Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

‘It is time for stormy weather’

Er stond de afgelopen dagen een beste ‘poeste’ wind. Koning Winter laat zich verjagen door drie maanden veredelde herfst. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het water op de ijsbaan klotst tegen de wal, zonder zicht op structuurverandering. Als er toch geen winter meer komt, dan maar een vervroegd voorjaar hoor. Hier wordt ook niemand vrolijk van toch?

Afijn, nog even terug naar afgelopen weekend. Een weekend dat niet uitnodigde voor bijzondere activiteiten. Maar mensen die houden van het lekker uitwaaien op de dijk kwamen volop aan hun trekken. Wij zochten ons heil vrijdagavond in Brouwers waar het heel druk was. En wij dat zijn de kaartvrienden van weleer die vierden dat er weer een kaartjaar opzat.

In 2020 is het dertig jaar geleden dat buurman Wim op het Van Hall Instituut klaverjassen leerde. En ook dit jaar stelden wij ons weer de vraag wanneer wij nu voor het eerst op zondag aan het kaarten sloegen. Ik zie mij nog met een biertasje naar de Schoolstraat lopen waar Gert toen medio jaren negentig woonde. Maar eerder gingen we al de huizen langs zodat we in toerbeurt bij onze ouders aan de woonkamertafel zaten. Man, wat een mooie traditie.

Dat zei buurman ook herhaaldelijk op deze Brouwersavond. Waar Johan spekkoper was want hij wist het klaverjasjaar 2019 met minimaal verschil te winnen. Zelf was ik op de late 29 december slechts een puntje af van een verlenging. Wat als…. Maar ach, terugkijken heeft geen zin en de Schnitzels alla Es gingen er in als koek. Hetzelfde gold voor de biertjes. Het duurde even voordat de bierpomp door de drukte op gang kwam maar toen had je ook wat.

Oude herinneringen werden opgehaald. Over een vriendinnetje bijvoorbeeld die het klaverjassen maar zozo vond. Over enige gemiste kaartavonden en kaartjaren. Maar ondanks alles weten we elkaar altijd weer te vinden. Nu bij Johan thuis aan de Florastraat. In principe om de twee weken met af en toe een weekje vertraging. In de hoop dat we deze bijzondere traditie nog jaren vol mogen houden. Ooit hadden we het visioen dat we op onze oude dag in het Hippyhoes nog bezig zouden zijn maar dit zal er wel niet van komen helaas….

De zaterdag bracht ik als vanouds op het voetbalveld door. ’s Morgens nog onder het genot van een lekker zonnetje, ’s middags werd het snel kouder en miggelde de regen zachtjes maar gestaag neer. Zelf ben ik nog even bij pa langs geweest die zijn draai helemaal gevonden heeft in verzorgingshuis Wiemersheerd. Net gedoucht vielen zijn luikjes regelmatig dicht maar dat is hem gegund. Zus en zwager waren er ook die twaalf uur later voor de tweede keer opa en oma werden, nu van een kleindochter. Pa werd voor de derde keer in een maand overopa en kan inmiddels een elftal vol achterkleinkinderen opstellen als het moet.

Daar ik toch in Loppersum was, kon ik mooi nog de tweede helft van SC Loppersum – Groen Geel meepikken. Helaas kwam de thuisploeg in de tweede helft al snel met 0-2 achter en ondanks een makkelijk gegeven penalty kwamen ze niet meer langszij. De gemeentelijke voetbalploegen hebben het zwaar tegenwoordig en zakken steeds verder weg in het noordelijk amateurvoetbalgras. Zal het tij ooit nog keren of is dit ook een gevolg van de krimp?

’s Avonds zat ik lekker onder dak tafeltennis te kijken waar de plaatselijke favorieten weinig moeite hadden met hun tegenstanders uit Leiden. Het werd uiteindelijk een ruime 9-1 overwinning. En de zondag werd achteraf gezien omgedoopt tot ‘lazy Sunday’. Videoland werd ingeschakeld om de middag vanaf de bank om te krijgen met de documentaire over het beest van Harkstede. Die sowieso drie Groninger prostituees naar een andere wereld hielp en waarschijnlijk nog wel enige meer. Prachtige beelden van ‘Roegwold’ als tegengas aan verschrikkelijke gebeurtenissen die het daglicht niet konden verdragen. Hoe kunnen mensen toch tot zulke gruwelijkheden in staat zijn, denk ik dan…..

En we eindigen het verhaal maar met waarmee we begonnen zijn. Want op de zondagavond kaarten de kaartvrienden er weer rustig en lustig op los. Alhoewel, discussie is er altijd en soms lopen de gemoederen hoog op. Maar toen de kruitdampen waren opgetrokken had uiteindelijk iedereen weer een gezellige avond en genoeg puntjes gehad. En zo kwam er een passend eind aan een stormachtig weekend. De winter werd nog verder weg geblazen….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69