Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Gerben Luxen, multifunctioneel inzetbaar bij Ability in Uithuizen

Kunt u zich heel kort even voorstellen?

Gerben Luxen is ook mijn volledige naam. Ik ben op 15 juni 1955 geboren in het Friese Menaldumadeel. Ik kan mij niets van die plaats herinneren want enige maanden later volgde een verhuizing naar Baflo. Daar vond mijn vader namelijk werk bij de PZVB, een fabriek voor pootaardappelen. Het bedrijf zat op de plek waar ze nu zoveel koffiebekers maken. Mijn vader sorteerde er aardappels die vervolgens per spoor door heel Nederland gingen. Later heeft hij zelf met meerdere Friezen die in Baflo woonden een aardappelbedrijf opgericht.

Mijn moeder had het druk met het huishouden want ik kom uit een gezin met tien kinderen. Ik ben kind nummer vier, een broer en een zuster van mij zijn helaas al overleden. Zelf heb ik tot mijn dertigste in Baflo gewoond. Op drie verschillende plekken en de laatste jaren aan de Paul Krugerstraat waar mijn ouders toen een huis kochten. Omdat ik mijn werk in Uithuizen heb, ben ik hier ook naar toe verhuisd. Ik heb zo’n dertig jaar aan de Blink gewoond, boven de Action. Sinds vier jaar woon ik aan de Engersmastraat vlakbij het centrum. Ik woon hier met plezier, in Uithuizen is veel te doen.

Wat is uw burgerlijke staat?

Ik woon alleen maar zoek vaak de gezelligheid op. Elke zondag ga ik naar de PKN-kerk in Uithuizen en vanmiddag is er weer een PCOB-middag. Die vindt maandelijks op de derde woensdag plaats. Ik mag graag onder de mensen zijn. 

Wat is uw voormalig beroep?

Na de lagere school in Baflo, ging ik naar het bijzonder onderwijs in Groningen. Ik heb tot mijn 16e op school gezeten, daarna ben ik direct aan het werk gegaan. Via de gemeente Baflo kon ik bij Het Hogeland in Uithuizen aan het werk. Later heette dit de Wann en nu is de naam Ability. Hier ben ik als groentesorteerder begonnen. Ik pikte de slechte kapucijners en bruine bonen eruit en de goede gingen in zakken. Eentonig werk en na enige maanden was ik er eigenlijk wel zat van.

Gelukkig kon ik toen bij de afdeling stoffeerderij terecht. Daar heb ik zo’n 25 jaar met veel plezier gewerkt. In de jaren tachtig heb ik zelfs nog opleidingen hiervoor gevolgd aan de Streekschool in Groningen. Helaas werden de stoffeerwerkzaamheden in de loop der jaren steeds minder en toen ben ik voor de houtafdeling gaan werken. We hadden veel werk voor scheepsbouwer Niestern Sander. Daarvoor maakten we allerlei scheepsmeubilair. Bijvoorbeeld bedden en kasten voor in de hutten en allerlei kombuisspullen. Niestern Sander leverde dan de planken en die werden bij ons in een machine op maat gezaagd. Samen met een college zette ik dan de platen in elkaar.

Dit werk heb ik ongeveer tien jaar gedaan, ook weer met veel plezier. Helaas nam ook hier de orderhoeveelheid af en ik kwam in de buitendienst terecht. Veel schoffelen en onkruid wieden dus in de zomermaanden. In 2013 kwam ik uiteindelijk op de inpakafdeling terecht. Hier moet ik de nodige artikelen van een nieuw etiket voorzien en dan opnieuw inpakken. Op 4 oktober werk ik er 49 jaar. De mooiste werkjaren waren toen ik als stoffeerder werkte en in de houtbewerking.

Hoe bevalt het gepensioneerd zijn?

Ik moet nog door tot 15 oktober 2021. Dan ben ik 66 jaar en 4 maanden en heb ik 50 jaar voor Ability gewerkt. Sinds 2013 werk ik er al niet meer alle dagen in de week. In 2013 is mijn moeder namelijk overleden, een jaar later een zuster van mij en nog weer een jaar later overleed mijn oudste broer. Dat was een heftige periode en het heeft mij erg aangegrepen. Ik werk nu nog drie ochtenden in de week, op de maandag, dinsdag en donderdag.

