Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Anita Oosting-Venema, over het vakantiegevoel op haar Lentemaheerd in Uithuizermeeden!

Anita, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Anita Venema is mijn meisjesnaam, ik ben 56 jaar en door te trouwen met de vier jaar oudere Doeke Oosting, werd het uiteindelijk Anita Oosting-Venema. Samen hebben we een zoon en een dochter gekregen. Beiden begin dertigers en wonend in Uithuizen. Ik ben geboren en getogen in Uithuizermeeden en heb tussendoor ook in Warffum en Schoonhoven gewoond.

Inmiddels woon ik al weer 35 jaar op de Lentemaheerd in Uithuizermeeden. De meest noordelijke camping van Nederland. Daar valt veel over te vertellen en dat is vast ook de reden voor je komst…..

Het duurde even voordat je je juiste werkpassie gevonden had?

Klopt, mede ingegeven door het feit dat ik dyslectie heb. Hierdoor ben ik op verschillende opleidingen gestrand. Waaronder de MTS-opleiding zilver- en goudsmeden in Schoonhoven. Omdat ik van jongs af aan al heel creatief ben, besloot ik die opleiding te gaan doen maar ik strandde op de talen.

Ik wilde graag wel iets doen met mijn creativiteit en werd onderneemster. Mijn ouders hadden een boekwinkel in Uithuizermeeden en ik heb destijds een gedeelte van het pand gehuurd waar ik een eigen handwerkzaak begon. Ik verkocht al die materialen die mensen nodig hadden voor het breien, haken en borduren. Hier kwam door een brand een abrupt einde aan. Ik was toen net met Doeke op de Lentemaheerd gaan wonen.

In je Schoonhoven-tijd leerde je een dorpsgenoot beter kennen?

Ik ging inderdaad voor mijn opleiding in Schoonhoven wonen maar de weekenden bracht ik op Meij door, onder andere om daar op stap te gaan. Tijdens een uitstapje naar de JOVD met vrienden en vriendinnen leerde ik Doeke kennen. Hij woonde nota bene in hetzelfde dorp maar ik kende hem niet. De familie Oosting was meer op Roodeschool gericht, wij op Uithuizermeeden.

De klik was er meteen. Doeke is op de Lentemaheerd geboren en om meer over het boerenleven te weten te komen, schreef ik mij in voor de cursus economische vormgeving agrarische vrouwen. Ik ben op mijn 22e op de boerderij gaan wonen en voelde mij er direct thuis.

Niet veel later werd je boerin?

Dat ging heel geleidelijk en natuurlijk. Ik deed eigenlijk alle voorkomende werkzaamheden wel zoals het trekker rijden, soms met een keeper er achter gekoppeld. Doeke’s ouders hadden een akkerbouwbedrijf waarin de pootaardappelteelt centraal stond. Vooral tijdens de oogsttijd maakte je lange dagen maar dat vond ik geen probleem. De aardappelen moesten er nu eenmaal uit voordat het weer slechter werd. Ik was altijd met plezier aan het werk.

Een ruilverkaveling bracht nieuwe ideeën?

Die ruilverkaveling pakte aanvankelijk niet zo goed voor ons uit. Mijn schoonouders hadden van een kwalitatief slechte boerderij een goede boerderij weten te maken door onder andere de juiste percelen te ruilen. Dit was echter niet officieel vastgelegd en door de ruilverkaveling raakten we de goede gronden kwijt. Er waren nog andere ontwikkelingen die niet heel gunstig waren en agrarisch gezien hadden we geen opvolger.

En dan begin je vanzelf na te denken over de toekomst. We hadden al enige jaren een Bed & Breakfast op onze boerderij en waren net met de inrichting van onze camping begonnen. Een kleine vijftien jaar geleden hebben we toen een gedeelte van onze grond verkocht en enige jaren later hebben we dat kapitaal gebruikt om te investeren in onze B&B en de camping. Zo hebben we bijvoorbeeld het aantal verblijven uitgebreid en enige ruimtes geschikt gemaakt voor mindervalide mensen. De knop ging helemaal om en de focus werd volledig gericht op ons ‘logeerbedrijf’. Vorig jaar bestonden we 25 jaar.

Inmiddels genieten jullie dubbel op de Lentemaheerd?

Tot 1 april 2019 werkte Doeke nog vaak buitenshuis. Op de minikraan legde hij tuinen, straten en rioleringen aan. Maar we kregen het steeds drukker op de boerderij vandaar dat hij de keuze gemaakt heeft om met de graafwerkzaamheden te stoppen. Een enkele keer helpt hij zijn oude baas nog wel eens mee maar grotendeels is hij hier nu bezig. Dat is geen overbodige luxe want we hebben de beschikking over een groot ‘bedrijfsterrein’ en daar is altijd wel wat te doen. Denk alleen maar aan de hoeveelheid tijd die er in het grasmaaien gaat zitten tijdens het hoogseizoen.

Je wilt graag wat cijfertjes? Onze camping biedt plaats aan 25 caravans en onze B&B bestaat uit zeven kamers. Daarnaast beschikken we nog over een ‘Pipo-wagen’ en een stacaravan. Jaarlijks leidt dit tot 7.000 a 8.000 overnachtingen. Daar zitten ook de nodige zakelijke overnachtingen bij. Niet zo verwonderlijk want de Eemshaven ligt vlakbij. Sommige koken hier zelf hun eigen warme maaltijden.

