Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Marga van der Velde-Veenstra, Kleurrijk en veelzijdig!

Kunt u zich heel kort even voorstellen?

Marga van der Velde-Veenstra is mijn naam. Ik ben op negen april 1953 geboren in Groningen en heb mijn eerste twee levensjaren in Hoogkerk doorgebracht. Ik kom uit een ondernemersgezin, mijn vader was aannemer. Toen mijn opa en opoe Hofman het café, wat nu bekend staat als Moeke Vaatstra, en de bijbehorende winkel overnamen in Zuidwolde, verrichtten mijn ouders diverse hand- en spandiensten en verhuisden we die kant op. Ik heb van mijn 2e tot mijn 22e in Zuidwolde gewoond. Ik groeide samen op met mijn 3 jaar oudere broer Arend (hij woont in Hoogeveen) en met mijn jonge ooms en tante (alle 3 uitgewaaierd naar midden- en west-Nederland).

In 1975 ben ik getrouwd en hebben we twee jaar in Groningen gewoond. Mijn man werkte als postbode bij de PTT Post en wilde het liefst in een dorp als Bedum of Winsum werken. Het werd Bedum en daar kochten we als eerste bewoners onze huidige woning aan de Waldadrift. Dit was in november 1976. Een heerlijke plek met uitzicht op het Arjen Robben-veldje en de Bedumer bult. We hebben net voor de Coronacrisis ons huis grondig aangepakt met kunststof kozijnen en deuren. We hopen hier nog lang samen van te kunnen genieten.

Wat is uw burgerlijke staat?

Ik ben op 10 januari 1975 getrouwd met Hans van der Velde. Ik heb Hans leren kennen in de kroeg. Zelf was ik vaste stapgast in discotheek De Jolly Joker in de Poelestraat in Groningen maar die is toen afgefikt. Ik ging tijdelijk naar een andere kroeg in de Peperstraat en toen ik maar geen oogcontact met de barman kreeg om te bestellen duurde dat even. En toen was daar die stem achter mij: ‘Zal ik jou even optillen, kleintje?’ Dat was Hans, toen nog marinier. Het was op 14 april 1973.

We kregen 3 prachtige zonen gekregen. In 1977 werd Oscar geboren. Hij is meteoroloog en woont samen met de Roemeense Carmen in Spanje met een prachtig uitzicht op de bergketen Montserrat ten westen van Barcelona. Twee jaar later gevolgd door Arthur die in de legendarische winter van 1979 op de wereld kwam. Arthur woont in Peize met Lin en heeft een zoon van vijf jaar oud, Andor genaamd. Hij is ICT-er bij DUO. Roeland tot slot werd in 1981 geboren. Hij woont in Beijum met Joy en hun zoons Kiran van acht en Rohan van vijf. Roeland is muziektherapeut. Je merkt dat ik allemaal mannen om mij heen verzameld heb, we zijn stapel met ze.

Wat is uw voormalig beroep?

Ik heb de lagere school in Zuidwolde doorlopen. Ondanks vier negens op het eindrapport gaf meester Palthe de huishoudschool als dwingend advies mee. Ik heb nu nog steeds een broertje dood aan het huishouden dus je begrijpt dat dit niets voor mij was. Ik heb het geluk gehad dat er een leraar was die zich afvroeg wat ik in vredesnaam op deze school deed. Hij heeft mij toen thuis een tijdje bijles gegeven.

Heel bijzonder want hij kwam altijd op de fiets vanuit Zuidhorn naar school, fietste met mij mee naar Zuidwolde, at een hapje met ons mee om mij vervolgens bijles te geven en in het donker terug naar Zuidhorn te fietsen. Dankzij hem kon ik in één keer naar de HBS! Die overstap hadden ze op de RHBS nog nooit meegemaakt. Vandaar dat ik na mijn toelatingsexamen nog een mondeling examen af moest leggen. De schoolleiding wilde kennis met mij maken om te kijken wat voor meisje ik was.

Na het derde jaar met de totaal andere structuren van de Mammoetwet op mijn hielen, besloot ik ipv de HBS afmaken de opleiding voor kleuterleidster te gaan volgen, wat ik toch al graag wilde. Ik was twintig jaar toen ik mijn diploma kreeg. Mijn vader heeft dit nog net mee mogen maken. Een week later, op 16 juli 1973, overleed hij aan de gevolgen van acute leukemie vier weken na de diagnose. Hij mocht slecht 52 jaar oud worden. Hans heeft hem gelukkig nog net drie maanden mogen meemaken.

