Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

De verborgen CD-opbergbox……

En enkele keer zie ik ook nog wel een lichtpuntje in dit Coronatijdperk. Zo wordt een veelvoud aan vrije tijd door de bonusdochters onder andere ingevuld door het oppimpen van hun slaapkamers. Waardoor er maar zo een CD-speler te voorschijn kwam die niet meer gebruikt werd. Zelf heb ik boven een radio-cdspeler staan op kantoor. Maar die is al regelmatig van de tafel en het krukje gekukeld waardoor de cd-speler het heeft opgegeven cq. begeven. De klep staat nog demonstratief geopend, alsof het stilzwijgend wacht op een nieuw zilveren schijfje dat nooit meer zal komen…..

Ook heb ik op mijn manier nog maar een zender ter beschikking en dat is Radio Noord. Bij de rest van de zenders is het ruis wat de hoofdrol speelt. Nu moet ik zeggen dat vooral het muzikale aanbod van Noord mij zeker kan bekoren, maar dit terzijde. Ik schrijf immers richting mijn verborgen schatten qua CD’s. Zeker daar ik de laatste tijd van artiesten die ik geïnterviewd heb voor de website een CD meegekregen heb zonder dat ik die dus kon draaien. Recent materiaal van Hans van der Lijke en Martin Korthuis dreigden daardoor in de vergetelheid te geraken….

Maar toen was daar dus die overgebleven CD-speler. Even was ik bang dat ik mijn CD-box ook in de afvalcontainer had gemikt, net als mijn zuur verdiende Aristona-set uit 1988, toen we met de keukenverbouw bezig waren. Gelukkig zag ik hem nog in een ladekastje liggen. Helaas had ik er wel een gevulde boekenkast voor staan en daar was heel wat wikken, herschikken en wegen voor nodig voordat ik het deurtje kon openen. En daarmee ook de toegang tot een schat aan onbetaalbare jeugdherinneringen….

Zo draai ik op het schrijfmoment een CD van REM, Monster getiteld, waarvan ik niet eens meer wist dat ik hem had. Vorige week draaide ik de CD van Texas. Beide bands heb ik live in actie gezien tijdens Rock Torhout/Werchter. We hebben het dan over de 1990-editie, ik was toen net achttien jaar oud. In het new-wave zwart gekleed vergezelde ik broer Henk die hier met enige muziekvrienden een weekend ging kamperen. Het is nog altijd een onvergetelijke ervaring….

Dat er in de box heel veel CD’s van U2 zitten, zal u vast niet verbazen. Waaronder het album ‘Rattle and Hum’, stammend uit het jaar 1988. Het jaar dat ik voor het eerst naar scholend Groningen ging om mijn onderwijs op de HAVO voort te zetten. Van deze CD is ook een film gemaakt en daar zijn Jacco Fraanje en ik toen nog heen geweest. Het was in de tijd dat er nog sneeuw viel en we met drassige schoenen de filmzaal betraden om ons te vergapen aan bijna twee uur uniek beeldmateriaal van onze favoriete rockband. Na dat schooljaar ben ik Jacco steeds meer uit het oog verloren, maar ook dit terzijde….

De CD van Oasis, ‘(What’s the story) Morning glory’ brengt mij moeiteloos terug naar Malia 1998 waar we elke avond in een Engelse Pub, staande op een muurtje aan de drukke doorgaande weg, het nummer ‘Don’t look back in anger’ meebrulden. Het was met recht een onvergetelijke vakantie vol met onuitwisbare indrukken. Uiteraard mag ook Nederlands materiaal niet ontbreken. Waarom ik de live-dubbel CD van The Nits gekocht heb, is mij nog steeds een raadsel. Met daarop natuurlijk de klassieker ‘In The Dutch Mountains’ maar van ‘JOS Days’ gaat mijn hart nog steeds sneller kloppen. Een soort van All Stars maar dan in geschreven vorm.

Ooit wel eens van The Pixies gehoord? De CD ‘Bossanova’ moet ik snel weer eens gaan draaien. Ook zo’n act die ik destijds in België gezien heb. En de verzamel CD New Wave Classics is ongetwijfeld een verjaardagscadeau van broer Henk geweest. Die bewaar ik dan maar voor vanmiddag. In gedachten zie ik mij weer pogoën op de dansvloer in The Rising Sun. ‘Slow Turning’ van John Hiatt is trouwens de eerste CD uit deze verborgen box die ik vorige week gedraaid heb. Een verborgen favoriet? Misschien wel door de hitsong Georgia Rae. Maar dit album bevat veel meer (verborgen) pareltjes.

Wie wat bewaart die heeft wat. Zeker in Coronatijd. De tijd waarin ik op gezette tijden wel wat prettige jeugdherinneringen kan gebruiken om het moraal af en toe wat op te krikken. Deze box gaat dus niet maar zo weer achter slot en grendel. En ik zal voorzichtig zijn, een nieuwe crash van deze CD-speler is uit den boze…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69