Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jan Tammenga praat ons bij over de Klimaatgroep Stars

Jan, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Allereerst van harte welkom hier in de Midstarskantine. Mooi dat het interview een half uurtje later ingepland kon worden, dat gaf mij de kans om nog even te trainen. Tja, wat vertel je zoal over jezelf. In juli zag ik Abraham, ik ben getrouwd en samen hebben we een zoon die inmiddels alweer naar de middelbare school gaat. Ik ben ICT-er van beroep en werk al meer dan tien jaar bij Gino-software in Groningen. Groningen is ook de stad waar ik woon.

Ik ben in Hoogezand-Sappemeer geboren en opgegroeid in Harkstede. Daar ben ik op 10-jarige leeftijd begonnen bij Argus. Eerst waren we vooral met een groepje kameraden in de schuur van de familie Kruizenga aan het tafeltennissen. Daar is ongetwijfeld de liefde voor het spelletje ontstaan. In 1999 ben ik bij Midstars in Middelstum gaan spelen, toen Ankerstars geheten. Rond 2013 keerde ik hier terug op het oude nest. Tussendoor heb ik nog weer bij Argus gespeeld maar ook drie jaar in Duitsland.

De Klimaatgroep Stars spelen ‘maar zo weer’ in de eredivisie?

Ja, dit jaar kende een aantal bizarre wendingen. In maart werd de competitie stopgezet door het coronagebeuren. De bond besloot om de beide nummers één uit de najaarscompetities van de eerste divisie te laten promoveren. Gert Stulp las vervolgens enige weken later een berichtje dat één van de tien eredivisieteams wel met ons wilde ruilen. En toen sloeg ik aan het bellen.

In een eerder stadium had ik al een gesprek met Harry Vaatstra gehad, de directeur van onze hoofdsponsor Klimaatgroep Holland, over wat zijn plannen zouden zijn met de club wanneer ik het stokje van Anne Vlieg, die zich meer op het geven van trainingen wil richten, over zou nemen. Hij gaf aan dan door te willen gaan. Met deze wetenschap in mijn achterhoofd nam ik eerst contact op met de bond met de vraag of de eredivisieclub al een officieel verzoek had ingediend om in de eerste divisie te willen spelen. Dat was niet het geval. Vervolgens heb ik dit met de club zelf geregeld.

Dat was ongeveer halverwege mei. Op 1 juni moesten we onze teamsamenstelling doorgeven dus je begrijpt dat twee intensieve weken aanbraken. Zeker in de wetenschap dat veel Nederlandse toppers al bij een vereniging onderdak hadden gevonden. Samen met Colin Rengers heb ik heel wat speurwerk verricht, vooral via YouTube en andere sociale media kanalen. En je belt met heel veel mensen in het wereldje of ze nog tips hebben. Daardoor is het gelukt om drie buitenlandse topspelers in toerbeurt in te laten vliegen.

Jij neemt dit jaar de coaching- en teammanagerrol op je en hoe bevalt dit tot dusver?

Over de coachingsrol kan ik nog niet heel veel kwijt want dat begint pas echt vanaf zaterdag. Maar vorig seizoen heb ik het team natuurlijk al een paar keer gecoacht. Waar ik vooral blij mee ben is dat de partijen niet meer zo lang duren. Je speelt nu zes wedstrijdjes in plaats van tien. Elke opgestelde speler speelt dus twee partijen. Ik verwacht dat de wedstrijden nu rond 20.00 uur klaar zijn wanneer we om 16.00 uur beginnen.

De rol van teammanager levert mij veel regelwerk op. Dat weet ik al wel, haha. Ik denk hier wekelijks wel tien tot vijftien uur mee bezig te zijn. Dat begint natuurlijk met gesprekken met het bestuur en de spelers over hoe zij er is staan. Ook heb ik gesprekken gevoerd met de bouw- en sponsorcommissie. We proberen alle leden en supporters weer bij de club te betrekken, dat is toch de basis.

