Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bakker Henk Post bakt ze met passie voor u bruin!

Henk, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Henk Post is de naam en ik ben 43 lentes jong. Vader van drie kinderen van 18, 13 en 9 jaar oud. Geboren en getogen in Bedum maar in 2008 naar Ten Boer verhuisd. Hier stond toen een bakkerij te koop en na enig wikken en wegen heb ik de knoop doorgehakt en de zaak gekocht. Inmiddels draag ik bijna dertig jaar bakkerservaring met mij mee.

Je bakkersgenen kwamen al vroeg te voorschijn toch?

Ik vermoed dat ik er mee geboren ben. Want zowel mijn opa en vader hadden in Bedum een eigen bakkerij. Eerst aan de Stationsweg, later aan de Kapelstraat. Begin jaren tachtig kwam hier een eind aan. Ik ben na de lagere school naar de LTS in Groningen gegaan maar ik vermoed dat mijn vader wel doorhad dat het bakken in mijn bloed zat. Hij heeft mij namelijk op 15-jarige leeftijd een keer meegenomen naar Bakker Oudman in Bedum en dat smaakte naar meer.

Bij meerdere werkgevers heb je de nodige ervaring opgedaan?

Vervolgens had ik bij Oudman mijn eerste bijbaantje te pakken. Na de LTS afgerond te hebben, ging ik naar de streekschool. Vier dagen werken bij de bakker en nog een dag lessen volgen in De Wijert voor de theoretische ondersteuning. Ik had er plezier in. Zeker in het werken in de nachtelijke uurtjes want ik vond het fascinerend om te zien wat er allemaal wel niet moest gebeuren voordat al die lekkere producten klaar waren.

Nadat bakker Oudman overgenomen werd door bakker Hoekstra heb ik in twee periodes vele jaren voor hem gewerkt. Tussendoor was ik nog drie jaar bij een andere bakker in Appingedam in dienst. Zo heb ik dus van meerdere bakkers de fijne kneepjes van het vak geleerd.

Wanneer en waarom ben je voor jezelf begonnen?

Om zelf een bakkerij te kopen, dat was al jaren een droom van mij. Aanvankelijk dacht ik dat het niet haalbaar voor mij was maar het idee begon steeds meer te borrelen. In 2007 werd ik getipt dat bakker Van Sleen er in Ten Boer mee zou gaan stoppen. Ik heb in 2008 de stoute schoenen aangetrokken en de bakkerij inclusief het personeelsbestand overgenomen. Een spannende stap want je krijgt er heel wat verantwoordelijkheden bij.

Daarbij moet je je nieuwe dingen aanleren, zoals het leiding geven. Zelfstandig werken was ik wel gewend maar nu kreeg ik alle touwtjes in handen en moest ik bepalen wat er gebeurde. Maar het heeft gelukkig goed uitgepakt. We hebben de afgelopen jaren een mooie groei doorgemaakt. Zo zijn we van twee naar vier bakkers gegaan. In totaal werken er voor Bakker Post inmiddels zo’n vijftien personeelsleden, onderverdeeld in bakkers, verkoopsters en chauffeurs.

En dat smaakte in 2013 naar meer?

Je doelt waarschijnlijk op de winkel in Middelstum maar in 2012 kregen we met Broodboetiek Havinga er een bezorgpunt in Zuidwolde bij. Een jaar later heb ik inderdaad de winkel van Jan en Tineke Donkerbroek overgenomen om onze heerlijke producten te stallen. Daarbij hebben we daar ook een koffiehoek ingericht waar men kan genieten van bijvoorbeeld een lekker gebakje of koek bij de koffie.

Ook verkopen we in Middelstum sinds kort ‘brood van gisteren’ en dat voor maar €1,50 per stuk. We hopen door deze actie voedselverspilling tegen te gaan en daarbij nog meer mensen van onze lekkere producten mee te kunnen laten genieten. ‘Proef de passie’ is immers niet voor niets onze slogan en daar willen we zoveel mogelijk mensen van mee laten profiteren.

De heerlijke producten zijn zelfs online te bestellen?

Dat klopt inderdaad. Dagelijks om 18.00 uur draai ik de kassa- en internetbestellingen uit en dan weet ik wat ik die nacht weer moet bakken. Dit biedt de klant als groot voordeel dat mocht hij laat in de middag langskomen dat zijn of haar voorkeursproducten niet zijn uitverkocht. De producten liggen immers keurig ingepakt klaar in de ‘bestellingkar’. Zie het als een soort van extra service dat wij bieden.

En het assortiment is welhaast oneindig?

Oneindig is misschien een iets te groot woord, alhoewel… Ik denk dat we al met al wel zo’n driehonderd producten in ons assortiment hebben die wij onze klanten aan kunnen bieden. Denk alleen al aan de vele soorten brood die wij bakken. Voeg daarbij het taart- en gebakassortiment plus heel veel luxe broodjes, lekkere koeken en overheerlijke snacks enz. enz.. Driehonderd producten in de aanbieding klinkt veel maar ik denk niet dat ik er ver naast zit.

