Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Mirjam Koster vertelt enthousiast over haar kersverse BSO (Buiten schoolse opvang), Thuishuis FunVaria in Westeremden

Mirjam, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Mirjam Koster, overigens geen familie van de websiteschrijver, haha. Ik ben 39 jaar, getrouwd met Jeroen en trotse moeder van drie zoons van negen, zeven en drie jaar. Geboren in Eindhoven, opgegroeid in Zuidlaren en via Haren en Middelstum uiteindelijk ‘thuisgekomen’ in Huizinge. Daar wonen we inmiddels vijf jaar in een echt klushuis waar vooral Jeroen zijn hart helemaal in op kan halen. We hebben het bestaande huis volledig opgeknapt en een grote aanbouw gedaan.

Wat is er zo mooi aan (de opvang van) kinderen?

Wij bieden een opvang voor kinderen in de leeftijdscategorie van vier tot twaalf jaar. Een leeftijdsafbakening waar we ons strikt aan houden want aan de opvang worden terecht strenge eisen gesteld. Kinderen in die leeftijdsgroep zijn erg leergierig en zitten vol met energie en fantasie. Ik vind het heerlijk om hierin mee te gaan en stimuleer dit waar ik kan. Inclusief de nodige aandacht voor de natuur!

Je hebt in de loop der jaren al de nodige werkervaring opgedaan toch?

Ik ben mijn werkcarrière begonnen in de gehandicaptenzorg. Ook heel leuk om te doen maar ik combineerde dit werk al vrij snel met de kinderopvang. En het werken met kinderen gaf mij uiteindelijk toch meer voldoening. Daar ligt toch echt mijn hart. Op mijn 27e maakte ik de switch naar dit werk, eerst als invaller.

En van die overstap heb ik geen moment spijt gehad. Het omgaan met enthousiaste en leergierige kinderen, leuke collega’s maar ook de contacten met de ouders, dat zijn de leukste aspecten. Daarbij vergt dit werk de nodige creativiteit en dat ligt mij wel.

Een jaar geleden besloot je voor jezelf te beginnen?

Ik moet zeggen dat het een vrij spontaan idee geweest is, in de jaren ervoor ben ik hier niet echt mee bezig geweest. Maar dankzij de voorlichting en ondersteuning van Stichting Thuishuis die mij ook nu nog begeleidt, werd ik steeds enthousiaster. Ik ben natuurlijk niet over één nacht ijs gegaan en heb door enige scholen in de buurt op te bellen een soort van ‘verkennend marktonderzoek’ gedaan. Er bleek veel animo voor BSO te zijn, dat enthousiasmeerde mij toen zo dat de stap naar zelfstandigheid vervolgens snel gemaakt was.

Via Stichting Thuishuis heb ik een starters leergang voor de kinderopvang gedaan, waar ik onder begeleiding mijn onderneming kon opzetten. Dit is qua regelgeving namelijk behoorlijk complex. Ik heb hier veel aan gehad.

Je zit op een hele mooie locatie?

Ja, de BSO die ik bied is in de prachtig vernieuwde Abt Emo school in Westeremden. Naast de school is ook het schoolplein vorig jaar helemaal aangepakt. Daarbij grenst de school ook nog eens aan een mooie speeltuin. Dat leidt tot vele speelattributen.

Westeremden is mooi centraal gelegen tussen de plekken waar ‘mijn’ kinderen wonen en het is natuurlijk een prachtig dorpje. Vol met saamhorigheid, leuke activiteiten en het heeft zelfs nog een winkel. Ik kan wel stellen dat Westeremden een bruisend dorp is.

Wat heb je zoal te bieden en hoe bevallen de eerste maanden?

Thuishuis FunVaria biedt ’s middags tot 18.00 uur buitenschoolse opvang aan kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar oud. Ook zijn wij in de vakanties open van 08.00 tot 18.00 uur. Wij bieden een heel leuk en gevarieerd activiteitenaanbod waarbij we ons bewust richten op duurzaamheid. Wij maken bijvoorbeeld graag gebruik van natuurlijke (houten) materialen en betrekken de kinderen bewust bij de natuur.

Een mooi voorbeeld hiervan is een kweekpakket met koolwitjes van de Vlinderstichting, waarin de ontwikkeling van pop tot vlinder nauwlettend en enthousiast in de gaten wordt gehouden. De kinderen kunnen daarbij spelen te midden van allerlei mooie speelvoorzieningen. Via mijn Facebookpagina FunVaria deel ik mijn ervaringen met collega’s en hierbij doe ik zelf ook nieuwe ideeën op. En dat leidt uiteindelijk tot een gevarieerde en uitdagende activiteitenaanbod. Vandaar ook de naam FunVaria. Spelenderwijs en met een gevarieerd aanbod leren de kinderen steeds meer en daarbij staat het plezier voorop! Ik ben altijd actief en creatief bezig met de kinderen.

