Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Geen speelgoedinzamelingsactie via SAM dit jaar maar veel kleine alternatieven kunnen ook iets groots creëren!

Vrijdag rinkelde de Facebookringtone en ik zag de naam van pensionadogast Hanneke Hoeksema-Schaap verschijnen. Die wil vast enige aandacht voor de speelgoedinzamelingsactie via SpeelgoedActie Minima, oftewel SAM het Hogeland, dacht ik nog. Mij te laat realiserend dat ik buiten de coronawaard gerekend had. Maar via Voedselbank Wiebe werd ik vervolgens ingeschakeld. Want er zijn altijd alternatieven natuurlijk……

Geen speelgoedinzamelactie dit jaar Hanneke?

Nee, helaas niet. We hebben allerlei brainstormideetjes gespuid maar het gaat ons niet lukken dit jaar. We kunnen helaas niet voldoen aan de voorgeschreven coronamaatregelen voor groepen. We mogen in Concordia in Baflo maar vier personen tegelijk ‘in beweging’ ontvangen inclusief onze eigen vrijwilligers. Hoe kun je dan in korte tijd 280 kindertjes blij maken? Daarbij mogen we niet oproepen tot samenscholing.

Kortom, te veel vragen en praktische bezwaren en te weinig concrete oplossingen. Daarbij moet ik het door persoonlijke omstandigheden ook nog eens rustiger aan doen. Daarom moeten we noodgedwongen een streep zetten door de speelgoedinzamelactie van 2020. Met heel veel pijn in het hart, dat begrijp je vast wel!

Je noemde tussen de regels door de Speelgoedbank?

Ja, dat is iets waar we dit jaar mee bezig zijn om op te richten. En op zich een heel goed idee want dan kun je het hele jaar door speelgoed inzamelen en het veel breder trekken. Dus niet alleen rond Sinterklaas speelgoed inzamelen maar het hele jaar door. Dan zou je het ingezamelde speelgoed bijvoorbeeld ook heel goed kunnen inzetten voor kinderfeestjes zodat de ouders waar het niet vanzelfsprekend is iets extra’s aan de kinderen te geven, dit toch mogelijk maakt.

Met als bijkomend voordeel dat wij volgend jaar niet meer met dit probleem zitten want je kunt het inzamelen en uitdelen veel meer spreiden over een langere periode. We zijn druk op zoek naar een geschikte locatie voor de opslag en de uitgifte want er komt in principe genoeg speelgoed binnen. Mede dankzij de input van maar liefst negen winkels die ons hierin ondersteunen! Dus als mensen nog ideeën hebben voor een geschikte locatie dan houden wij ons warm aanbevolen!

Maar er is nog meer toch?

Ja, want wij willen ons niet zomaar zonder slag of stoot neerleggen en hopen toch dat er in heel veel dorpen op het Hogeland op kleinschaliger manier grootse dingen gerealiseerd kunnen worden. Want veel kleinschalige initiatieven kunnen immers ook tot iets heel groots en moois leiden. Wat voor de scholen of andere organisaties als kerken en sportclubs wellicht een oplossing kan zijn voor de Sinterklaasperiode is een speelgoedkast. Dat behoeft natuurlijk enige uitleg.

Want het idee is om ergens in de school of in een ander gebouw een speelgoedkast te plaatsen. Vervolgens kun je de ouders oproepen om hierin speelgoed wat nog netjes is (of nieuw) neer te leggen. Andere ouders kunnen hieruit dan een cadeautje halen voor hun kind. Denk wel na over het plaatsen van de kast i.v.m. de privacy en houdt de kast wat buiten het zicht van de kinderen. Op deze manier kunnen er toch veel gezinnen bereikt worden voor wie het niet vanzelfsprekend is om hun kind(eren) een cadeau te geven.

Een geweldig idee natuurlijk maar je zult het inzamelen en uitdelen vast gaan missen?

Dat klopt zeker maar het is niet anders. Volgend jaar beter en wanneer het ons lukt om een speelgoedbank te realiseren dan heeft het hele coronagebeuren toch nog iets positiefs gebracht. Ik hoop dat er in vele dorpen mooie initiatieven ontstaan! Want ons motto is nog steeds hetzelfde: ‘Ieder kind het recht op een Sint!’ Alvast hartelijk dank voor het meedenken….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69