan.

De maand december:

De maand van gezelligheid en het maken van plannen voor het nieuwe jaar. Voor velen zal het erg sober zijn dit jaar. Minder of misschien wel helemaal geen bezoek tijdens Sinterklaasavond en de kerstdagen. Wat kan er wel of niet tijdens Oudejaarsdag??

Ik spreek de hoop uit dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt. Omdat er uit mijn bloedonderzoek niks bijzonders komt, word ik verwezen naar het Martini Ziekenhuis in Groningen. Een longfunctietest, longfoto, bloedprikken en ECG staan op het programma. Het is een heftige dag voor me in het ziekenhuis. Twee dagen later mag ik me opnieuw melden voor de uitslagen. Gelukkig is er geen blijvende schade aan de longen en kan ik verder werken aan mijn herstel.

Wellicht had ik de titel van deze column beter kunnen noemen ‘2020, wat een ongewoon en raar, vreemd, apart en excentriek jaar!’ Rest mij nog als laatste om u en degene die u lief zijn een gezond en super 2021 te wensen.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69