Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Marc van Dullemen over bier brouwen en het Hoogkerker Bietenbier……

Marc, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Marc van Dullemen is de naam, 51 jaar, geboren in Den Haag en opgegroeid in het Westland. Ik heb energietechniek gestudeerd aan de TH in Rijswijk maar ben op den duur in de telecommunicatie terecht gekomen. Tijdens een project in Groningen raakte ik in contact met de oorspronkelijk uit Gouda afkomstige maar op dat moment in Ten Boer wonende Baukje.

Wonen in Vlaardingen, werken vanuit Utrecht en ’s weekends in Ten Boer bivakkerend was allemaal wat omslachtig vandaar dat we in 2002 dit huis aan de Duurswoldlaan in Groningen hebben gekocht. Of misschien nog wel beter gezegd, in Hoogkerk. Baukje heeft drie dochters en acht kleinkinderen, dat maakt mij dus een bonusvader en –opa.

Ik werk als zzp-er in de LED-verlichting maar dat ligt nu door de coronavirus op zijn gat. Wat mij doet herinneren aan onze vakantie in Azië vlak nadat we het huis hadden gekocht. Toen we van Vietnam naar Cambodja willen reisden, moesten we ons eerst laten temperaturen in verband met het Sars-virus.

Wat heb jij zelf met het bierbrouwen?

Eigenlijk ben ik al drie jaar een hobbybrouwer. En voor die tijd spookte het idee al door mijn hoofd en heb ik het er wel eens met andere mensen over gehad. Maar eens moet natuurlijk de eerste keer zijn. Het Hema-bierpakket dat ik in 2017 voor mijn verjaardag kreeg was een mooi begin. Ik plukte een recept van internet en ging aan de slag.

Dat begon met twee pannen op het vuur zetten waardoor de eerste vijf liter gebrouwen werd. Een dag later volgde de volgende vijf liter. En dat was niet onsuccesvol, al zeg ik het zelf. Het eerste biertje dat ik proefde vond ik al heerlijk maar er lag ruimte voor verbetering. En dus was het veel oefenen, ‘liters maken’ zogezegd.

Sinds kort heb ik een brouwketel van dertig liter waarmee je per batch twintig liter bier kunt maken. Voeg daarbij nog het nodige meetapparatuur en dan begint het al gauw ergens op te lijken. Tijdens een bierproeverij met enige vrienden heb ik ze vier van mijn zelfgemaakte bieren laten proeven. De reacties waren enthousiast en dat is kicken hoor. Daar doe je het uiteindelijk voor.

In oktober 2019 werd maar zo Brouwerij Hoogkerk geboren?

De kiem was er al eerder. Verbindster Feikje Kenter vroeg op een netwerkbijeenkomst wat nu precies de smaak van Hoogkerk was. Sociaal ondernemer Johann van der Geest kwam vervolgens met het idee om een speciaal biertje te brouwen en Feikje verbond vervolgens een aantal hobbybrouwers met elkaar.

In oktober 2019 werd het bijzondere fenomeen ‘Dorp in Stad’ gevierd. In 1969 werd Hoogkerk namelijk door Groningen ‘geannexeerd’. Iets wat door de oude garde eigenlijk nog steeds zo gevoeld wordt. Maar ondanks het feit dat Hoogkerk een wijk van Groningen is geworden heeft het nog steeds sterke dorpse kenmerken. Wellicht was dat wel de reden om drie dagen feest te vieren in de feesttent op de ijsbaan. Daar werd ook de eerste twintig liter van het Hoogkerker Bietenbier geïntroduceerd.

Het eerste proefbrouwsels van het Hoogkerker Bietenbier vielen goed in de smaak?

Dat klopt helemaal en dat was reden genoeg om voor onszelf nog een keer twintig liter te brouwen om het recept te verfijnen. Zie het als een soort van finetunen. Want aan de schuimkraag, de kleur en de smaak kon nog wel iets verbeterd worden. Wellicht was het eerste brouwsel wel iets te sterk. Na deze nieuwe brouwsels waren we helemaal tevreden.

