Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Op naar het prachtige (VV) Winsum!

Toen de geruchtenstroom op gang kwam dat ik misschien wel een verhaaltje mocht schrijven voor de presentatiegids van VV Winsum, resulteerde dat bij mij in een gedachtestroom. Want ik heb wel wat met Winsum. En ik zie ook wel de nodige overeenkomsten met het dorpje waar ik vandaan kom, het nabijgelegen Middelstum. En dus nam ik mijzelf voor om dit stuk met een overeenkomst te beginnen en te eindigen….

Mooiste dorpje

Want Winsum is net als Middelstum door de ANWB genomineerd als een van de mooiste dorpjes (met een beschermd dorpsgezicht) van de provincie. En daar kan ik mij helemaal in vinden. Want toen mijn oudste bonusdochter nog bij de Winsumer meiden voetbalde, liep ik onder trainingstijd regelmatig door het dorp. En daarbij leerde ik mooie wijken kennen. Obergum, Ripperda, Bellingeweer, De Brake, Schilligeham, Winsum heeft weinig geheimen meer voor mij. En na afloop van de oefenwedstrijd VV Winsum – FC Groningen dook ik met enige voetbalvrienden het centrum in om een biertje ‘te happen’. Via juwelier Pannekoek en de Boogbrug kom je dan vanzelf in het prachtig bruisende centrum terecht waar J&A, De Gouden Karper en Toby’s de scepter zwaaien.

Ik begreep toen ook waarom mijn vroegere bakkerscollega Evert Everts op vrijdagmorgen regelmatig met hele kleine oogjes op het werk rondliep. Want eenmaal los in Winsum is het moeilijk thuiskomen. Ergens is het dan wel jammer dat onze Middelstumer stapfocus vroeger meer op Fame in Beem dan op Pub ’69 lag. Helemaal nadat ik nog niet zo lang geleden de mooie horecaverhalen van Klaas Brouwer en Cees van der Meent aan mocht horen. Ik heb toch wat gemist in mijn jonge jeugdjaren.

Gelukkig kende Fame ook wel Winsumer stapvrienden. De De Graaff’s en Hofmans bijvoorbeeld. Laatstgenoemde cultheld is wel eens mijn directe tegenstander geweest. Hij gaf mij geen centimeter ruimte en volgde mij als een postbode zo trouw over het hele veld. Wat mij doet beseffen dat ik mij niet kan heugen ooit tegen Winsum gewonnen te hebben. Ja, een keer tijdens een 45+ avond op de velden van Hunsingo. Telt dat ook? Daar raakte ik in elk geval wel bekend en vertrouwd met de gastvrijheid en gezelligheid van de Reitdiepclub….. 

Sportieve prestaties en ambities

Ooit hebben VV Middelstum en VV Winsum, toen nog Viboa geheten, op hetzelfde niveau gevoetbald. En ik kan het weten want in het seizoen ‘91/’92 hing ik kortstondig tegen het eerste aan. In de tweede competitiewedstrijd waren wij gastheer van Viboa. Ik werd in de rust gedesillusioneerd gewisseld. Na negentig minuten stond er 0-4 op het scorebord.

Er komen meer derbyherinneringen vanuit het hoogste niveau binnen. Zo tekende ik ooit het pensionadoverhaal van Dick Sennema op die destijds uit angst voor de gemeenste voorstopper die onze VV ooit gekend heeft zijn een week eerder gescheurde wenkbrauw camoufleerde door op zijn andere wenkbrauw een pleister te plakken. Het trucje hielp. Uiteindelijk moest hij wel met een bloedend voorhoofd het veld verlaten maar toen was het al 2-4. Overigens zou ik graag jullie Twitterkoning Cor Pol, destijds de razendsnelle linksvoor, aan zo’n interview onderwerpen maar die vindt zich daarvoor nog veel te jong….

Middelstum speelt dertig jaar later trouwens nog steeds in de 4e klas. Grote broer en buurman VV Winsum ontwikkelde zich de laatste jaren onder leiding van trainer Bert Vos verder naar de top van de eerste klasse. Een trainer met een vooruitziende blik trouwens. Daar kwam ik achter toen ik met hem in de wintermaanden de wedstrijd FC Groningen – Ajax bezocht. Hij zag direct dat er voor Siem de Jong geen lang leven meer in Amsterdam beschoren was.

VV Winsum, een club vol met ambitie dus. Dat heeft natuurlijk ook een aanzuigende werking op voetballers uit de regio. En daar is helemaal niets mis mee, aldus gastcolumnist en Feyenoord-adept Rick Schaaphok, de voormalige goalie, thans goalgetter van Winsum. Dat mag hij natuurlijk best vinden maar ik ben blij wanneer ik die (jonge)mannen, zoals de wereldberoemde aardappelfamilie Anema, weer op onze velden rond zie dartelen. Toch hebben we dankzij een gedreven VR1-speelster en mijn overbuurman, die zelfs in het VV Winsum-bestuur wist te infiltreren, mensen rondlopen die aan kunnen haken bij deze ambities. Waarbij ik overigens nog niet vergeten ben dat Henri Bierling enige jaren geleden onze damesspits wegkaapte, mee naar Oostenrijk. 

Nieuw complex

Zo, volgens mij nader ik mijn maximale woordenquote. Maar ik had beloofd dat ik ook met een overeenkomst tussen beide clubs en dorpjes zou eindigen. Als veteraanspeler van de VV Middelstum weet ik hoe mooi het is om op een gloednieuw sportcomplex je kunsten te mogen vertonen. En daar mag VV Winsum nu ook aan gaan geloven en ruiken. Het prachtige en fonkelnieuwe sportcomplex in het schitterende Reitdiepdal levert vast heel veel voetbalplezier op voor meer dan 1.000 leden, vrijwilligers en sponsoren. Ik wens jullie een geweldig sportief en mooi seizoen toe. Op naar (VV) Winsum dus! Ik heb het nog nooit zo oprecht genoteerd…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69