Ik kijk er wel naar uit dat ik met pensioen kan. Ik denk niet dat ik mij dan ga vervelen. Ik zit er aan te denken om een museumjaarkaart aan te schaffen en dan één per maand met de trein een museum te bezoeken, ergens in Nederland. Zo ben ik bijvoorbeeld nog nooit naar het Rijksmuseum in Amsterdam geweest en daar moet toch een keer verandering in komen.

Verder mag ik graag computeren en ik kijk vaak naar sport op de tv. Ziggo heeft nu een leuke actie en daardoor kan ik mooi naar eredivisiewedstrijden kijken. Muziek luisteren is ook een hobby van mij. The Eagles, U2 en Pink Floyd zijn mijn favoriete bands. Ik ben zelfs naar concerten van die laatste twee bands geweest, in de Rotterdamse Kuip. Bijvoorbeeld naar The Joshua Tree Tour van U2 in de jaren tachtig. Samen met mijn broers gingen we hier in bussen vanuit Groningen naar toe.

Wat zijn de hoogtepunten uit uw leven?

Dat zijn toch de mooie concerten die ik heb mogen bezoeken. Die van Pink Floyd was misschien wel het mooiste, dat kwam ook door de mooie lichtshow. Ik ben ook naar een concert van The Dire Straits geweest en naar die van The Rolling Stones op de drafbaan in Groningen. ‘Het is fijn om in Groningen te zijn’, aldus zanger Mick Jagger. Het regende enorm die dag maar toch heb ik erg van dit concert genoten.

Ook mooie vakanties op Terschelling in de jaren tachtig schieten mij te binnen. Met mijn oudste broer zaten we toen op camping de Appelhof, geloof ik. Ik ben er ook wel met vaste bezoekers van The Eagle geweest, de toenmalige (jeugd)soos in Baflo. Ik mocht vroeger graag op stap gaan. Naar 538 in Uithuizen bijvoorbeeld met andere jongens ‘oet Bavvelt’.

En de dieptepunten?

De periode waarin mijn moeder, zuster en broer zijn overleden. Mijn broer was net met pensioen gegaan, toen hij longkanker kreeg. Mijn zuster had een spierziekte. Mijn moeder is 81 geworden. Zij overleed dus in 2013. Mijn vader is 71 geworden, hij is aan slokdarmkanker overleden.

Heeft u nog anekdotes en mooie verhalen?

Enige maanden geleden ben ik nog op de radio geweest, bij Oetse Eilander in Oetse op Noord. Het ging over het op stap gaan in discotheken en ik heb toen naar de uitzending gebeld om over 538 te vertellen. Dat we na die tijd altijd nog even een patatje bij Willem van der Molen gingen halen bijvoorbeeld.

Willem luisterde toevallig ook naar deze uitzending en zo zijn we in contact gekomen. We zijn er al een paar keer met de fiets op uitgetrokken, dat was heel gezellig. Naar Café J&A bijvoorbeeld in Winsum en naar het ‘Schaive Toorn’-cafe daar op dat pleintje vlakbij de Plus in Bedum. 

Wat zou u ooit nog willen doen in uw leven?

Reizen door Nederland, zoals ik eerder al verteld heb. Misschien kan ik de museumbezoeken wel combineren met een familiebezoek want ik heb nog een zus in Enschede wonen en ook nog één in Brabant.

Waar heeft u spijt van gehad in uw leven?

Daar kan ik heel kort op antwoorden, nergens van!

Wat zou u uw leven voor een cijfer willen geven?

Een 10, of is dat raar? Maar ik ben gezond en kan nog fietsen.

Wilt u verder nog iets kwijt?

Ik wens alle lezers een goede gezondheid toe. Zou je mij een kopie van het verhaal op kunnen sturen, dan kan ik ze dat op mijn werk laten lezen. Het klopt dat ik heel veel Facebookvrienden heb. Sommige wonen zelfs in Argentinië. Daar zijn in het verleden enige broers van mijn vader naar toe verhuisd. Ik geloof dat er in dat land zelfs meer Luxens wonen dan in Nederland……

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69