Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

TromgeROFFEL voor Voedselbank het Hogeland, deel II

Hoe gaat het met het rondbrengen van voedselpakketten Wieb?

Uitstekend, we hebben genoeg bezorgers kunnen vinden voor de vijf routes. Op maandag gaan we naar Uithuizen/Uithuizermeeden, dinsdag doen we Bedum aan, woensdag Leens, donderdag Winsum en vrijdag Middelstum/Loppersum. Voor de maandagroute zijn zelfs zoveel vrijwilligers gevonden dat ze elkaar af kunnen wisselen.

Maar nieuwe vrijwilligersaanmeldingen zijn niet overbodig hoor. Want je weet natuurlijk niet hoe lang we nog door moeten gaan op deze manier. Vanaf maandag 30 maart rijdt er iedere dag een bestelbus van Voedselbank het Hogeland naar een trefpunt binnen een bezorgroute om daar aan een tiental autorijders de voedselpakketten mee te geven.

Alle hulde aan de kerken in de omgeving want ik heb voor elk van de vijf routes mensen vanuit één kerkgenootschap benaderd met de vraag of ze, eventueel met vrijwilligers van omringende kerken, chauffeurs konden aanleveren en dit is gelukt. Ook een woord van waardering voor de gemeente Het Hogeland die aanbood eventuele kilometervergoedingen op zich te willen nemen. Ook staan zij garant voor de kosten van de koelwagen die wij gehuurd hebben voor het vervoer van de diepvies- en koel(kast)producten. Het is toch fijn dat we elkaar zo kunnen helpen!

En dat alles volgens strenge voorschriften?

De chauffeurs moeten zich inderdaad houden aan strikte veiligheidsinstructies. Zo’n voedselpakket wordt op het bezorgadres voor de deur gezet en dan wordt er aangebeld na eerst de deurbel te hebben ontsmet. Zonder fysiek contact met de klant wordt het pakket overgedragen. Op een later tijdstip haalt men de kratten weer op en na het inladen wast de chauffeur zijn handen met ontsmettingsdoekjes. De ingeladen kratten worden dezelfde dag nog bij ons ontsmet en gewassen. Veiligheid gaat voor alles dus!!

Hebben jullie nog genoeg aanvoer van producten?

Ook daarover hebben we niets te klagen. We krijgen het nodige aangeleverd van supermarkten, boeren en telers uit de buurt. Zo was er laatst een spruitjesboer die ons verblijdde met 200 kilo spruitjes. Dat was te veel voor onze cliënten, we hebben zo’n 150 a 160 gezinnen die voor een voedselpakket in aanmerking komen, maar het overschot is naar voedselbanken in de buurt gegaan.

Dit gebeurt wel vaker hoor, zoals bijvoorbeeld met aardappelen en vleesproducten. Zo worden voedingswaren altijd goed gebruikt. Onlangs kwam er nog een restauranthouder twintig kilo snoep brengen. Hij kon er zelf toch niets meer mee. Nu verstaan we dat natuurlijk niet direct onder (gezond) voedsel maar af en toe iets van snoep in de pakketten moet kunnen toch? Zeker wanneer het anders weggegooid zou worden.

Dus waarschijnlijk komen jullie de Coronacrisis wel door?

Je moet natuurlijk nooit te hard victorie roepen maar ik ben gematigd optimistisch hoor. We ervaren heel veel steun, ook van particulieren die artikelen langs komen brengen. Leuk trouwens dat je dit weer wilt plaatsen. Ik had tot voor kort nog nooit van je website gehoord maar werd wel enige keren over ons vorig artikel aangesproken.

Ook Ulfert Jan Molenhuis heeft gereageerd? Die zou je ook nog wel eens een keer kunnen benaderen want hij is onlangs gestopt hé! Geweldig wat hij allemaal gedaan heeft toch? Samen slaan we ons er vast wel doorheen. Mocht ik meer nieuws of interessante weetjes hebben dan weet ik je te vinden!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69