Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Rinze Kramer, voorzitter van Colourful Het Hogeland

Rinze, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Rinze Kramer, 61 jaar, getrouwd en trotse vader van drie kinderen. Ik kom oorspronkelijk uit Friesland maar woon inmiddels al weer dertig jaar in Bedum. Ik heb altijd in de sociale volkshuisvesting gewerkt, bijvoorbeeld voor woningcorporaties als Wierden en Borgen. Momenteel ben ik bezig met een tijdelijke klus voor woningstichting De Delthe in Usquert. Veel zittend werk dus maar ik ben ook sportief aangelegd. Ik hardloop veel en elk jaar probeer ik wel ergens een marathon te lopen.

Lang geaarzeld toen je gevraagd werd om Jenny van der Werf op te volgen?

Eigenlijk niet hoewel ik nooit ergens direct ja op zeg. Ik vraag altijd minimaal twee dagen bedenktijd om zoiets te laten bezinken. Natuurlijk kende ik Colourful Bedum en het daaruit voortvloeiende Colourful Het Hogeland wel maar mede door een drukke baan bij Wierden en Borgen had ik verder nooit nagedacht om vrijwilligerswerk voor deze organisatie te doen.

Toen Jenny aangaf dat ze wilde stoppen als voorzitter en aan mij vroeg of ik haar op wilde volgen, kwam dat op een goed moment want ik was net gestopt met werken. Ik zei dan ook volmondig ja en kon door Jenny, die nog steeds als coördinator bij Colourful is betrokken, prima ingewerkt worden. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk en ik heb tijdens die inwerkperiode al met veel mensen kennis mogen maken.

Kun je nog even kort uitleggen waar Colourful Het Hogeland voor staat?

Het allerbelangrijkste is denk ik om mensen met een migratieachtergrond zich snel thuis te laten voelen in onze nieuwe gemeente. Dat ze zich door het organiseren van allerlei activiteiten kunnen mengen met de lokale inwoners zodat er contacten gelegd worden en er wederzijds respect ontstaat. Dit geldt zowel voor mensen die hier al een tijdje wonen maar met name ook voor statushouders die nog een plekje moeten zien te veroveren. Door hun verhalen aan te horen kun je begrip kweken voor de situatie waarin ze zich bevinden en dat levert vaak positieve reacties op.

Daarbij verrijkt het jezelf ook. Je leert de mensen kennen en maakt daardoor sneller een praatje met ze in de supermarkt of bij de bushalte. En door bijvoorbeeld activiteiten te organiseren en cursussen aan te bieden leren ze zich zelf beter te ontplooien in een nieuwe omgeving. Een voorbeeld hiervan is een presentatiecursus waarin ze iets kunnen vertellen over hun thuisland en cultuur. En dat levert mooie resultaten op. Zo heeft iemand naailessen gevolgd en van daaruit is ze haar eigen bedrijfje gestart. Ook is de drempel naar officiële instanties als het UWV in het begin vaak hoog en daarom kloppen ze bij ons aan met de vraag of we ze kunnen begeleiden.

Hoe is de overgang vanuit Colourful Bedum verlopen?

Dat is eigenlijk al voor de herindeling heel geleidelijk ontstaan. Zo werden we bijvoorbeeld gevraagd door de organisatie van Op Roakeldais in Warffum en de Open Monumentendag in Winsum om daar onze opwachting te maken. Daar konden de mensen met een migratieachtergrond al hun lekkernijen delen met andere mensen en dan ontstaat het contact en de verbinding vanzelf. En in Cultuurcentrum De Blauwe Schuit in Winsum werden al naailessen gegeven. Door actief te zijn op de sociale media wisten de migranten ons al heel snel te vinden.

En door gerichte activiteiten te organiseren kun je binnen je eigen netwerk ook mensen bereiken. Zo organiseerden we in januari bijvoorbeeld schaatslessen in Kardinge. Daarvoor hadden mensen uit Uithuizen zich opgegeven en dan leg je vanuit je netwerk contact met andere mensen met de vraag of ze de mensen met een migratieachtergrond naar de stad willen brengen. Juist door gezamenlijk een half uurtje in de auto te zitten, breng je het contact tot stand. De schaatstrainingen waren met zo’n tachtig deelnemers een groot succes.

