Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Vrienden van Pub 69 in Winsum vechten voor het behoud van Pub 69!

Lydia en Marinka, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Marinka Spijk: ‘Lydia en ik zitten hier namens de vijf initiators van de actie ‘Help Pub 69 de corona door!’. Zelf ben ik opgegroeid in Winsum en na een afwezigheid van enige jaren woon ik er inmiddels al weer vijftien jaar. Ik ben getrouwd, heb een baan en ben daarbij moeder van twee opgroeiende jongens. Hetzelfde verhaal geldt ongeveer voor mijn zus Jessica Spijk die ook twee opgroeiende kinderen heeft. En dan is daar nog Reyer. Hij werkt bij Pub 69, voetbalt in het 2e van VV Winsum (het elftal dat gesponsord wordt door Rob Vellinga van Pub 69) en is de benjamin van deze actiegroep’.

Lydia Kamps vervolgt: ‘Ik ben in Groningen (Klein Klooster) geboren en heb veel fijne jeugdherinneringen aan Winsum. Na een uitstapje naar Middelstum woon ik inmiddels al weer zeventien jaar in dit mooie dorp. Ik ben moeder van drie kinderen waarvan de oudste twee opgegroeid zijn met de Pub. Mijn toekomstige man Johan de Boer, corona gooide roet in onze bruiloftplannen, is afkomstig uit Leeuwarden en houdt zich met zijn ICT achtergrond bezig met het beheer van onze GoFundMe app, zodat de mensen op een veilige manier kunnen doneren.’

Jullie zijn opgegroeid en groot geworden met Pub 69?

Marinka: ‘Dat kun je wel stellen, net zoals heel veel Winsumers natuurlijk die hun eerste stapavonturen in de Pub beleefden. Mijn eerste herinneringen stammen uit de beruchte ‘Baistemaart’-tijd. Dan is het altijd erg druk in Winsum. Ik denk dat ik nog niet eens veertien was toen ik voor het eerst de Pub instapte. De portier bij de deur vroeg of ik al veertien was. ‘Eh, ja’, stamelde ik en liep snel door.

De Pub had al op jonge leeftijd een enorme aantrekkingskracht op de jeugd dus. Mijn zus Jessica heeft zelfs haar man in de Pub leren kennen. Menig relatie is hier dan ook opgebloeid. Zelf heb ik er nog tien jaar gewerkt in de tijd dat Klaas Brouwer nog eigenaar was. Als bardame beleefde ik er van mijn 16e tot mijn 26e een prachtige tijd.’

Vertel eens iets over de sfeer uit die jaren?

Marinka: ‘Onlangs hebben we op Facebook een oproep gedaan om oude foto’s geschoten in de Pub online te zetten. Verbazingwekkend hoeveel kiekjes dat opleverde. Jan Stam was destijds de DJ. Voor een Beerenburgje was hij nooit te beroerd om je favoriete nummer te draaien. Het was er altijd druk en het was altijd feest. De bezoekers kwamen vanuit het hele Hogelandgebied en de laatste stamgasten vertrokken vaak pas om 05.00 uur. En ondanks de drukte was er zelden trammelant. We hebben het nu over de tachtiger en negentiger jaren.’

Lydia: ‘En dat laatste is nog steeds zo. Rob Vellinga heeft de gave om dreigende relletjes in de kiem te smoren. Zelfs kleerkasten van twee meter neemt hij apart. Even een babbeltje, en dan is alles zo weer gesust. Daarbij is hij heel sociaal en creatief en heeft een hoge servicegraad. Desnoods brengt hij bezoekers zelf naar huis. Wij vinden het een ideale plek om onze jeugd hun grenzen te laten ontdekken. Waar men hun eerste drankje kan drinken, waar liefdes opbloeien en liefdesverdriet kan worden verwerkt.’

Maar nu verkeert de Pub in zwaar weer?