Toen ik afstudeerde was er een overschot aan kleuterleidsters. Gelukkig werd mij na een jaar, met wel steeds invalwerk, en negentig sollicitatiebrieven verder een baan aangeboden in Winsum. Daar heb ik twee jaar met plezier gewerkt tot de geboorte van Oscar. Deeltijdwerken bestond nog niet en dus besloot ik om eerst een paar jaar te stoppen. Daarna werd ik weer een tijdje invalster in Bedum.

In 1985 ben ik bij PTT Post gaan werken, de ene week 2, de andere 3 avonden. Ideaal om te combineren met een jong gezin en tijd over om regelmatig op de Togtemaarschool mee te helpen. Er werkten vooral vrouwen, en dat was het enige minpuntje. Veel gekletst en jaloezie dus. Ik heb er al met al acht jaar gewerkt, toen sloot de avondsortering aan de Achterweg.

Ik kon de overstap maken naar PTT Telecom en heb vervolgens zes jaar lang twintig uur in de week bij 008 nummerinformatie  gewerkt. Een heel flexibele baan en klantcontact vond ik leuk. Soms was je net een sociaal werkster en kreeg je verhalen te horen van bijvoorbeeld vrouwen of kinderen die te maken hadden met huiselijk geweld.

In 1998 maakte ik de overstap naar PTT Telecom mobiel, nu KPN mobiel. Ik begon op de afdeling klantbehoud. Dat heb ik een jaar of 10 gedaan en vervolgens ging ik naar de afdeling nummerbehoud. Deze afdeling werd samengevoegd met de dealerdesk, de hulplijn voor de mobielverkopers. Leuk werk dat ik tot 2018 drie dagen in de week met veel plezier heb gedaan.

Door dit werkverhaal loopt ook nog een ander verhaal. Mijn interesse in het spirituele en alternatieve kreeg steeds meer vorm. In 1985 schafte ik een set Bachremedies aan voor huiselijk gebruik. Binnen ons gezin werkten de druppeltjes prachtig. Dat wekte nieuwsgierigheid bij vrienden en familieleden op. Al gauw kwamen er hulpvragen: ‘kun je voor mij iets uitzoeken, ik voel me zo gestrest’, of, ‘mijn moeder slaapt zo slecht.’

Eerst alleen van bekenden, maar de hulpvragen kwamen ook al gauw van vreemden. Ik stond in Bedum bij veel mensen bekend als Marga van de druppeltjes en werkte samen met een paar leerkrachten die kinderen en hun ouders naar mij doorverwezen bij gedragsproblemen. In 1987 volgde ik een van de eerste Reiki cursussen in Nederland in de eerste graad. In 1988 en 2008 volgden de tweede en derde (Master) graad. Ook Hans deed Reiki 1 en 2 en de 3 jongens volgden de eerste graad in een speciale kindercursus.

In 1998, ik werkte nog bij 008 nummerinformatie, ben ik begonnen met mijn studie Klassieke Homeopathie. Een intensieve tijd van werken, leren, lessen volgen in Amersfoort (om de zaterdag), stages en de zorg voor ons gezin. En dat 5,5 jaar lang. Daarbij vroeg de gezondheid van mijn moeder ook de nodige aandacht. Ze is een maand voor mijn diplomering overleden, op 25 oktober 2003.

Ik heb al die jaren een kleine praktijk gehad en vond het heerlijk om mensen te kunnen helpen. Mijn kracht is mensen bewust te maken van wat er achter hun klacht of probleem zit en ze handvatten aan te reiken om er aan te gaan werken. Het uitgezochte homeopathische middel doet de rest in het genezingsproces. Met de homeopathie ben ik onlangs gestopt, ik volg geen bijscholingen meer. Wel geef ik nog consulten voor de Bach Bloesemtherapie. De druppels werken heel goed, zowel voor jong en oud en zelfs ook bij dieren.

Hoe bevalt het gepensioneerd zijn?

Prima, je merkt dat ik niet achter de geraniums zit. In 2017 werd bekend dat mijn afdeling dichtging. Ik heb uiteindelijk nog tot 2018 bij KPN gewerkt en heb in het laatste jaar twee cursussen gevolgd: Kleuradvies en Stijladvies. Ik word altijd heel blij van kleur en wat het met je kan doen. Ik geef mensen graag advies over het passende kleurenpalet, zodat je er fris en stralend uitziet. Verkeerd gekozen kleuren maken je vaal en bleek. Twee keer ben ik gevraagd een lezing voor ouderen te houden. Tijdens mijn kleurenadvies geef ik eventueel ook tips over stijl. Heerlijk om te doen.

