Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Vincent Kolstein, Was mich nicht umbringt, macht mich stärker

‘Was mich nicht umbringt, macht mich stärker’, schreef een van werelds beroemdste filosofen Wilhelm Friedrich Nietzsche in 1888. Een boodschap van hoop, althans dat is mijn interpretatie en zo probeer ik dat ook toe te passen.

Nu ben ik niet echt bekend met filosofen en hun literatuur, maar af en toe zo’n oneliner grijpt me dan weer wel. En deze zeker, in de huidige periode. Ik denk aan de vele zieken en overledenen en hun familie en nabestaanden. Ik bewonder de mensen in de ‘vitale beroepen’ om hun onbaatzuchtige arbeidsethos en hun inzet om, soms zelfs met gevaar voor eigen leven, mensen te verzorgen en te redden. Ik respecteer de scholen om de wijze waarop ze onze kinderen toch (digitaal) lessen aanbieden. Ik maak me zorgen om mijn kinderen, mijn familie en vrienden. Ik leef mee met het gevoel van onmacht van de vele ondernemers die hun bedrijf na jaren keihard werken in een paar weken naar de knoppen zien gaan. Ik voel me wanhopig voor de vele mensen die waarschijnlijk hun baan gaan verliezen… Hoezo hoop?

Nietzsche stelt dat we blijdschap en ellende moeten omarmen. Hoe moeilijk dat, zeker nu, ook lijkt. We zijn als mensen het product en de drager van deze krachten. Een levensspel van zijn en schijn die met elkaar zijn verweven. Er is slechts één wereld en daarmee zullen we moeten leren leven.

Het vieren van succes is geen probleem. Maar hoe ga je om met tegenslag? Dat bepaalt voor een groot gedeelte hoe je in je leven staat. Wees niet bang, durf te falen en leer van alles wat op je pad komt. Geef in ieder geval nooit op, want alleen dan zul je vroeg of laat alsnog het doel bereiken. Aldus de vrije vertaling door Robert Kroesbergen van de boodschap van Nietzsche.

Makkelijk geschreven, zo lijkt het… Deze pandemie is geen gevolg van de keuze om te durven falen lijkt me zo. Wat heb je aan de woorden van Nietzsche als jouw bedrijf naar de kloten gaat, je jouw trouwe medewerkers moet ontslaan of nog erger, als een naaste deze pandemie niet overleeft?

Ik heb helaas het antwoord niet. Wat ik wel weet is dat onze regio enorm krachtig is. We zijn met zijn allen in staat tot veel. Kijk maar eens naar alle prachtige festivals die in onze dorpen jaarlijks worden georganiseerd. De ondernemers die zich tijdens de vorige crisis wisten staande te houden, de vele vrijwilligers die zich inzetten voor maatschappelijke doeleinden en het verenigingsleven.

Laten we daarom vooral dichtbij onszelf blijven. En daarmee bedoel ik ook of vooral letterlijk dichtbij onszelf. Dichtbij onze verenigingen, bedrijven en mensen.
Ga (zodra het weer mag en kan) bijvoorbeeld een broek kopen bij One Way Fashion in Bedum, laat je huis stukadoren door De Terp uit Warffum, geef een verjaardags- of jubileumfeestje bij J&A in Winsum, neem een abonnement op de Ommelander Courant, ga eens uit eten bij Herberg restaurant Molenrij, koop een nieuwe stoel of bank bij Hemmes in Uithuizen, drink bier bij Bunnies in Uithuizen, bestel je sportkleding niet online, maar koop dit bij onze regionale sportzaak Sporthuis Winsum, ga een keer met je kinderen een weekend kamperen op een van de vele leuke campings in onze gemeente, verras je partner eens wat vaker met bloemen van De Dageraad in Baflo of koop een fiets bij Hazekamp in Middelstum. En vergeet vooral niet om volgend jaar naar Graspop, Spring, OpRoakeldais, Sunsation enzovoort te gaan. En zo kan ik nog wel even doorgaan…..

Om nog even terug te gaan naar Nietzsche; leer van alles wat op je pad komt. Mijn persoonlijke les die ik trek uit deze ellende is dat je meer hebt aan een goede ondernemer als buur dan een verre (soms) goedkopere internet-vriend. Conclusie is wel dat na ruim 130 jaar, een aantal epidemieën en oorlogen verder de woorden van Nietzsche actueler zijn dan ooit!

What doesn’t kill us, makes us stronger. #hethoogelandgaatdoor

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69