Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jan Spijk, Boxing day

Het duurt niet lang meer of de ‘kersthits’ vliegen ons weer om de oren. De kerstbomen en kerstversieringen zijn niet meer aan te slepen en online webshops waarschuwen nu al voor vroegtijdig bestellen van cadeautjes. Ikzelf ben niet echt fan van deze kerstdagen. Maar om mij nu een Ebenezar Scrooge of Grinch te noemen gaat misschien weer wat te ver.

Natuurlijk vind ik het gezellig om met de familie bij elkaar te zijn tijdens een lekker kerstmaal maar al met al voelt het een beetje als een verplicht nummertje. Ik denk altijd, zo’n gezellige dag kan altijd georganiseerd worden en hoeft niet perse aan een bepaalde dag gekoppeld te worden. Het voelt een beetje als een verplicht commercieel feestje.

Toch vermaak ik mij prima deze dagen. Vaak organiseren ik en wat vrienden op 2e kerstdag de ‘kansloze vrijgezellen gourmet’ met bijna elk jaar wel een paar nieuwe gezichten en wat ‘verlaters’. De harde kern is in ieder geval stabiel. Daarnaast is er natuurlijk nog de top 2000 wat elk jaar tussen kerst en oud en nieuw weer genieten is. Toch is er 1 traditie waarvan ik baal dat die in Nederland nooit is aangeslagen: Boxing day!

Van oudsher wordt de 2e kerstdag in vele (voormalige) Britse landen ook wel Boxing day genoemd. Deze naam heeft verschillende betekenissen maar ik en velen associëren Boxing day met de vele sportwedstrijden die op deze dag georganiseerd worden. En ik als voetballiefhebber kijk al uit naar de vele voetbalwedstrijden die dan worden gespeeld. Voornamelijk de Engelse divisies krijgen de aandacht met verschillende Toto inzetten. Op de ‘kanslozen gourmet’ is dit een prachtige combinatie samen met de top 2000.

Toch gaat er niets boven een Boxing day met voetbal van dichtbij te ervaren. Enige jaren geleden werd er in Nederland ook gevoetbald met kerst, dit stuitte helaas op weerstand want mensen zitten blijkbaar ook de 2e kerstdag weer liever aan de kerstdis hier in Nederland. Doodzonde natuurlijk, maar goed, een soortgelijke charme als op de Britse eilanden rondom Boxing day is hier toch niet te ervaren.

Voor veel mensen in Groot-Brittannië vult de ‘matchday’ ook een groot deel van de dag. Voor die tijd naar de pub om wat pints te scoren. Al lopend naar het stadion nog wat fish and chips wegwerken en dan tijdens de wedstrijd je team volmondig aanmoedigen (vaak doorspekt met voetbalhumor). Wat de uitslag ook is, na die tijd met je kameraden nog weer de pub opzoeken om zo deze matchday af te sluiten. Voor mij is er niks mooiers dan dat. Zodoende ben ik met wat vrienden al meerdere keren richting Groot- Brittannië afgereisd.

2 jaar geleden mochten we al ruiken aan de sfeer rondom kerstdagen in combinatie met voetbal toen we in Londen Fulham – West Ham United bezochten. In dit prachtige voetbalstadion belandden wij in het uitvak waar er 90 minuten fanatiek werd gezongen door de uitsupporters waar West Ham deze dag aan het langste eind trok. Dit smaakte naar meer! Zodoende werd in september vorig jaar besloten om tijdens Boxing day en op 29 december 2 wedstrijden in Schotland te bezoeken. En wat voor wedstrijden, 2 stadsderby’s.

Op 2e kerstdag ging de wekker al vroeg. Na enige opstartproblemen zaten we rond 4 uur in de auto richting Schiphol. Eenmaal aangekomen durfden enkele dappere strijders onder ons al een biertje te bestellen. Na een vlucht van bijna 1,5 uur landen we op Edinburgh airport. Vanaf hier met de bus naar ons hotel in het centrum, deze stopte precies voor ons hotel.

