Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Robert Vriesema, ‘Waar maak je je druk om’?!

‘Waar maak je je  druk om’? Dit wordt mij nog weleens voor de voeten gegooid door verschillende mensen. Door mijn vriendin bijvoorbeeld als ik mij weer eens gigantisch zit te ergeren aan mijn favoriete voetbalclub. Of tijdens de wekelijkse voetbalzaterdagmiddag op een of ander achterafveldje in the middle of nowhere. Je voetbalt op het laagste niveau en je ergert je alsof het de Champions League betreft. Dit seizoen had ik mij voorgenomen mij niet meer druk te maken tijdens het voetballen. Het lukte welgeteld één hele helft……

Druk is trouwens wel een woord wat bij mij past. Het is een woord wat meerdere betekenissen heeft. Dit noemt men een homoniem. Even gegoogeld hoor, wist de benaming ook niet uit mijn hoofd. Je kunt bijvoorbeeld ook heel druk zijn. Als kind was ik al behoorlijk druk. Op de kleuterschool dreef ik mijn juf tot waanzin door meer naast mijn stoel te zitten dan erop.

Ook zag ik alles, behalve wat ik moest zien. Het werd zelf zo erg dat de desbetreffende juf bij mijn ouders te rade ging wat te doen. Want kwaad worden hielp niet, lief doen hielp ook al niet. Hoe ze het opgelost hebben weet ik niet maar daarna ging het wel beter.

School vond ik toen al verschrikkelijk en een noodzakelijk kwaad. Waarom verplicht binnen zitten als je buiten kunt zijn? Pas later komt het besef dat het ergens goed voor is en je meer opgepikt hebt dan je dacht. Ik merk dat als ik op televisie weer eens een quiz kijk en dan meer weet dan je eigenlijk denkt te weten. Ergens gaat er een luikje open en komt het goede antwoord bovendrijven.

Over tv kijken gesproken, ik ben een echte tv-kijker. Ik durf daar ook best voor uit te komen. Er worden tegenwoordig goeie Nederlandse series gemaakt waar ik graag naar kijk. Ook Amerikaanse sitcoms doen het bij mij altijd goed. Maar programma’s waar iedereen naar kijkt sla ik dan weer over. Voice of Holland of de Meilandjes, ik vind het helemaal niks. Dat dit soort programma’s de grootste televisieprijzen winnen snap ik echt niets van.

De echt goede programma’s, in mijn ogen, worden ondergewaardeerd. Neem het programma ‘Break Free’. Een programma waarin familie of vrienden een reis maken die hun overleden dierbare ook maakte, maar nooit af heeft kunnen maken. Het programma gaat over jongeren in de bloei van hun leven. Met name de serie over MH17 was zeer indrukwekkend. Het programma is nog terug te zien op internet en zeker een aanrader.

Een ander programma waar ik een pleidooi voor wil houden is ‘Net ff Anders’. Een programma over zes jongeren met een licht verstandelijke beperking die gewone alledaagse dingen moeilijk vinden, maar wel willen doen. Door als groep elkaar te helpen komen ze steeds dichter bij hun doel. Het probleem van deze series is dat er niet al te veel aandacht aan wordt besteed door de media. Maar daar moet ik me maar niet druk om maken……

Je kunt het ook druk hebben. Met van alles tegelijk bezig zijn. Tien dingen tegelijk willen doen. Als je te veel ballen de lucht inhoudt, kan dat ook weer niet goed zijn. Ik probeer daarom altijd wel ergens ontspanning in te vinden. Op het werk heeft iedereen het weleens druk, de kunst is proberen er zo goed mogelijk mee om te gaan.

In mijn beroep is het gelukkig zo dat de hoeveelheid alleen maar minder wordt en op een dag niks meer te bezorgen valt. Maar in andere beroepen loopt het de werknemers soms over de schoenen. Neem de zorg bijvoorbeeld, daar moet je soms in je eentje werkzaamheden verrichten waar eigenlijk twee of soms drie mensen voor nodig zijn. Alle respect voor mensen die werken in de zorg. Logisch is dan ook dat daar vaak mensen tegen een muur aan lopen en door de bomen het bos niet meer zien.  Als ik daar aan denk waar maak ik mij dan soms druk om…..

Foto: Jannes Klaassen

Dan heb je ook nog de druk die je hebt/voelt als er wat gedaan moet worden. Druk om te presteren voor een examen of wedstrijd bijvoorbeeld. Er zijn mensen die er letterlijk ziek van kunnen worden. Daar heb ik zelf gelukkig geen last van. Maar tijdens het afrijden voor mijn rijexamen merkte ik wel dat ik mezelf zoveel druk oplegde dat ik daarom fouten maakte en keer op keer zakte. Maar uiteindelijk lukte het wel en toen was de druk van de ketel. Nu voel ik alleen nog wat druk om deze column voor de deadline af te krijgen. Maar dat lijkt wel te lukken.

Ik heb besloten om mij niet meer druk te maken over dingen. Het zal voor mijn familie, vrienden en teamgenoten een verademing zijn. Een compleet andere Robert. Terwijl ik het opschrijf denk ik al, ‘hoe lang ga ik dit volhouden’. We zullen zien……

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69