Eigenlijk proberen we de filosofie en strategie van Colourful Bedum naar andere dorpen in Het Hogeland te verplaatsen. Dus kleinschalig beginnen door een klein bestuur of een werkgroep op te richten en van daaruit verder te bouwen. Zo hoeven wij als bestuur niet alles te doen, wij krijgen dan een faciliterende functie. En binnen ons eigen bestuur zoeken we ook nieuwe mensen uit andere kernen.

Marijke Romkema is hier een voorbeeld van maar we hebben nu ook bestuursleden die oorspronkelijk uit Vietnam en Syrië afkomstig zijn, weten te strikken. En op een vrijwilligersavond in Baflo kwamen zo’n 25 geïnteresseerden af die ons wel als vrijwilliger mee willen helpen. Zo creëer je contactpersonen per dorp en dat is precies de bedoeling.

Jullie hebben qua voortbestaan angstige maanden gehad?

We hebben in korte tijd twee dompers moeten incasseren. Allereerst was daar het coronagebeuren waardoor veel activiteiten niet door konden gaan. En toen kwam daar plotsklaps de mededeling dat de gemeente Het Hogeland de jaarlijkse subsidie stop zou gaan zetten. Dat was voor ons een klap in het gezicht, ook de manier waarop. Niet van te voren even in gesprek gaan hoe het er voorstaat maar een plompverloren mailtje waarin de stopzetting werd aangekondigd. Dan voel je je als organisatie niet echt gewaardeerd.

Maar gelukkig kwamen daarna heel veel steunbetuigingen op gang en dat leverde hartverwarmende reacties op. Zo werd bijvoorbeeld een petitie massaal getekend en ook vanuit de gemeenteraad kwamen lovende reacties die ons een hart onder de riem staken. Met als gevolg dat de subsidie voor 2020 alsnog is toegewezen. Dat is heel belangrijk omdat wij het voornamelijk van subsidies moeten hebben. Aangeschreven fondsen willen best doneren maar dat wordt al een stuk lastiger als de gemeente er niet meer achterstaat. Hierdoor kwam ons voortbestaan in gevaar. Al die mooie en positieve reacties, dat deed ons hartstikke goed.

Colourful Het Hogeland heeft al mooie bijeenkomsten en activiteiten gehad?

Absoluut! Denk bijvoorbeeld aan live cooking bij de Bedumer Winterloop en Mooi Bedum en met dit concept zijn we dus ook naar Op Roakeldais gegaan. Gezamenlijk lekker eten maken en voorbereiden schept sowieso mooie verhalen en verbindingen. Dat bleek ook wel tijdens de Running Diner waar je bij de mensen thuis een gerecht kon proeven en vervolgens verder ging naar een iemand anders om een ander gerecht te eten. Hierdoor zijn mooie vriendschappen ontstaan. Maar ook de fiets-, schaats- en zwemlessen waren zeer in trek.

Nu is het tijd om intern de puntjes op de i te zetten?

Door op zoek te gaan naar contactpersonen per dorp, hebben we een nieuwe strategie in gang gezet. We worden hierbij geholpen door studenten van de Hanzehogeschool. Zij peilen onze bekendheid in de verschillende kernen maar helpen ook mee om die bekendheid te vergroten waardoor het weer makkelijk wordt om vrijwilligers te vinden. En zo verspreidt zich het Colourful gebeuren als het ware als een olievlek binnen onze gemeentegrenzen.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je Colourful Het Hogeland tot dusver?