Aan ons hotel zat een pub waar wij de 1e voetbalsupporters al aan de pints zagen zitten om half 10 plaatselijke tijd. Snel inchecken en onze spullen dumpen want matchday was echt begonnen. Het was namelijk tijd voor de stadsderby van Edinburgh (Hearts of Midlothian – Hibernian).

Deze wedstrijd was helaas al om 1 uur ingepland. In het verleden waren er nog wel eens ongeregeldheden tussen de supporters van beide clubs dus leek het beter om deze wedstrijd vroeg te starten, als er nog niet te veel drank in de man zit. In de pub hadden wij ons al tegoed gedaan aan wat pints en een heus Scottish breakfast. Dit is een English breakfast maar dan nog met bloedworst en haggis erbij (al met al niet echt een aanrader).

Rond half 12 zetten we voet richting  Tynecastle Park, het stadion van Hearts. Na een Hearts sjaal te hebben aangeschaft was het tijd om het stadion te betreden. Er stond deze dag ondanks de eer van de stad uiteraard ook 3 punten op het spel. En vooral het tegen degradatie vechtende Hearts kon de punten goed gebruiken.

Het spel was deze dag typisch Brits:  veel strijd en inzet en veel lange ballen, het niveau was bedenkelijk maar al met al een zeer amusementvolle wedstrijd die met 0-2 door de gasten werd beslist. Waar de Hibernian fans eigenlijk de hele wedstrijd al de overhand hadden qua volume was het na die tijd helemaal feest. Voor ons als natuurlijk prachtig om te zien.

Na die tijd te voet terug richting ons hotel met onze Hearts sjalen nog om. Waar de supporters rondom het stadion goed gescheiden werden, was blijkbaar het kruispunt voor ons hotel de scheiding tussen de Hearts en Hibernian supporters. Zo werden wij met ‘wank gebaren’ even goed uitgelachen door de Hibernian supporters. Toen hebben we de sjaals maar snel in de tas gestopt.

Hierna hadden we 1,5 dag de tijd om te genieten van de stad Edinburgh. Deze sfeervolle stad is zeker een aanrader om te bezoeken rondom de kerstdagen. Want ondanks dat ik niet zo’n kerstmens ben, was het gezellig vertoeven op de kerstmarkten.

Op 28 december pakten we de trein naar Glasgow want hier stond een dag later ‘The Old Firm’ op het programma. Onder alle voetballiefhebbers is deze wedstrijd een begrip. Het is namelijk de stadsderby van Glasgow: Celtic – Glasgow Rangers. Dit zijn de 2 grootste clubs van Schotland. Naast dit alles speelt ook het geloof een grote rol in deze wedstrijd. Celtic is namelijk katholiek en heeft van oorsprong veel Ierse immigranten als supporter. Rangers is protestant en is Schots georiënteerd. Zowel binnen als buiten het veld lopen de gemoederen vaak hoog op.

Waar we een dag van tevoren al Celtic Park hadden bezocht was het op 29 december dan echt tijd voor The Old Firm! Dit is toch een wedstrijd die menig voetballiefhebber op zijn lijstje heeft staan dus onze verwachtingen waren hooggespannen. Vooraf met een optocht (corteo) van Celtic supporters richting het stadion. De sfeer was goed en toen het ‘You’ll never walk alone’ uit 60.000 kelen klonk, kon mijn dag al niet meer stuk.

Dit was maar goed ook want de wedstrijd viel tegen. Celtic wist een penalty te missen en de sfeer was helaas niet helemaal zoals verwacht. Tsja, en dan bezoek je 1 van de grootste wedstrijden van de wereld, zal je altijd zien dat Rangers voor het eerst in 10 jaar weer eens weet te winnen bij Celtic. Laten we zo zeggen dat we er iets meer van hadden voorgesteld, maar al met het al blijft het een prachtige ervaring.

Hoogstwaarschijnlijk had deze trip dit jaar rondom de kerst wel een vervolg gekregen maar de omstandigheden van dit jaar zijn een ieder bekend. Zo is het wachten op betere tijden… Maar elke voetballiefhebber die liever een matchday beleeft dan aan de kerstdis te zitten kan ik aanraden om 2e kerstdag koers richting de Brits eilanden te zetten voor Boxing day!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69