Inmiddels was ook al een tweede etiket ontworpen, door Dennis Hofman, met daarin ons logo verwerkt (de vier suikersilo’s) en een foto van de suikerfabriek. We werden op de feestavond al gewaarschuwd dat de belastingdienst streng toekijkt op de te heffen accijnzen en het afdragen van BTW. Wat inhield dat we het uit de hobbysferen moesten gaan halen….

En dus volgde een inschrijving bij de Kamer van Koophandel?

Eind december 2019 was het moment daar en officieel bestaat Brouwerij Hoogkerk per 1-1-2020. We hebben er een VOF van gemaakt bestaande uit zeven vennoten. Zonder de aanjagers van het eerste uur maar wel met onder andere een woningstoffeerder, een accountant, een controller en een biersommelier met een eigen webshop. Voor juli 2019 kende ik niemand van dit selecte gezelschap maar we hebben met het hobbybrouwen en als bierliefhebbers een gezamenlijke passie.

Dat was natuurlijk een hartstikke leuke stap. Waarbij ik best wel toe wil geven dat ik misschien wel het meest ambitieus ben om er een succes van te maken. Als zzp-er weet ik nu des te meer dat je niet te veel op één paard moet gaan wedden en dat het dus goed is om meerdere inkomensstromen te hebben.

Waarna in februari de tijd rijp was om 1.000 liter Bietenbier te brouwen?

Ja man, en die dag voelde alsof we op een schoolreisje gingen. Het bier is namelijk gebrouwen in het Friese Aldtsjerk in de ketels van Admiraal Bierbrouwerij. In de stad Groningen hebben we ook drie brouwerijen benaderd maar dit kon om verschillende redenen niet doorgaan. Maar dit was een prima alternatief want we mochten ook meehelpen in het brouwproces. Dus afwegen, mengen, schoonmaken enz.. Dat was kicken hoor.

Nadat we klaar waren, moest het brouwsel eerst vier weken ‘gisten’. Op 16 maart werd het mengsel gebotteld. In totaal zijn 3300 flesjes gevuld en van een etiket en dop voorzien. Hier kon ik niet bij zijn en dat vond ik heel jammer. Na nog drie weken gisten in de fles zelf, was maandag 6 april de dag daar dat ze echt klaar waren voor de verkoop. Dit heerlijk biertje met een alcoholpercentage van 7% is binnenkort via www.debiertopper.nl te bestellen! 

En hoe nu verder?

We zouden het biertje op 11 april feestelijk lanceren in de plaatselijke Gall & Gall maar dat zit er nu helaas niet in. En dus moeten we zichtbaar worden door heel actief te zijn op socialmedia. We hebben het idee om jaarlijks één batch Hoogkerker Bietenbier te maken die vanaf 1 september verkrijgbaar is zodat de mensen dit associëren met de start van de bietencampagne. De batchhoeveelheid hangt dan af van de vraag en de resultaten van de verkoop van deze batch.

En drie van ons waaronder ikzelf zijn bezig met een nieuw proefbiertje. Ik heb in een soort van klimaatkast, een omgebouwde koelkast, in de garage mijn brouwketel met twintig liter in opslag en ben zeer benieuwd naar het resultaat. Een van deze drie proefbiertjes wordt wellicht eind dit jaar of volgend jaar geïntroduceerd.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van het Hoogkerker Bietenbier tot dusver?

Dat het ons gelukt is om met een groep enthousiaste hobbybrouwers met ieder zijn eigen ideeën en inzichten een uniek en heerlijk biertje in de markt te zetten is natuurlijk geweldig. En hoewel we allemaal rond de vijftig zijn, kan ik wel stellen dat dit met jeugdig enthousiasme is gebeurd.

En het dieptepunt is natuurlijk dat we onze releaseparty bij de Gall & Gall hebben moeten cancelen. We hadden de Hoogkerkers graag op die manier willen enthousiasmeren door ze het biertje te laten proeven. Nu moeten we maar op een andere manier vol aan de bak.