Sinds 15 maart is de Pub door het hele coronagebeuren gesloten, er is nog geen vooruitzicht wanneer hij weer open kan. Je hebt dan ook te maken met een kelderruimte met een smalle ingang, helaas niet coronaproof dus. En er is geen terrasruimte of mogelijkheden om een doorlooproute te creëren. Geloof ons, Rob heeft alle mogelijkheden onderzocht wat er eventueel nog wel zou kunnen maar dat is onbegonnen werk. Hij pakt alles aan om (andere) inkomsten te generen maar die opbrengsten wegen niet op tegen de hoge vaste lasten. Daarbij is de regelgeving inmiddels weer aangescherpt.

Hoe kwamen jullie op het idee voor deze inzamelactie?

Hier werd op meerdere fronten al wel enige tijd over gesproken. We zien Rob regelmatig met zijn hondje lopen of we zien hem met zijn partner Suzan op een feestje. Dan praat je wat met elkaar en dan verneem je ook dat het aan ze vreet. En dat doet je zelf ook wat, dat gevoel neem je mee.

Wij hebben vervolgens dik drie weken geleden de koppen bij elkaar gestoken voor een brainstormsessie en Reyer als jonge gast aan het team toegevoegd. Johan installeerde de app en binnen vijf uren waren we live! Vervolgens maakten we een Facebookpagina en zijn we volop de publiciteit gaan zoeken.

Ondertussen wordt er al druk gedoneerd en door wie?

En zo startte dus onze inzamelactie. En dat is in het begin heel spannend hoor. Want slaat zo’n actie wel aan? En wat als er maar een paar tientjes gedoneerd worden, dan sta je toch mooi voor schut? Daar hadden we in het begin zelfs buikpijn van. Maar het tegendeel gebeurde gelukkig. Inmiddels hebben zo’n driehonderd donateurs al meer dan €12.000,- gedoneerd! Veel donateurs zijn inwoners en ondernemers afkomstig uit Winsum maar er zijn ook de nodige steunbetuigingen van ondernemers uit de omgeving.

Daarbij genieten we ook van de hartverwarmende reacties die aan de donaties worden toegevoegd. Van mensen bijvoorbeeld die elkaar meer dan dertig jaar geleden in de Pub hebben leren kennen en nog steeds bij elkaar zijn. Veel stappers uit het verleden doneren maar we zien ook kleine donaties van bijvoorbeeld €5,- langskomen van de jeugdige stappers van nu die zo hun staptoekomst proberen zeker te stellen. Voor ons een enorme stimulans om met de actie door te gaan.

Hoeveel geld is er uiteindelijk nodig?

We hebben wel een streefbedrag genoemd maar omdat er geen datum bekend is wanneer de Pub weer open kan is dit gewoon heel moeilijk om aan te geven. We beseffen zelf ook wel dat we het streefbedrag zeer waarschijnlijk niet zullen halen maar willen ook benadrukken dat alle beetjes helpen. Rob kan straks de opbrengst gebruiken voor de betaling van bijvoorbeeld de huur van het pand en dan is elke euro er natuurlijk één.

Hoe Rob er zelf instaat? Heel dubbel en dat begrijpen we volkomen. Aan de ene kant is hij natuurlijk dankbaar dat we dit voor hem doen maar veel liever had hij als echte ondernemer zelf zijn kostje bij elkaar gewerkt. Af en toe moet hij zijn trots en eergevoel dus even wegslikken. Maar hier is toch ook niet tegen te ondernemen? Of zoals hij het zelf zo mooi zegt: ‘Ik moet nu overleven om straks weer te kunnen ondernemen.’

Daarbij doen we het niet alleen voor hem maar we willen onze jeugd ook een veilige stapomgeving bieden. Naast het maatschappelijke belang is er voor ons dus ook een eigen belang. Maar we gunnen het hem ook van harte hoor, dat hij weer los kan. Hij doet zoveel voor het dorp, nu kunnen we wat voor hem doen.