Met ingang van deze week bel ik als vrijwilliger eenzame ouderen via de Zilverlijn van het Ouderenfonds op de donderdagmiddag. Mijn hobby’s zijn: zwemmen, fietsen en ik doe aan stoelyoga. En ik haak graag. Heel veel knuffels en sjaals, liefst ook patronen met een uitdaging. Daarnaast doe ik aan encaustic art waarbij ik gebruik maak van een strijkijzertje, waskrijtjes  en glanzend papier. Dit leidt tot verrassende resultaten.

Ik zing bij het kamerkoor Tutti Cantano in Zuidwolde als sopraan. Van mijn 12e tot mijn 42e heb ik op volleybal gezeten als spelverdeelster bij ZNS Zuidwolde. Tussendoor speelde ik nog enige jaren bij Dio in Bedum. Ook deed ik graag mee voor de Waldadrift bij het stratenvolleybaltoernooi.

Wat zijn de hoogtepunten uit uw leven?

Uiteraard de geboorte van onze kinderen en kleinkinderen. Een muzikaal hoogtepunt was toen we met ons koor een optreden gaven in Garmerwolde samen met de band Model Depose. Onze zoon Roeland is de zanger van de band. Daarnaast nog onze reizen naar Nieuw Zeeland in 2005 en in 2008, de laatste in combinatie met het nabijgelegen Samoa.

En de dieptepunten?

Het overlijden van mijn ouders en schoonouders. Mijn vader mocht slechts 52 jaar worden, moeder 81. Een jaar voordat mijn moeder overleed, stierven mijn beide schoonouders. Dat waren met recht twee tropenjaren. Toch ben ik er altijd positief onder gebleven, het glas is bij mij altijd halfvol. Zo kijk in nu in Coronatijd ook altijd wat nog wel kan. Niet meer zwemmen en zingen dus maar veel fietsen, onderweg maak ik mooie foto’s. En natuurlijk kijken wij uit naar de tijd dat we de kleinkinderen weer mogen knuffelen of dat ze langskomen om te logeren. Gelukkig is er het videobellen.

Heeft u nog anekdotes en mooie verhalen?

Toen ik nog mij 008 nummerinformatie werkte, kwam het regelmatig voor dat je een hijger aan de telefoon kreeg. Zo verwonderlijk was dat eigenlijk ook weer niet want wij stonden bekend om onze mooie, zwoele stemmen en dat leidde ongetwijfeld tot allerlei fantasieën bij sommige mannen. Maar ook daar leer je mee omgaan. Ik heb wel eens gevraagd aan een hijger of hij het nummer van het Astmafonds nodig had!

Wat zou u ooit nog willen doen in uw leven?

Graag blijf ik alles uit het leven halen. Niet wachten tot later maar in het moment leven. We gaan bijvoorbeeld ook graag naar Scandinavië. Hopelijk kunnen we over niet al te lange tijd die kant weer op. Samen genieten we enorm van het hoge noorden, maar ook van de eilanden.

Waar heeft u spijt van gehad in uw leven?

Ik heb nergens spijt van. Als het gevoel goed is dan ga ik er ook vol voor. Voor alles is er het juiste moment, ik doe dan ook veel op intuïtie. En mocht het dan toch niet lopen zoals verwacht dan leer je hier alleen maar van.

Wat zou u uw leven voor een cijfer willen geven?

Ik leid een hartstikke mooi leven en ben blij met alles. Een tien zou te perfect zijn maar ik ga voor een dikke negen.

Wilt u verder nog iets kwijt?

‘Vier je leven!’ Wil je mij ook nog wat vragen? Wat voor titel je boven het verhaal moet zetten? Tja, ik ben inderdaad divers en moeilijk in één term te vangen. Ga maar voor veelzijdig en kleurrijk, dat vat mij wel aardig samen, haha….

En misschien is het ook nog wel leuk om te vermelden dat Hans, hij is drie jaar ouder dan ik, om de week nog voor Bakker Hoekstra aan het rijden is. Hij brengt dan vanaf half zeven brood en andere producten naar allerlei verkooppunten hier in de omgeving. Hij is een buitenmens in hart en nieren met als hobby’s schaatsen, fietsen en tuinieren. Je merkt het, we houden beiden niet van stilzitten.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69