Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Klimaatgroep Stars terug in de eredivisie

Klimaatgroep Holland

Klimaatgroep Holland en sponsoring, dat bijt elkaar niet. Ooit vertelde directeur Harry Vaatstra mij de wijze spreuk die hij van iemand geleerd had: ‘Je moet niet alles voor jezelf houden. Als je kunt delen, kun je ook vermenigvuldigen.’ Misschien verklaart dit wel het grote succes van de binnenklimaatbeheersers uit Groningen. Eén van de sportclubs in Noord-Groningen waar Klimaatgroep Holland een mooie synergie mee heeft, is tafeltennisvereniging Midstars uit Middelstum. En zij spelen dit seizoen na een aantal jaren afwezigheid weer op het hoogste tafeltennisniveau in Nederland, in de eredivisie dus. En wel onder de geuzennaam Klimaatgroep Stars!

Toptafeltennis in Middelstum

Toptafeltennis en Middelstum. Ook dat is een synergie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Eind jaren zeventig speelde het eerste team zelfs Europees. Met in de gelederen de tafeltennisiconen Jan en Anne Vlieg en Tom Pitstra. Volgens de heroïsche verhalen puilde de kleine sporthal aan de Coendersweg met honderden toeschouwers tot de nok toe uit. Foto’s uit die tijd laten zelfs mensen zien die de wedstrijd zittend bovenin de klimrek volgden. De NOS rukte met camera’s uit om een en ander vast te leggen. Tafeltennisminded Nederland hunkert ongetwijfeld terug naar die nostalgische tijd en bijbehorende media-exposure.

Kampioen van Nederland werd Midstars in die tijd niet. Maar in 1999 was het eindelijk bal. Onder leiding van de onverstoorbare Chinese topspeler Wu Bin en de huidige coach van de Klimaatgroep Stars, Jan Tammenga, werd in een ongekend spannende eindstrijd tegen FVT uit Rotterdam de wedstrijd met het kleinst mogelijke verschil gewonnen. De aan de rug geblesseerde Tammenga, spelend met een korset, steeg in deze wedstrijd boven zichzelf uit.

Klimaatgroep Stars

De combinatie Midstars en Klimaatgroep Holland kende in de afgelopen jaren vele ups en downs. Het idee om de zaal als een soort van pilot te gebruiken met betrekking tot klimaatsystemen in sporthallen viel door alle aardbevingsellende in het water. Topspelers uit diverse exotische oorden werden binnengevlogen om vervolgens met stille trom te vertrekken. Toch werd promotie naar de eredivisie afgedwongen en er is een seizoen geweest dat men zelfs bovenaan stond op de ranglijst. Helaas volgde daarna een vrije val én degradatie.

Tot zover de downs. Want ups zijn er zeer zeker ook. Zo keert (wonder)kind van de club Shuohan Men, Nederlands kampioene in 2018 en 2020, terug naar Middelstum. Samen met Colin Rengers en Pim van Schaik geven zij een ‘jong noordelijk smoel’ aan het team. Ook op de transfermarkt sloeg men keihard toe. Drie buitenlandse topspelers zullen in toerbeurt hun opwachting maken binnen de ploeg.

In september weer los

De Klimaatgroep Stars zijn terug in de eredivisie dus en hoe. Daar was een huzarenstukje voor nodig. Want toen in maart de competitie plotsklaps stilgelegd werd, vielen de Stars aanvankelijk buiten de boot. Twee andere ploegen uit de promotiepoule promoveerden rechtstreeks naar de eredivisie dat dit jaar uit negen teams bestaat. Maar toen één van die teams zich noodgedwongen uit de competitie terug moesten trekken, waren ze er in Middelstum als de kippen bij om de vrijgekomen plaats te claimen. Met succes dus.

En dus kan er in de clubanalen dit jaar een nieuw hoofdstuk toegevoegd worden aan de roemruchte tafeltennisgeschiedenis in Middelstum. Geïnteresseerd in toptafeltennis? Kijk dan zaterdag via de live-stream van Middelstum-info vanaf 16.00 uur naar de wedstrijden van de Stars. De verwachtingen zijn als altijd hooggespannen. Kan er aan het wonder uit 1999 een vervolg worden gegeven? We gaan het zien en beleven!

Columnpagina Klimaatgroep Holland

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69