Hoe lang loopt de actie nog en zijn er nog meer bijzondere inzamelacties?

Voorlopig houden we eind oktober aan als einddatum. Dan heeft de actie 2,5 maand geduurd en de mensen die willen doneren hebben dit dan vast wel gedaan. Daarna kijken we wel verder. Wie weet verzinnen we wel weer een andere actie, er is creativiteit genoeg binnen ons team. Daarbij zijn er nu al spontane flessenacties gestart waarvan de opbrengst aan ons gedoneerd wordt. Het dorp is er dus echt wel mee bezig.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit de inzamelactie tot dusver?

Dat deze actie al zo snel zo veel royale donaties oplevert, is fantastisch. Daarbij natuurlijk nog al die hartverwarmende reacties. Van te voren vraag je je af of je er wel goed aan doet om zo’n actie op te starten maar dit is het bewijs dat het wel goed zit. Toekomstgericht bezig zijn met daarbij een vleugje nostalgie, dat zijn de belangrijkste pijlers van het succes tot dusver.

Een dieptepunt is het gebeuren zelf uiteraard. Corona is nog lang niet weg en een perspectief op korte termijn is er niet.

Hebben jullie nog leuke Pub 69 stapanekdotes?

‘Wat gebeurt in de Pub, blijft in de Pub!’ Dat is natuurlijk een gouden stapregel en dus klappen wij echt niet uit de school. Maar menig Winsumer kan smakelijk vertellen dat hij in het oude busje van Rob thuisgebracht is wanneer er een keer te diep in het glaasje gekeken werd. Daarbij is zijn Dr. Shotje-act legendarisch. Wanneer de stemming er is dan gaat de doktersjas aan en krijgt menig bezoeker op hilarische wijze nog een laatste shotje van Dr. Rob aangeboden….

Winsum is voor jullie ‘the place to be’?

Nu helemaal natuurlijk. Want druk bezig met de voorbereidingen van deze actie werd Winsum ook nog eens uitverkozen tot mooiste dorp van Nederland. We zijn zeker trots hier te wonen en zien dat het nu hartstikke druk is in het dorp. Dat is natuurlijk mooi voor alle ondernemers die zich middels Promotie Winsum ook nadrukkelijk op de kaart gezet hebben. Rob is hier een drijvende kracht van, heel jammer dus dat hij er zelf niet van mee kan profiteren.

Nog tijd voor hobby’s?

Marinka: ‘Samen met Jessica maak ik kaarten voor geluk- en troostmomenten, we hebben ons eigen bedrijfje GZvM. Daarbij ben ik zaterdag de hele dag op het voetbalveld van VV Winsum te vinden en vrijdagavond doe ik mee met de 7×7 competitie.’

Lydia: ‘Het klussen aan ons huis en de tuin slokt veel van mijn tijd op, maar is wel echt mijn hobby! Daarnaast maak ik graag tijd vrij om gezellig met vriendinnen te wijnen!

Waar staat Pub 69 over 10 jaar?

Wat ons betreft nog steeds aan de Hoofdstraat in Winsum waar het plaats biedt aan onze stappende jeugd om heel veel mooie stapherinneringen in een veilige omgeving op te bouwen!

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Dit interview is natuurlijk een prima gelegenheid om al die mensen die tot dusver gedoneerd hebben hiervoor hartelijk te bedanken! Ook dank voor de vele leuke reacties die aan de donaties worden toegevoegd. Leuk dat je door dit interview aandacht geeft aan onze actie. Misschien bereiken we hierdoor nog meer oud Pub-bezoekers die elders zijn neergestreken. Mochten die willen doneren, dan kan dat via dit linkje: https://www.gofundme.com/f/Help-pub-69-door-de-corona/donate. Hartelijk dank alvast, namens de vrienden van Pub 69!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69