En dat inmiddels al dik een half jaar waarbij ik merk dat de animo voor de BSO stijgende is. Ik kan maximaal elf kinderen opvangen per dag en qua opvang zit ik nu al over de helft. Ik krijg ondersteuning van mijn enthousiaste moeder (ook wel de BSO-oma genoemd) en een lieve vrijwilliger uit Westeremden helpt mij op de groep en met het vervoeren van de kinderen. Vaste begeleiders dus en de opvang is dankzij de kinderopvangtoeslag ook nog eens heel betaalbaar. Ook in onze voeding maken we bewuste en gevarieerde keuzes waarin gezond eten een belangrijke rol speelt.

Welke kinderen kunnen er bij je terecht?

Ik werk veel samen met Stichting Openbaar Onderwijs Marenland met vestigingen in ’t Zandt, Zeerijp en Westeremden. Daarbij heb ik connecties met De Klim-op school in Middelstum en De Meerpaal in Groningen waar mijn eigen kinderen op school zitten. Maar ook andere scholen en ouders in de omgeving mogen me benaderen hoor voor BSO- en vakantieopvang. In overleg is veel te regelen.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je kinderopvangtijd tot dusver?

In februari hebben we een uitstapje met zes kinderen gemaakt naar DoeZoo in Leens. Daar kijk ik met veel plezier op terug. Met zo’n uitstapje met ruime aandacht voor de natuur, duurzaamheid en de insectenwereld blijf ik dichtbij mijn visie. Daar ga ik liever heen dan bijvoorbeeld naar Monkey Town, de grote indoorspeeltuin in Groningen. Daarbij heeft de stap om voor mijzelf te beginnen ook heel goed uitgepakt. Voor mij ook een hoogtepunt waar ik met gepaste trots op terugkijk.

Wat betreft dieptepunten, daar zit ik nu natuurlijk midden in door alle coronamaatregelen. Het RIVM adviseert alleen opvang te bieden aan ouders met een cruciaal beroep. Dat is (nog) niet aan de orde, dus ben ik nu voor onbepaalde tijd gesloten. Ik kan nog niet goed overzien welke consequenties dit voor mij op langere termijn heeft. Maar dat is een zorg voor later.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Eén jongetje die nog maar net op de BSO zat, stootte zijn klasgenootje aan en wees naar mij, hij zei: ‘Kijk, dat is mijn BSO moeder…..’ Ik was zeer vereerd door deze titel!

Huizinge is voor jou ‘the place to be’?

Absoluut! In de vijf jaar dat we hier wonen, hebben we veel mensen leren kennen. Het is een gezellig dorp, je loopt zo even bij elkaar naar binnen. Ook hier wordt veel georganiseerd in ons dorpshuis. Het is ook een heel mooi dorp om in te wonen met een karakteristieke kerk, een leuk haventje, een fijne speelweide en soms nauwe straatjes.

Nog tijd voor hobby’s?

Daar blijft niet zoveel tijd voor over. Maar het sporten in het Swaithoes in Stedum wordt nu node gemist. Vroeger heb ik gezongen in een gospelkoor dat veel energieke ‘black America’ gospelnummers zong. Dat vond ik heel leuk om te doen, misschien is dat wel iets om weer op te pakken.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Ik ben echt een lekkere eter en heb daarin vele voorkeursgerechten. Als het dan toch moet gebeuren, dan maar voor iets lekkers. Van salade tot een slagroomtaart, ik heb nog geen calorie gevonden die ik niet lekker vind.

Waar staat Mirjam Koster met Thuishuis FunVaria over 10 jaar?

Ik voorzie een groeiende tendens in de kinderopvang en daarbij ook een groei voor Thuishuis Funvaria. Hopelijk heb ik tegen die tijd het aantal opvanglocaties uit kunnen breiden. Ook al omdat ik graag opvang wil gaan verlenen aan kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar. Daar heb ik de benodigde papieren voor. En het uitbreiden van de opvangplekken zou mij in de gelegenheid stellen om mensen in dienst te nemen. Dat is zeker mijn ambitie.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik wil hierbij nogmaals benadrukken dat de opvang in de Abt Emoschool plaatsvindt. Een moderne school dat beschikt over alle vereiste condities. En dat mensen ook in de vakanties of bij marge- en stakingsdagen hun kinderen prima bij Thuishuis FunVaria op kunnen laten vangen. Mocht je meer informatie willen, klik dan gerust even op deze link: www.funvaria.nl.

De activiteiten die wij met onze kinderen doen zijn prima te volgen op onze Facebookpagina (Facebook Thuishuis Funvaria). Kom binnenkort gerust eens langs om vrijblijvend te informeren wat de mogelijkheden zijn. Of bel me nu al voor aanvullende vragen via het nummer 06-48263941. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69