Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Op zoek naar het vakantiegevoel in Loppersum…….

Na een relatief drukke thuiswerkdag op de woensdag is het vandaag weer de hoogste tijd om op zoek te gaan naar wat vakantieontspanning. En dus tokkelde ik met pa’s rode Rover via de prachtig pittoreske plekjes Huizinge en Westeremden naar de hoofdstad van de gemeente Loppersum. Alvorens de auto te parkeren, toog ik eerst even naar de Lopster voetbalvelden. Want daar moet de Rolls Royce onder de kunstgrasvelden liggen. En warempel, hij glimt mij toe. Een heel veld nog wel, je kunt er dus ook gewoon je zaterdagse wedstrijdjes op afwerken. Dat is niet verkeerd voor deze stabiele zaterdag derdeklasser met niet aflatende ambities naar meer.

Een tikkeltje jaloers op dit sportieve plezier, reed ik verder richting Wirdum. Zou daar in de tijdelijke woningen net buiten het dorp ook een vakantiestemming heersen? In Middelstum wordt aan de plaatselijke Oostrand wel eens gekscherend over Centre Parks of Zonnedael gepraat. Maar je zou er maar moeten wonen. Hopelijk wacht deze mensen bij terugkeer in het dorp een geheel gerenoveerde of nieuwe woning! Dit stukje Loppersum werd vervolgens afgesloten met een rondje Veldzicht en ondertussen maakte ik nog een foto van een prachtige woning op de hoek. Of zou het toch een kasteeltje zijn?

Op naar het centrum

Genoeg rondgewandeld in de periferie. Op naar het steveriger werk. Naar het centrum dus waar ik de auto parkeerde voor Wiemersheerd. Die moet ook ooit nog eens een aardbevingsbestendigheidsupdate ondergaan, maar wanneer? Afijn, eerst maar even mooie plaatsjes schieten van Hotel Spoorzicht en Villa Bellevue. Toen ik broer Wiebrand naar de highlights van Loppersum vroeg, noemde hij zeer gedecideerd de mooie panden aan de Molenweg. Daar waar ook het gemeentehuis staat en uiteraard een mooie molen, De Stormvogel genaamd.

Van stormachtig weer was echter geen sprake. Sterker nog, deze donderdag is de eerste warme dag van een periode die uiteindelijk uit moet monden in een heuse hittegolf. Dat heb ik weer, dat ik onder deze tropische omstandigheden op pad mag om op zoek te gaan naar het vakantiegevoel op het Hogeland. Eerst maar even verkoeling zoeken dus en waar vind je dat nu beter dan langs de boorden van de Wijmers? Nog even een rondje door het nieuwe plan en dan gauw terug naar de Badweg.

Want daar bevindt zich immers, naast ‘Het Ware Leven’, het unieke zoutwaterbad van Loppersum. Nu is het er nog rustig maar ik durf te wedden dat je er later vandaag over de koppen kunt lopen. Al zou ik er zelf liever over heen zwemmen maar dit terzijde. Ik nader het station en dat punt moet tevens het einde van het bedrijventerrein zijn. En inderdaad, ik ben onderweg best wel de nodige bedrijvigheid tegengekomen. Al was het op de gemeentewerf heerlijk rustig.

Lopster toren

Doet niets, na het bedrijventerrein eerst maar eens het winkelcentrum in. De mooie Lopster toren, (wie is daaronder of bij ook al weer geboren?), is een mooi baken naar het beginpunt. Wat is ie mooi, deze Petrus- en Pauluskerk. Een toerist wilde er net naar binnen stappen maar moest lijdzaam toezien dat de openstaande deur weer dicht ging. Bij Brasserie Meer was het nog rustig, de plaatselijke AH mocht meer mensen begroeten.

Ik bedenk mij nog dat ik stiekem ook nog even wat sluikreclame moet maken voor Bloom& by Marlies en inderdaad deze bloemenzaak annex cadeauwinkel ziet er van binnen heel knus en gezellig uit. Kapper Jurna knipt er al weer lustig op los en ook de Wereldwinkel opent haar deuren. Dat laatste geldt zeker niet voor de Lopster Kroon. Wat zou er toch met dit mooie pand gaan gebeuren? Zonde man, dat je daar niet meer aan de toog kunt hangen. Iets wat tijdens de jaarlijkse vrijmarkten op de vroegere Koninginnedagen regelmatig gebeurde.

Ger Warink zijn muziekwinkel is ook opengegaan. Ondanks al zijn aardbevingsschade houdt hij de moed er in getuige de tegel in de voorpui met als tekst: ‘Onverklaarbaar Bewoonde Woning’. Voor hem zit er nog geen vooruitgang in maar elders in het dorp kun je zien dat er inmiddels toch het nodige gebeurt of gebeurd is in het hele versterkingsproces.

Wandelplezier

Ik besluit mij toch nog even op tip twee van Wiebrand te storten. Want volgens hem kun je ook heerlijk wandelen rondom Loppersum. Ik geloof het direct wanneer ik even richting het nabijgelegen Garrelsweer loop. Maar ook Eenum en Zeerijp zijn aanraders, aldus mijn wandelbroer. Maar dat gaat mij toch even te ver. Ik besluit het aangename met het nuttige te combineren en ga nog even bij pa in Wiemersheerd langs. Broertje Jur speert er ook rond.

Voor mij het sein om nog één rondje centrum te doen. De terrassen beginnen vol te lopen en ik hoor enige toeristen tegen elkaar praten met als gespreksonderwerk de unieke beleving van het fietsen door dit gebied. Niet veel later zie ik nog twee zilveren genieters hun e-bikes loskoppelen van de standaard achter de auto. Niet veel later vergapen ook zij zich aan de mooie omgeving.

Het campinggevoel heb ik in Loppersum niet kunnen beleven. Daarvoor moet je bij Camping Ekenstein in Appingedam of Landgoed de Camping in ’t Zandt zijn. Mooie locaties wellicht om volgend jaar eens bij langs te gaan. Zelf blijf ik nog even staan bij het gemeentehuis. Zullen we Loppersum maar gewoon bombarderen tot hoofdstad van de nieuwe gemeente Eemsdelta? Dat geeft wellicht toch nog enige genoegdoening….

Een mooie vraag om nog even over na te denken op de terugweg. Met de airco op standje 10 verlaat ik Loppersum. Goed, qua drukte is de ochtend misschien niet het meest geschikte moment om op pad te gaan maar je vermijdt hierdoor wel de verzengende hitte. Morgen gaan we vrolijk verder en dan verwacht ik nog meer toeristisch vuurwerk dan vandaag. Want dan ga ik naar Winsum, één van de mooiste dorpjes van Nederland volgens een verkiezing van de ANWB! Ik ben zeer benieuwd. Graag tot ziens….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69