Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Op zoek naar het vakantiegevoel in Warffum…….

Na het mooie bezoek aan Kloosterburen gisteren vervolg ik vandaag mijn route, nog steeds op zoek naar het vakantiegevoel op het Hogeland, in Warffum. En dan denkt u natuurlijk direct aan het Openluchtmuseum, Op Roakeldais, Rixona en Zanger Klaus. Maar gelukkig heeft Warffum nog veel meer te bieden…..

Breede

Alhoewel? Van te voren was ik er toch niet helemaal gerust op. Want zo heel goed ken ik Warffum, een plaatsje met dik 2.000 inwoners, niet. En dus besloot ik in een split second om via Baflo te rijden. Want dan kom je daarna vanzelf langs het gehucht Breede. En daar keek ik direct al mijn ogen uit toen ik de auto parkeerde. Want wat ik was vergeten is dat hier Camping De Breede zit. En daar was het mij toch een partij druk. Qua auto’s en bezettingsgraad dan. Rond achten lagen de meeste campinggasten nog op één oor. Geef ze eens ongelijk. Want ook in het nabijgelegen zwembad plus tennisbanen was nog weinig te beleven. Wel bijzonder dat dergelijke complexen in zo’n gehucht liggen.

Daarna was het kiekje schieten geblazen. Van het mooie kerkje bijvoorbeeld. Maar uiteraard ook van de Breedenborg waar ik tot mijn verrassing zelfs kortstondig op het terrein kon rondlopen. Iets wat ik niet verwacht had en wat waarschijnlijk ook niet helemaal de bedoeling is. Oud-Bedumer en oud-Middelstumer Jaap Reenders heeft deze prachtige borg begin jaren negentig weer helemaal opnieuw opgebouwd nadat het pand na een brand in een ruïne veranderd was. Voor het zeer interessante verhaal hierachter, zoals het in handen hebben en bikken van zo’n 60.000 stenen, zoek gerust even naar zijn pensionadointerview op deze website.

Op naar Warffum

Een half uurtje later dan gepland, kwam ik in Warffum aan. Met al het moois vanuit Breede al op mijn mobiel vastgelegd. Ik besloot de auto bij Het Hogeland College te parkeren. Voor menig prominent in dit gebied de school die ze later succesvol naar het HBO of de RUG bracht. Eerst nog maar even een rondje periferie doen. Waarbij zelfs de Kalverstraat werd aangedaan.

Maar al vrij snel word ik het centrum ingetrokken. Mijn vroegere overbuurman Bakker (Geert) Bouwman heeft ze al weer bruin gebakken. De deuren van Mike Dekkers zijn Spar zijn ook van het slot gehaald. Langs de haven schittert het gebouw Spoorzicht. Volgens mij is Janharm Beenes hier druk aan de slag. Het is trouwens al de derde opeenvolgende dag dat ik hem met zijn busje tegenkom. Die man timmert stevig aan de weg dus.

Openluchtmuseum Het Hoogeland

Eén van de pareltjes van Warffum is het plaatselijke openluchtmuseum. Waar directeur en vluggertjesgast Stijn van Genuchten op een OCC ’t Hogeland koffieochtend enige jaren geleden zo vol vuur over kon vertellen. Wat geeft dit museum toch een extra cachet aan het dorp en het centrum. Want soms waan je je op een filmset van een film dat zich afspeelt in de negentiende eeuw.

Dat gegeven geeft mij de kans om ongegeneerd bij allerlei gebouwen en huizen naar binnen te gluren want hoe kom je er anders achter wat wel of niet tot het museum behoort? Prachtig om te volgen, zeker wanneer je maar zo een miniatuur molentje ziet staan. En zou het museumcafé ook open zijn? Onderweg er naar toe, hoor ik reeds enige wielrenners over dit openluchtmuseum praten. In het centrum staat overigens menig gebouw in de steigers, waaronder de hervormde centrumkerk. Bedrijvigheid alom dus.

Ik besluit mijn heil maar eens bij de plaatselijke voetbalclub te zoeken. Goh, wat is het lang geleden dat ik tegen VV Warffum gevoetbald heb. Destijds een van de weinige clubs in de omgeving met een kunstgrasveld. Inmiddels is deze kersverse zaterdagploeg al lang en breed overgeschakeld naar echt gras. Onderweg naar het sportpark ontwaar ik nog zo’n ouderwets opstelhokje. De laatste opstellingen dateren uit 2018, het jaar dat de club haar 100 jarig jubileum vierde. Misschien ligt er een verband…..

Op Roakeldais / Camping Zuiderhorn

Ik besluit het centrum tijdelijk vaarwel te zeggen en loop richting de hoofdweg die Warffum met Usquert verbindt. Daar waar vroeger Garage Bakker zat, is nu een dier- en tuin speciaalzaak gevestigd. Het dorp blijft in beweging dus. Helaas hebben zich in en rond de Op Roakeldaishallen al het hele jaar geen activiteiten voorgedaan. Normaal zindert Warffum in de junimaand door optredens van dansgezelschappen vanuit de hele wereld. Wat een mooie happening is dat toch. Hopelijk volgend jaar meer succes.

Ik wil nog even kijken of ik kwekerij De Beemd nog weer kan vinden. De kwekerij van Rik Boehlé dat ooit nog eens als decor voor Boer Zoekt Vrouw werd gebruikt. Het lukt mij inderdaad om er te komen. Daar ben ik blij om want ik kan mij het prachtige uitzicht via de landerijen op de dijk en Rixona nog goed herinneren. En daar is niets aan veranderd.

Langzamerhand kruipt het klokje naar elven. Het is bijna tijd om naar huis te gaan. Ik besluit om nog een rondje centrum te doen en merk dat het er steeds drukker wordt. Er is vooral veel fietsverkeer onderweg. Op mijn to-do-lijstje ontbreekt nog één aandachtspunt. Want op de wegbewijzeringborden zag ik dat er ook in Warffum een camping moet zijn. Gelukkig bieden Google en mijn navigatiesysteem uitkomst. Want Camping Zuiderhoeve ligt aan de Onderdamsterweg.

Mooi om op de terugweg mee te pakken inderdaad. Bij de camping stap ik nog even uit. Ook hier is het lekker druk. Enige campinggasten zijn druk bezig om een paar kano’s te water te laten. Dat maakt het vakantiegevoel in Warffum helemaal af. Niets meer aan toevoegen dus. Of het moet de mededeling zijn dat ik overmorgen na een thuiswerkdag naar Spijk ga. Voor mij een nog grotere ‘dark horse’. Maar net als Middelsum en Winsum opgenomen in de voorselectie van mooiste dorpjes van Nederland. Het moet er dus wel heel mooi zijn volgens de ANWB. Maar dat gaan we donderdag ontdekken….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69