Ook de toeristen weten ons goed te vinden. Zeker in de zomermaanden is hier in de omgeving het nodige te doen. Denk alleen maar aan het Quilt-festival dat in juni in tal van kleine kerkjes hier in de buurt georganiseerd wordt. Deze tentoonstelling van ‘lapjesschilderijen’ trekt tweejaarlijks honderden mensen naar Noord-Groningen….

Waar komen jullie gasten vandaan en wat vinden ze van de omgeving?

Vijftig tot zestig procent komt vanuit (heel) Nederland deze kant op maar we mogen hier ook veel Duitse gasten begroeten. Een enkeling komt nog verder weg, zoals uit Frankrijk, Zwitserland en Italië. Bijna iedereen is zeer aangenaam verrast door de schoonheid van onze provincie. Daarbij roemen ze onze vriendelijkheid. ‘Hier begroeten de mensen elkaar nog, we horen zo vaak moi’. Vaak hebben ze het beeld voor ogen dat het hier alleen maar plat, open en kaal is.

Men verbaast zich dan ook over de afwisselende landschappen met bijvoorbeeld de bloeiende aardappelplanten en in de polder een bloeiend perceel blauwe maanzaad. Voeg daarbij nog de rust, ruimte en mooie dijkdoorgangen en je begrijpt dat menig gast direct verkocht is. Sommige gasten kunnen in hun eerste nacht niet slapen door de stilte die ze ervaren. En uiteraard gaan ze regelmatig op stap met Noordpolderzijl, Borkum, Pieterburen (zeehondencrèche), Warffum (Openluchtmuseum Het Hoogeland), Uithuizen (Menkemaborg) en Punt van Reide als favoriete uitstapjes.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je Lentemaheerd-periode tot dusver?

Een absoluut hoogtepunt is toch wel dat we in 2015 zijn verkozen tot de beste logeeraccommodatie van Nederland door de Vekabo. Dat leverde ons ook de nodige (media)aandacht op, de telefoon stond een tijdje roodgloeiend. Ook genieten we van de goede reviews die we krijgen. Zo scoren we een 9,0 bij Booking.com en een 9,5 bij Zoover.

Maar we genieten ook van andere soorten van waardering. Van deze uitspraak van een gast raakte ik zelfs licht ontroerd: ‘Als er een paradijs op aarde bestaat dan is de Lentemaheerd een stukje hiervan.’ Ook een kerstpresentje van iemand die hier tijdens haar vakantie helemaal tot rust gekomen is, deed ons goed. Dat zijn mooie complimenten hoor. Maar we vinden het zelf ook leuk om onze gasten een fijn gevoel te geven.

De hoogtepunten zijn dan ook gelukkig gemakkelijker te benoemen dan de dieptepunten. Ik praat niet graag over lastige gasten, ik noem ze liever bijzondere gasten. Want niet iedereen past even goed op deze locatie. Daarbij komt het een enkele keer voor dat gasten niet op komen dagen.

Zo had een bedrijf hier voor zijn medewerkers onderdak geregeld en wij hadden hiervoor twee kamers klaar staan. Toen deze gasten niet op kwamen dagen, hebben we contact opgenomen met het bedrijf. Toen kwamen we er achter dat deze medewerkers een ander onderkomen hadden geregeld omdat ze bij ons het restaurantgedeelte misten. Dat kan natuurlijk maar meldt dat dan wel even van te voren…..

Heb je nog leuke (werk)anekdotes?

We hebben eens een vrouwelijke gast gehad, die hier ’s nachts haar mannelijke clientèle ontving. Dat hadden wij in het begin niet door maar wanneer alle handdoeken gebruikt zijn en twee in plaats van één bed beslapen is dan gaat er bij ons vanzelf een lichtje branden. Je kunt hier inderdaad heerlijk ontspannen maar dit ging ons toch iets te ver…..

Uithuizermeeden is voor jou ‘the place to be’?

‘Dat dacht ik wel!’ Waarbij ik mij wel degelijk bewust ben van het feit dat Nederland veel meer mooie plekjes kent. Maar door de ogen van onze gasten en wat zij ons over Noord-Groningen vertellen, leer je vanzelf om deze omgeving nog meer te waarderen….

Nog tijd voor hobby’s?

Dat vind ik heel belangrijk om daar tijd voor vrij te maken. Ik mag graag handwerken, wandelen met de hond, bakken, koken en lezen.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Liever nergens voor, laat mij maar lekker slapen. Vaak moeten we er ’s morgens al vroeg uit om het ontbijt voor onze gasten te maken.

Waar staat de Lentemaheerd over 10 jaar?

Sowieso op dezelfde plek, haha. We hopen en verwachten dat ons bedrijf dan nog bestaat en dat de opvolging dan op de boerderij aanwezig is.

Wil je verder nog iets kwijt?

Wij zijn heel trots op onze eigen omgeving. Eigenlijk mogen alle Groningers wel wat trotser op hun provincie zijn en dit ook uitstralen. Toen wij begonnen met onze logeeraccommodatie zei mijn schoonvader wel eens hoofdschuddend: ‘Wel wil hier nou wez’n?’ Daar is hij later wel van teruggekomen. Toen enige backpackers uit een ver buitenland kwamen vragen of ze hier konden logeren, hadden wij alle kamers al verhuurd. ‘Ik had ze een van de slaapkamers van de kinderen aangeboden’, zei hij toen….

Wie meer over de Lentemaheerd wil weten kan ons volgen op Facebook (Facebook Lentemaheerd) of via www.lentemaheerd.nl. En mocht je hier eens in de buurt aan het fietsen of wandelen zijn, kom dan gerust even uitrusten op de Schapeweg nummer 21 onder het genot van een kopje koffie of thee…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69