Maar je bent ook bezig met wedstrijdschema’s, wie wanneer komt, vluchtschema’s en overnachtingsmogelijkheden. Door al die extra reiskosten heb je ook meer sponsoren nodig die de club financieel ondersteunen wat het nodige lobbywerk inhoudt. En dat dus allemaal rondom een drukke vaste baan en het gezinsleven.

Wat kun je over de buitenlandse aanwinsten vertellen?

Allereerst dat alle drie de buitenlandse spelers zo rond positie 200 van de wereldranglijst staan. Het is dus wel een niveautje wat we binnengehaald hebben. Alle drie zijn fulltime professionals die in meerdere competities spelen. De eerste speler die we gecontracteerd hebben is de jonge Fransoos Bastien Dupont die ook in de Franse en Belgische competitie speelt.

De Zweed Anthony Tran speelt in de Zweedse en Noorse competitie. En de in Portugal geboren maar tegenwoordig in Spanje wonende Enio Mendes speelt in de Spaanse en Portugese competitie. Het is de bedoeling dat in elke competitiewedstrijd een buitenlandse topper meespeelt. Colin Rengers is onze tweede man en de jonge toptalenten Shuohan Men en Pim van Schaik zullen om en om spelen.

Blij met de terugkeer van Shuohan Men?

Absoluut en met mij veel meer leden binnen de club. De contacten met Shuohan waren er nog steeds en ook zij had er wel oren naar om met ons in de eredivisie te spelen. Ze speelt ook eredivisie met het damesteam van Den Helder maar zij werken hun wedstrijden vaak op zondag af. Dat hoeft elkaar dus niet te bijten. Voorlopig werkt ze haar trainingen nog op Papendal af maar het is maar de vraag hoelang want er gaan steeds meer stemmen op om over te schakelen naar regionale trainingen.

Colin Rengers en Pim van Schaik maken het team compleet?

Klopt, beide youngsters speelden vorig jaar ook al bij ons. Colin heeft natuurlijk al de nodige eredivisie-ervaring. Voor Pim is dit nieuw. Hij heeft nu, na zijn HAVO-diploma gehaald te hebben, een tussenjaar en kan dus heel veel trainingsuren maken. Daarnaast werkt hij parttime bij Wereldrestaurant Puur in Emmen. Twee weken geleden behaalde hij nog een mooie 3e plaats bij de Nederlandse B-kampioenschappen door onder ander Lode Hulshof te verslaan.

Wat zijn de sportieve verwachtingen voor dit seizoen?

Dat vind ik zo’n lastige vraag. Want allereerst is daar het coronavraagstuk. Zowel Dupont als Mendes komen uit landen met code oranje. Kunnen zij wel meespelen in de wedstrijden? Maar daar heeft ieder team in de eredivisie mee te maken hoor. Het niveau in de eredivisie is wat dat betreft ongekend hoog. Elk team heeft wel 1 of 2 buitenlandse toppers.

Voor ons zijn de eerste twee thuiswedstrijden direct cruciaal, dan spelen we tegen directe concurrenten. Want om nu te zeggen dat we meteen meespelen om het kampioenschap is natuurlijk absurd. Handhaving in de eredivisie is onze doelstelling en dat moet dit najaar al gerealiseerd worden. De negen teams spelen allemaal één keer tegen elkaar waarbij de bovenste vier strijden om het kampioenschap. De nummers 5 t/m 8 spelen play-down wedstrijden en de nummer 9 degradeert rechtstreeks. We zullen er dus vanaf het begin direct moeten staan!

In en om het gebouw is het nodige gebeurd?

In de afgelopen zomermaanden zijn veel leden druk bezig geweest en hebben heel veel zaken aangepakt. Rob en Piet zijn de drijvende krachten vanuit de bouwcommissie en ook Gert Stulp is dagelijks op de club te vinden. Laatstgenoemde had het laatst over zo’n 800 manuren die in al het verf-, saus- en installatiewerk zijn gaan zitten.