Want we spelen ook altijd in op speciale dagen en evenementen. Valentijn komt er aan dus maken we speciale Valentijnskoekjes. En ook de duotompouce verkopen we weer, dat was vorig jaar een groot succes. Dit zijn twee tompouces die aan elkaar vast zitten en die je dus lekker met zijn tweeën op kunt eten. Moeder- en Vaderdag zijn bijvoorbeeld ook dagen waarbij we ons helemaal uit kunnen leven. En wat te denken van het EK Voetbal wat er aan zit te komen. Door deze creativiteit proberen we ons te onderscheiden.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je bakkerscarrière tot dusver?

Best een lastige vraag om specifiek te benoemen. Een van de hoogtepunten is toch zeker de opening van de bakkerij in Ten Boer geweest net als de opening in 2013 van de winkel in Middelstum. In Middelstum werd de feestvreugde nog verhoogd door de Lopster Störmvogels. Daarnaast geniet ik enorm van het ‘staan’ op markten en braderieën, zoals op Ewsum. Dan is er echt even tijd voor interactie met klanten en bezoekers.

Naast nog veel meer hoogtepunten, zijn er uiteraard ook genoeg dieptepunten. Deze horen bij het leven, ze vormen je en maken je sterker. Benoemen doe ik ze niet specifiek, ik kijk liever positief vooruit. Want daar gaan we immers heen.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Ik mag mensen graag op het verkeerde been zetten. Soms zeg ik wel eens tegen de verkoopdames, hussel het assortiment nu eens helemaal door elkaar. Je ziet de klanten die dan langskomen denken, waar hebben ze mijn favoriete brood nu uitgestald? Af en toe even anders dan anders handelen, dat vind ik leuk. Misschien geniet ik daarom ook wel zo van de markten, vooral die op Ewsum. De mensen verwachten misschien de winkeldames achter de stand en niet de bakker zelf.

Verder probeer ik ook op socialmedia de interactie met onze volgers aan te gaan. Ik laat ze dan bijvoorbeeld een naam bedenken voor een nieuw product. Zo hebben we laatst zo’n lekkere roomtoeter omgetoverd tot Droomtoeter. Als je dan ziet wat voor namen allemaal langs komen. Lang niet alle suggesties kunnen door de beugel hoor…..

Trots ben ik op het feit dat een nieuwe cake die we ontwikkeld hebben door een landelijke keten is ontdekt en in hun assortiment is opgenomen. Het gaat om de Radlercake, een cake met bier een lekkere citroensmaak inderdaad. En het stukje cake dat jij zonet zo lekker vond, de Appelplaatcake, is ook een eigen creatie.

Ten Boer is voor jou ‘the place to be’?

Ik woon nu inmiddels twaalf jaar in Ten Boer en voel mij hier zeker thuis, ook als ondernemer. De oude gemeente Ten Boer is onlangs na een herindeling toegevoegd aan de nieuwe gemeente Groningen. Er wordt hier veel gebouwd en dat leidt automatisch tot reuring. Ten Boer is een echt forensendorp.

Misschien moet de vraag wel veranderd worden in ‘Ten Boer én Middelstum als ‘places to be’. Want ook in jouw woonplaats timmeren we stevig aan de weg.

Nog tijd voor hobby’s?

Het bakker zijn is een fysiek zwaar vak maar toch probeer ik voor mijn ontspanning regelmatig te sporten. Hardlopen, trailrun, actieve outdoorweekenden met de mannen van ‘De 4e musketier’ en mountainbiken zijn hier voorbeelden van. Voor mij ideale manieren om het hoofd leeg te maken.

Waar mogen ze je ’s nachts (of ’s middags) voor wakker maken?

Ik zal proberen uit te leggen hoe een gemiddelde werkdag er uit ziet. Vaak begin ik ’s nachts om half twee in de bakkerij en werk dan bijna het klokje rond tot ongeveer 13.00 uur. Hier zitten ook kantoorwerkzaamheden bij hoor. Van 13.00 tot 17.30 uur ga ik slapen en daarna werk ik de bestellingen uit en twee avonden in de week ga ik sporten. Tussen 23.00 en 01.00 uur doe ik dan nog een soort van powernapje. En dan maar hopen dat er tussentijds geen machine kapot gaat want de bakkers weten dat ze mij voor storingen altijd wakker mogen maken.

Voor storingen of andere calamiteiten, daarvoor mogen ze me wakker maken. Maar ik ben ook wel een Bourgondiër dus voor een lekker stukje vlees of een barbecue ben ik altijd wel te porren.

Waar staat Bakker Henk Post over 10 jaar?

Tien jaar vooruit kijken is ver hoor, dan ben ik 53. Maar ik ga er vanuit dat we dan nog steeds vol passie heerlijke producten maken en dat ik dan nog vol energie in de bakkerij sta. En daarnaast moet er altijd tijd zijn voor ontspanning en we proberen van het leven te blijven genieten.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik hecht er veel waarde aan om het personeel in het zonnetje te zetten en bij dit interview te betrekken. Want waar zou Bakker Post zijn zonder zijn bakkers, winkeldames en chauffeurs? Ik kan het absoluut niet alleen. Een dikke pluim derhalve voor hun inzet en betrokkenheid. Mede daardoor ‘Proef je de passie’, onze bedrijfsslogan inderdaad.

Neem gerust een kijkje op onze website, www.bakkerijhenkpost.nl. Daar kun je dus online je bestellingen doorgeven. En volg ons gerust op Facebook (Facebook Bakker Post) en Instagram waar we regelmatig (nieuwe) lekkere producten en acties plaatsen. Graag tot ziens in Ten Boer en/of Middelstum!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69