Dat kan al in hele kleine dingen zitten zoals gesprekken tussen mensen met een migratieachtergrond en de lokale bevolking. Dat je elkaar leert kennen tijdens activiteiten en daardoor in de supermarkt een praatje met elkaar gaat maken. Maar we zijn ook content met enige vrijwilligersprijzen die we in ontvangst mochten nemen. En zo’n schaatsactiviteit op Kardinge waar tachtig mensen aan meedoen, dat is toch prachtig? Wat ook een fantastisch resultaat is, is dat er nu vier migranten bij Groenvoorziening Van der Werf werken. Dat was zonder het bestaan van Colourful Het Hogeland waarschijnlijk nooit tot stand gekomen.

Het dieptepunt voor ons was de dreigende stopzetting van de gemeentelijke subsidie. Maar door alle hartverwarmende reacties groeide dat ook weer uit tot een soort van hoogtepunt.

Heb je nog leuke kleurrijke anekdotes?

Dat vind ik een lastige vraag want ik wil niet teveel over mensen praten maar het is wel zo dat wat voor ons zo gewoon is voor uitheemse mensen heel bijzonder kan zijn. Denk dan aan schaatsen en fietsen. Daar zijn wij van jongs af aan mee opgegroeid maar ik ben laatst mij een fietsles geweest en daarbij moeten volwassen mensen best wel een bepaalde drempel over. Soms zijn ze er door het dragen van lange jurken ook niet helemaal op gekleed maar dan is het toch mooi dat ze de stap durven wagen en ondersteuning of een helpende hand weten te waarderen.

Bedum is voor jou ‘the place to be’?

Het werk voor de Bouwvereniging Bedum heeft mij hier destijds vanuit Friesland naartoe gebracht. Wonen in Bedum bevalt prima. Ik heb hier een mooie netwerk- en vriendenkring opgebouwd. Toch zou ik ook deze vraag wat breder willen trekken want het hele Hogelandgebied kan mij enorm bekoren.

Nog tijd voor hobby’s?

Dan kom ik bij het sporten uit, goed voor de gezondheid en voor mij een mooie uitlaatklep. Zo volleybal ik in ‘wildverband’ wat inhoudt dat ik niet bij een vereniging ben aangesloten maar toch wekelijks anderhalf uur een balletje sla met vrienden. Na die tijd gaan we in toerbeurt bij elkaar wat drinken.

Ook loop ik al zo’n twintig jaar hard en ik heb mij aangesloten bij de Loopgroep Bedum. Inmiddels heb ik zo’n veertien marathons gelopen waaronder in Berlijn en New York. Aan die laatste marathon bewaar ik de mooiste herinneringen, mede ingegeven door de sfeer en het enthousiasme van de vele toeschouwers.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor 20 centimeter ijs in de sloot. Ik ben als rechtgeaarde Fries een fervent schaatsliefhebber en heb de laatste drie Elfstedentochten uitgereden. Maar ook het schaatsen over de Groninger maren is geweldig. Op die manier komen de natuur en de sport prachtig bij elkaar.

Waar staat Colourful Het Hogeland over 10 jaar?

Ik hoop dat tegen die tijd Colourful Het Hogeland over het hele gebied is uitgerold en dat alle mensen zich in onze gemeente thuisvoelen. Eén van onze plannen is om een Foodtruck op de plaatselijke markten te plaatsen zodat mensen nog meer kennis kunnen maken met andere culturen en gebruiken. En ook willen we de samenwerking met andere instanties zoals bijvoorbeeld de bibliotheek en Werkplein Ability in Uithuizen nog meer aanhalen.

En wat is er mooier om de Colourful gedachtegoed over heel Nederland te verspreiden? Dat is niet onze grootste prioriteit, dat het in onze gemeente goed gaat lopen is vooralsnog het belangrijkste, maar het zou toch heel mooi zijn. Er hebben zich al andere gemeenten gemeld die geïnteresseerd zijn in wat wij hier allemaal doen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik denk dat we al heel veel besproken hebben. Het zou leuk zijn wanneer je een linkverwijzing opneemt naar onze Facebookpagina en website. Daar vind je mooie foto’s en filmpjes van onze activiteiten: www.facebook.com/colourfulhethogeland/ en www.colourfulhethogeland.nl.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69