En dan moeten deze week nog grote posters van spelers van weleer en grote spandoeken van Klimaatgroep Holland opgehangen worden. Chapeau hoor, voor al deze vrijwilligers! Wat is er een werk verzet.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je tafeltenniscarrière tot dusver?

De twee landstitels die ik zowel met Argus als Ankerstars heb mogen behalen, zijn absolute hoogtepunten. In 2000 speelden we hierdoor Europees een prachtige wedstrijd tegen het Duitse Grenzau die de legendarische Grubba als coach in hun gelederen had.

De degradatie in 2017 met de KlimaatgroepStars vanuit de eredivisie was wel een dieptepunt. We verloren in Deventer het beslissende duel tegen Scyedam en verkeerden lange tijd in een grafstemming.

Heb je nog leuke sportanekdotes?

In veertig jaar tafeltennis maak je heel wat mee. Het mooie is dat je de dingen met elkaar beleeft. Vaak ga je in één auto naar verre uitwedstrijden en daardoor deel je lief en leed. Ooit moesten we Europees afreizen naar Italië voor de Intercup. We verloren Europees gezien direct de eerste partij maar wonnen vervolgens alle wedstrijden in de verliezerronde met als gevolg een tripje naar Italië. Daar gingen we met twee auto’s heen waarbij zowel de heen- als terugreis in een dag werd afgelegd.

Het landskampioenschap in 1999 zal ik ook nooit meer vergeten. Met bussen vol supporters reden we naar Apeldoorn. Zelf had ik veel last van mijn rug waardoor ik met een korset moest spelen. Ik kon in de wedstrijd tegen topper Smajic aanvankelijk maar moeilijk bewegen en begon het spel uit tactisch oogpunt steeds meer te vertragen omdat ik wel steeds minder last kreeg. Daar kon hij heel slecht tegen en Smajic werd steeds paniekeriger waardoor ik deze partij wist te spelen.

Daarna was het in het dubbelspel met Wu Bin aan mijn zijde alleen nog maar zaak om het balletje over het net te krijgen, hij deed de rest. Het bijzondere was dat ik na de wedstrijd helemaal geen last meer had. Ik kon mij dan ook volop in het feestgedruis storten.

Groningen is voor jou ‘the place to be’?

Nou, niet perse want ik heb ook wel iets van een wereldburger in mij. Ik heb in het verleden lange reizen gemaakt door bijvoorbeeld Noord- en Zuid-Amerika waarbij ik soms wel een half jaar van huis was. En dan is het ook wel weer lekker om in je eigen bedje te slapen. Zeker wanneer die in Groningen staat.

Nog tijd voor hobby’s?

Tegenwoordig door al het geregel heel weinig. De spaarzame vrije tijd breng ik met mijn gezin door, ik mag bijvoorbeeld graag bij mijn voetballende zoon kijken. En naast het tafeltennissen, ik train nog steeds twee keer per week, mag ik ook graag tennissen.

Waar staan de Klimaatgroep Stars over 10 jaar?

Zullen we eerst maar drie jaar aanhouden? Want onze doelstelling is dat we dan mee kunnen doen om het landskampioenschap. In onze drie jonge spelers zit nog voldoende rek, daar moet veel meer uit te halen zijn. Keihard trainen dus is het advies maar wat zou het mooi zijn dat we met deze spelers een gooi naar de titel kunnen doen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Het hele coronagebeuren bindt ons aan strenge regels waardoor we de eerste twee thuiswedstrijden, op 19 en 26 september, maar een beperkt aantal toeschouwers kunnen toelaten. Eigen leden, sponsoren en de pers hebben hierbij voorrang. Gelukkig zijn de wedstrijdbeelden te volgen via Middelstum-info (https://www.twitch.tv/klimaatgroepstars) en ook RTV Noord besteedt ruim aandacht aan onze eerste wedstrijd. Graag tot ziens gaat dus in dit geval maar mondjesmaat op maar er zijn gelukkig wel andere manieren om ons te volgen!

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69