Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Willem Jan Lanting over Installatiebedrijf Lanting Uithuizermeeden

Willem Jan, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Jazeker! Je bent hier bij installateur Willem Jan Lanting, wonend aan de Schapeweg in Uithuizermeeden. Ik ben 47 jaar, getrouwd met José Bisschop en samen hebben we twee zoons van vijftien en elf jaar oud. Ik ben een echte Meister maar heb ook een paar jaar in Uithuizen gewoond. Hier ‘Op Meij’ kan ik genieten van de rust en de ruimte.

Zaten de installatiegenen er al vroeg in?

Dat kun je wel stellen ja. De handigheid was er altijd al wel, ik redde mij overal mee als het om knutseldingetjes ging. Een technische opleiding na mijn lagere schooltijd was dus een logisch gevolg. En volgens mij heb ik die installatiegenen ook doorgeven aan mijn beide jongens want die mogen ook graag met hun handen bezig zijn.

Alvorens voor jezelf te beginnen had je al de nodige ervaring opgedaan?

Op mijn 22e ben ik definitief de installatiekant opgegaan. Bij twee bazen in de omgeving heb ik de fijne kneepjes van het vak onder de knie gekregen. Daarbij heb ik natuurlijk de nodige opleidingen en cursussen gevolgd en succesvol met een diploma of certificaat afgesloten. Werken voor een baas beviel op zich prima maar toch kriebelde het altijd al wel om eigen baas te worden.

En in 2008 was de tijd rijp voor een eigen bedrijf?

Na enige jaren wikken en wegen waagde ik in 2008 definitief de stap naar zelfstandigheid. Een beslissing waar ik absoluut geen spijt van heb gehad hoewel het natuurlijk niet altijd rozengeur en maneschijn is. Maar de diversiteit van de werkzaamheden maakt het allemaal zo mooi.

Ik kan dan ook geen favoriet klusje aanwijzen. In de loop der jaren heb ik het steeds drukker gekregen. We zijn zowel bij particulieren als bij bedrijven actief. Vooral in de provincie Groningen maar een enkele keer maken we ook wel een uitstapje naar Duitsland.

Je dienstenpakket is enorm?

Op de website www.installatiebedrijflanting.nl kun je onder het kopje diensten zien dat we samengevat dertien diensten aan kunnen bieden. Het gaat te ver om ze hier allemaal te benoemen maar ik wil er graag enige uitlichten. ‘Van het gas af’, is tegenwoordig een veelgehoorde kreet en hier spring ik graag op in. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de installatie van een warmtepomp, een pelletkachel (sinds 2013 zijn we dealer van pelletkachels) of zonnepanelen. Duurzaamheid is iets wat zeker mijn interesse heeft.

Maar ook dakwerk zoals dakbedekking, de aanleg van sanitair en rioleringswerkzaamheden en installatieklussen in het toilet of badkamer zijn veelvoorkomende werkzaamheden. Of meterkasten beveiligen tegen blikseminslag want door klimaatverandering wordt de kans op zware onweersbuien groter. Grote waterbassins met een inhoud van bijvoorbeeld zo’n 5.000 liter plaatsen in tuinen is ook een nieuwe trend. Het opgevangen regenwater kan zomers gebruikt worden voor sproeiwerkzaamheden. Maar ook voor andere doeleinden hoor wanneer ik er een filtersysteem in plaats.

Gelukkig hoef je al dat werk niet alleen te doen?

Gelukkig niet inderdaad, haha. Ik maak nu al lange dagen. Inmiddels heb ik drie medewerkers in vaste dienst. We zijn met elkaar een mooi ploegje en groter hoef ik ook niet te worden. José doet het administratieve gedeelte en met ons vijven redden we het prima.

Noem eens wat mooie projecten waar je mee bezig geweest ben?

Dat vind ik een lastige vraag want ik vind alles wel mooi om te doen. Eenvoudige klussen zijn er niet en de uitdaging is altijd om de klant volledig tevreden te stellen. Zowel de grote als de kleine opdrachtgever.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je installatiecarrière tot dusver?

De gestage en beheersbare groei die ik in de loop der jaren doorgemaakt heb, beschouw ik zeker als een hoogtepunt. Als eenpitter begonnen dus en nu doen we het toch maar mooi met zijn vijven. We weten wat we aan elkaar hebben. Dieptepunten heb ik gelukkig niet gekend maar je leert in de loop der jaren wel steeds beter om voor jezelf op te komen. Dat is natuurlijk ook een leerproces.

Uithuizermeeden is voor jou ‘the place to be’?

Ik hoef hier niet meer weg. We hebben hier om het huis heel veel rust en ruimte. Ideaal voor de opslag natuurlijk en om thuis in de werkplaats dingen voor te bereiden. Daarbij wonen we mooi afgelegen. De buren hebben weinig last dus van bijvoorbeeld het laden en lossen van materialen en de thuiswerkzaamheden want hier staat ook al het apparatuur wat ik nodig heb. En achter het huis kan ik genieten van de mooie vergezichten. Dan komt het vakantiegevoel vanzelf.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik kan genieten van de dieren in en om het huis. Zeker van onze elf alpaca’s. Jij weet niet wat alpaca’s zijn? Ik zal ze je straks laten zien. Alpaca’s zijn een soort van (berg)lama’s. Daarbij beleef ik veel plezier aan onze drie bulbul honden (ik zou hier inbreken inderdaad niet overwegen). We hebben ook paarden en kippen. Misschien ben ik wel een soort van hobbyboer, ik houd van dieren.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

De dagen zijn lang genoeg dus als ik eenmaal lig dan moet je me ook laten liggen. Gelukkig heb ik weinig slaap nodig.

Waar staat Installatiebedrijf Lanting over 10 jaar?

Ook al weer zo’n lastige vraag want het kan alle kanten op natuurlijk. Gelukkig heb ik altijd genoeg werk omhanden gehad en we hoeven niet groter te worden.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik denk dat we al veel bij de kop hebben gehad. Misschien is het nog leuk om te vermelden dat onze oudste zoon al regelmatig meegaat op een klus om ervaring op te doen. Ik neem aan dat het met de bedrijfsopvolging wel snor zit, haha. Want ook de jongste knutselt regelmatig in de werkplaats.

Energiebesparing is een van onze speerpunten en ook een punt dat mijn grote interesse geniet. Bij ons kun je bijvoorbeeld big-bag pelletkorrels kopen. Uiteraard van goede en schone kwaliteit dus zonder allerlei chemische toevoegingen. Voor meer informatie, kijk gerust eens op onze website bij het dienstenpakket of neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Ik zal je nog even onze alpaca’s laten zien zoals beloofd. Dan kun je ook nog even van de mooie omgeving genieten…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69