Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Aly van der Wal, zelfstandig beeldend kunstenaar

Kunt u zich heel kort even voorstellen?

Mijn volledige naam luidt Aaltje Tjitske van der Wal, roepnaam Aly. Ik ben op 27 oktober 1950 geboren in het Friese Woudsend. Een plaats gelegen tussen Sneek en Lemmer. Ik ben in 1976 in Uithuizermeeden neergestreken en woon hier met veel plezier.

Wat is uw burgerlijke staat?

Ik ben de trotse moeder van vier kinderen. Ik moet zeggen dat ze allemaal wel iets creatiefs in zich hebben. Daarbij ben ik ook nog eens de trotse beppe van zes kleinkinderen.

Wat is uw voormalig beroep?

Ik wist vroeger eigenlijk nog niet echt wat te doen of worden. Tekenen heb ik altijd met plezier gedaan en daarom wilde ik wel graag naar de kunstacademie. Mijn ouders vonden dit niet zo’n goed idee. ‘Tekenen en schilderen kun je altijd nog wel doen’, zo luidde het advies van mijn ouders. Uiteindelijk heb ik na de middelbare school eerst een zorgopleiding gevolgd want ik wilde wel graag iets met kinderen doen. Ik twijfelde aanvankelijk tussen het voor de klas staan of in een kinderziekenhuis werken. Het werd het laatste en ik heb vervolgens in het Academisch Ziekenhuis Groningen gewerkt op de afdeling kinderoncologie.

Toch trok de beeldende kunst nog steeds. Zo ben ik medio jaren tachtig al eens met een aantal van mijn tekeningen en schilderijen naar de Academie Minerva gegaan. Dat meenemen van eigen werk was destijds een toelatingseis. Toen ik daar aankwam en eens om mij heen keek, zonk de moed mij in de schoenen en ben ik onverrichte zake naar huis gegaan. Het bleef echter kriebelen en vijf jaar later heb ik nogmaals de stap gewaagd. Het werd er niet makkelijker op want om aangenomen te worden moest je concrete opdrachten maken. Een spannende tijd brak aan.

Ik was dan ook maar wat blij dat ik de opdrachten tot tevredenheid uitgevoerd had en in 1993 werd ik aangenomen op de Academie Minerva Groningen. Dat voelde toch als een erkenning van mijn talent. De beginjaren waren intensief want ik combineerde de opleiding met werk en de zorg thuis, vandaar dat ik de avondopleiding volgde. Het werd een geweldige tijd. Het was druk, maar gaf me ook extra energie.

Op deze Academie werd je als het ware in het diepe gegooid. Je moest zelf heel veel uitproberen en uitvogelen en dat heeft mij toch gevormd in de manier van denken en werken. De laatste twee jaar volgde ik de dagopleiding. Ik had een eigen techniek ontwikkeld en mijn leraren vonden dat ze mij overdag meer aandacht konden geven om die eigen stijl verder uit te breiden.

Mijn diplomering zal ik nooit meer vergeten want ik kreeg een ingekleurde tekening van mijn vader, hij was twaalf jaar oud toen hij hem maakte. En hij had ook één van mijn beppe meegenomen, stammend uit 1926. Beide heb ik nog steeds ingelijst in mijn woonkamer hangen. Bij de eindpresentatie werden direct al enige werken van mij aangekocht door gerenommeerde opdrachtgevers als Unilever, ING en de Hanzehogeschool. En dan kun je met recht spreken van een vliegende start.

In 2003 heb ik mij aangesloten bij Kunstkring De Ploeg, een bekende kunstvereniging die al meer dan honderd jaar bestaat. Daarnaast ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders. In 2005 kwam de Klassieke Academie tot stand. Ik ben deze opleiding in 2006 gaan volgen. Deze opleiding was veel gestructureerder dan die op Minerva. In het eerste jaar stond het tekenen centraal, in het tweede jaar de kleurstelling en zo kwam er elk jaar een gradatie bij. In 2011 ben ik afgestudeerd. Ik combineerde de opleiding onder andere met illustratietekeningen die als ansichtkaarten door een uitgever werden verkocht.

Beide opleidingen hebben mij gevormd als beeldend kunstenaar. Materialen die ik voor mijn werk gebruik zijn: grafiet, houtskool, olieverf, acryl, aquarel, eitempera (dit is eigen gemaakte verf) en gemengde technieken.

Ik werk zowel in Uithuizermeeden als in Zoutkamp. Daar heb ik een atelier, gelegen aan de Zoutkamperril, waar ik workshops geef voor vier tot maximaal acht personen rondom een bepaald thema. Dit kan ook een eigen gekozen thema zijn. De laatste jaren heb ik driedaagse workshops op Schiermonnikoog gegeven. Ongeveer drie tot vijf keer per jaar wordt mijn werk tentoongesteld op exposities in het hele land.

Hoe bevalt het gepensioneerd zijn?

Ik ben een bevoorrecht mens die nog steeds alle dagen met plezier aan het werk is en dat nog graag enige jaren in goede gezondheid door wil zetten. Ik zie het schilderen echt als een ambacht. Maar ik kan ook heerlijk genieten van het niets doen hoor op bepaalde momenten. 

Wat zijn de hoogtepunten uit uw leven?

Op schildergebied zijn dat toch zeker de beide opleidingen die ik heb afgerond. Die op de Minerva was echt overdonderend ook al omdat er direct werk voor mooie opdrachtgevers achterweg kwamen.

En de dieptepunten?

Deze tijd stemt wel tot onzekerheid. Hoe komen we uit de coronatijd en wat doet dat met de kunstenaars? Kunstwerken zijn geen eerste levensbehoeften, hoewel kunst heel veel met een mens kan doen. Maar deze onzekere tijd is iets waarop ik natuurlijk geen invloed heb. Ik laat de moed niet zakken.

Heeft u nog anekdotes en mooie verhalen?

Enige jaren geleden mocht ik op een marineschip meevaren van Den Helder naar het Engelse Chatham. Het was voor een opdracht. Van de werkzaamheden aan boord heb ik tekeningen en schetsen gemaakt. Ik heb enorm genoten van deze tijd. De gemaakte werken zijn zelfs in Suriname en New York tentoongesteld. Dit jaar zou ik nogmaals meevaren, maar het is nu de vraag wanneer het kan in verband met het coronavirus.

Waar heeft u spijt van gehad in uw leven?

Nergens van, ik ben een tevreden mens.

Wat zou u uw leven voor een cijfer willen geven?

Noteer gerust een dikke acht.

Wilt u verder nog iets kwijt?

Ik heb meegewerkt aan een project ‘Nederland vanaf het water gezien’ waarbij de gehele Nederlandse kustlijn middels schilderijen is vastgelegd. Ik mocht dit vanaf een boot op het Wad doen met zicht op Rottum. In het voormalige gemeentehuis van Uithuizen hangt mijn grootste schilderij tot dusver. Deze is 2 bij o,6 meter.

Vorig jaar kreeg ik de eervolle opdracht om een afscheidscadeau te maken voor alle scheidende raadsleden van de voormalige gemeente Eemsmond. Het gaat hierbij om een aluminium druk met als thema Noordpolderzijl.

Mocht je meer over mij willen weten, klik dan even op www.alyvanderwal.nl.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69