Heb je nog leuke brouwanekdotes?

Zoals eerder gesteld is bier brouwen ‘liters maken’ want het steekt allemaal heel nauw. Want er kan wel in het recept staan dat je drie schepjes van een ingrediënt toe moet voegen maar hoe groot zijn die schepjes dan? Mijn eerste brouwsel bestond dan ook hoofdzakelijk uit schuim.

En tijdens de eerste brouwsel in de nieuwe brouwketel ontstond een enorme condenslaag in de hele keuken. Daar leer je ook weer van. En dus staat de ketel tegenwoordig naast de afzuigkap en via een verlengstuk wordt de vochtige lucht direct afgezogen. Dat scheelt heel wat dweilwerk.

Je roots liggen niet in Groningen?

Dat klopt maar ik zou niet meer terugwillen naar het westen hoor. Het is hier heerlijk rustig en je maakt verbindingen voor de lange termijn. Het is hier veel gemoedelijker dan in de jachtige en vluchtige Randstad. En we wonen hier in de stad maar eigenlijk voelt dat helemaal niet zo. Binnen twee minuten zit je op de snelweg en binnen een kwartier ben je op fiets in de binnenstad. Lekker toch?

Je zit zelf in de LED-verlichting?

In 2016 werd Marc van Dullemen – Advies in LED verlichting geboren. Na in 2013 ontslagen te zijn raakte ik tijdens een Open Coffee Club in gesprek met een ondernemer in de LED verlichting. We hebben nog twee jaar voor een Belgisch bedrijf gewerkt maar in 2016 was het moment daar om helemaal voor mijzelf te beginnen.

En dat bevalt uitstekend. Je leert nieuwe mensen kennen (en ook jezelf beter), je moet jezelf verkopen en veel geduld hebben. Gelukkig gaat het steeds beter, 2019 was een heel goed jaar. Onder andere door een mooie opdracht waardoor ik alle pictogrammen in een appartementencomplex mocht vervangen.

LED-verlichting is de toekomst en heeft een aantal voordelen. Je bespaart op de energierekening en hoeft minder onderdelen te vervangen waardoor minder milieubelasting ontstaat en je dus duurzamer werkt. Mocht je meer over mijn onderneming willen weten, kijk dan even op www.vd-projects.nl.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor een heerlijk Belgisch biertje, dat is al jarenlang mijn favoriet. In mijn jonge jaren ging ik vaak in de Ardennen op vakantie, hier heb ik bier leren drinken. Eigenlijk is het bierbrouwen toch een prachtig natuurproces. Met water, mout, hop en gist als belangrijkste ingrediënten wat leidt tot een heerlijk eindresultaat.

Waar staat Brouwerij Hoogkerk over 10 jaar?

Hopelijk hebben we tegen die tijd een eigen brouwerij met een eigen brouwketel waarin we enige heerlijke biertjes kunnen brouwen. Persoonlijk heb ik ook nog wel een wens want eind negentiende eeuw stond er zelfs een brouwerij in Hoogkerk. We hebben het dan over 1868 en het ging om Brouwerij Artelvelde die in 1878 verkocht werd en omgedoopt tot Stoombierbouwerij Waldeck. Daar brouwden ze stoutbier onder de naam Luitingh’s Extra Stout. Dat was toen heel gewoon.

Ik wil dit recept graag gebruiken maar moet het eerst zien te verkrijgen. Ooit maakten de brouwers van Hertog Jan in 1983 het Waldeck Stoutbiertje, gebaseerd op dit oude Hoogkerker recept…..

Wil je verder nog iets kwijt?

Het Hoogkerker Bietenbier bevat een geheim ingrediënt van de suikerbiet dat iets unieks met de kleur en de smaak van dit heerlijk blond biertje doet. Binnenkort dus online te bestellen via www.debiertopper.nl. Mocht je geïnteresseerd zijn, ik ben via 06-49786338 te bereiken en heb zelf ook een voorraadje thuis…….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69