Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Ineke van Zanten, Elke week een feestje

Uitnodiging voor een babyshower of een gender reveal party? Ze zijn niet te stoppen, de overgewaaide tradities uit de Verenigde Staten. Er lijkt geen einde aan te komen. Steeds weer nieuwe varianten komen voorbij. En waarom ook niet, het leven moeten we vieren. Zoveel mogelijk want dat houdt ons op de been en nog belangrijker, de commercie. We leven van feest naar feest, van actie naar actie.

Ik zag in de jaren zestig het levenslicht en groeide decennialang op met dezelfde tradities. Nog steeds wordt een verjaardag gevierd, vaak grootser wanneer een mijlpaal van 30, 40 of 50 jaar en ouder wordt bereikt. Soms wordt het een themafeest of een verkleedfestijn. Aan het bereiken van de volwassen leeftijd heb ik geen speciale herinnering. Dat was in ‘mijn tijd’ op je 21ste. Tegenwoordig ben je dat op je 18e.

In de commerciële drang om te feesten kan zolang niet worden gewacht. Sweet Sixteen, daar starten we mee. Van tiener naar jongvolwassene. Dit feest wordt – als de ouders thuis zijn – gevierd zonder alcohol. Dit laatste is een goede reden om het feest nog eens dunnetjes over te doen op je 18e. De fles met het verslavend goedje mag eindelijk in ontvangst worden genomen.

Ondertussen is er het hele jaar door genoeg aandacht voor speciale dagen. Zo hoop je op Valentine’s Day een kaartje te ontvangen, van misschien wel ‘the boy of girl next door’. Naast de bekende religieuze tradities ontstaan meer bijzondere momenten. De Indian Summer doet zijn intrede in ons opwarmend continent. In de nazomer tellen we immers een flink aantal zomerse dagen. De oorspronkelijke term oudewijvenzomer verdwijnt, maar wees eerlijk, dit woord verkoopt ook niet. Nee, we hangen liever met een glaasje op de veranda loom achterover in onze ‘Nederlandse’ Indian Summer.

Sint-Maarten wordt nog gevierd maar dit raakt meer op de achtergrond door het griezelen met Halloween. Het jaar vordert en de reclamefolders maken een begin met de aanbiedingen die we de dag na Thanksgiving Day aankopen. Dat is het startschot voor het echte kerstshoppen. Het Sinterklaasfeest raakt hierdoor ook wat achtergesteld, maar ach wat geeft het, Santa Claus is een goede tweede.

Dé hype van het afgelopen jaar was wel Black Friday. Je kon er niet omheen. De commercials en aanbiedingen drongen zich op in folders, op social media en op TV. Je moet wel een beetje gek zijn om op zo’n dag niet naar de winkel of de webshop te gaan, want de kortingen zijn mega. En dan tenslotte, Christmas. Je legt alle cadeaus onder de waanzinnig mooi thema-versierde kerstboom in je warme wollen kersttrui, speciaal voor deze kerst gekocht.

Naast zo’n jaarcyclus vieren we natuurlijk ook andere belangrijke gebeurtenissen als vrijgezellenfeest, huwelijk, geboorte en wat daaruit voortvloeit. We kennen nog meer feestmomenten. Een zwangere vriendin leg je in de watten met de organisatie van een babyshower. Ludiek verpakte praktische cadeautjes zoals een luiertaart worden in speciale babyshowerspellen van de hand gedaan.

Korte tijd daarna geven de aanstaande ouders bekendheid aan het geslacht van het ongeboren kindje. Alle reden voor opnieuw een feest: de gender reveal party. Met dit festijn wordt door flink out-of-the-box te denken een weergaloze onthulling bedacht. Op het internet vind je zoveel ideeën om hieraan gestalte te geven, maar leuker is als je zelf met een origineel idee komt.

Waar het vooral op aan komt, is de manier waarop je het geslacht onthult. Dat kan met het aansnijden van een taart, het ontsteken van vuurwerk of met het starten van de auto. Komt er roze rook uit de uitlaat? Een meisje natuurlijk! Met een steeds lichter wordende portefeuille volgt na de geboorte nog een kraambezoek waarbij weer een cadeautje wordt afgeleverd.

Hopelijk breekt er dan een rustige tijd aan. Dat moet ook, want het geld is op. De commercie heeft daar alle begrip voor en dringt voorlopig niets op. Totdat ook tradities uit andere landen hier hun weg vinden. Het Oktoberfest! We hijsen ons volgzaam in een lederhose of dirndljurk en slaan flinke pullen bier achterover. Eigenlijk telt dit feest niet mee in het rijtje, maar misschien waait het een keer over naar de VS.

Tekst: Ineke van Zanten (www.opniehof.nl)

31 januari 2020

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69