Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Speakers Ludy Bultena en Bernard van der Vinne kunnen praten als Brugman

Het is een mooi ‘speakersduo’ hoor dat de presentatie verzorgt tijdens de Bedumer Winterloop. Je gooit er een kwartje in door een vraag te stellen en je hoeft het volgende half uur alleen nog maar te schrijven. Zo komen we te weten dat de 61-jarige Bultena oorspronkelijk uit Baflo komt maar door allerlei vrijwilligersfuncties bij bijvoorbeeld de Omloop van Bedum en het Oranjecomité tot een bekende Bedumer is uitgegroeid. Bernard van der Vinne is zeven jaar jonger en een ras-Bedumer. Ook zeer actief op het gebied van vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij de voetbalvereniging en binnen de organisatie van de 4 en 5 mei herdenking en viering.

Waar komt het spreektalent toch vandaan? Wanneer we hun beroepen bij langs gaan, gaat er al snel een lichtje branden. Zo is Ludy docent/coördinator bij Noorderpoort in Groningen en rijdt Bernard als zelfstandig procesverbeteraar heel Nederland door om allerlei veranderingsprocessen te begeleiden. Overtuigend praten is beide mannen dus wel toevertrouwd. En dat ze beiden de microfoon ter hand nemen wanneer heel veel mensen hun rondjes lopen voor het goede doel is ergens niet meer dan logisch.

Bernard: ‘Ik werd al voor de eerste editie benaderd door Wiebo Boer of ik de loop niet een beetje aan elkaar kon praten. Helaas was ik tijdens de derde editie verhinderd.’ Ludy vervolgt: ‘En toen kreeg ik de vraag van Klaes Hoekstra of ik niet voor Bernard in wilde vallen. Dat was geen enkel probleem. De editie erop waren we beiden beschikbaar en zo ontstond het idee van een duopresentatie.’ Beide mannen vinden hun medewerking niet meer dan logisch. ‘Iedereen heeft in zijn of haar omgeving wel te dealen met kanker. Daarbij zie je onder de deelnemers zoveel mensen met hun eigen persoonlijke verhalen, daar maakt altijd indruk!’

Of ze zich ook voorbereiden? ‘Nee man, we kramen allerlei onzin uit en volgens mij vinden de mensen het nog leuk ook. Maar vorig jaar zijn we toch van te voren even bij elkaar gaan zitten om een en ander te stroomlijnen om te voorkomen dat we te veel door elkaar praten. En we krijgen van te voren van de organisatie enige inside information over de gasten die langs komen. En tussen de bedrijven door moeten we natuurlijk ook de sponsoren noemen.’

De middag vliegt vervolgens voorbij. Ludy: ‘Vaak begin ik al om 13.00 uur en loop dan bijvoorbeeld even de sporthal in om bij het volleyballen te kijken omdat het buiten nog rustig is. Maar voor je het weet is het 18.00 uur en zit het er op.’ Bernard: ‘En tegen die tijd is de ‘piep voak wel leeg’ hoor. Want we zijn tegenwoordig met onze draadloze microfoons ook mobiel en sjouwen dus heel wat af. Vorig jaar heb ik nog een rondje met mijn dochter meegerend om haar aan te moedigen.’

Beide mannen zijn sowieso van het improviseren. Zo stond Ludy vorig jaar vanaf een hoogwerker te presenteren en corrigeerde op die manier de hond van zijn zoon terwijl Bernard FC Groningen mascotte Groby met de pet langs het publiek liet gaan om geld in te zamelen. Daarbij zijn er elk jaar wel weer nieuwe onderdelen die becommentarieerd moeten worden. ‘De organisatie is eindeloos creatief!’

Beide mannen zetten zich ook op andere fronten in. Zo organiseert Ludy voor deze editie de eerste motortoertocht en schittert Bernard misschien wel weer rond de stamtafel in Hotel ’t Gemeentehuis om moppen te tappen. ‘Vorig jaar was dit een groot succes. De moppen werden hoe langer hoe schunniger maar het publiek vond het prachtig.’ Beide mannen kijken dan ook uit naar 1 februari. ‘Vorig jaar was het heel druk op het Versplein en nu zijn er nog meer activiteiten. Daar valt vast wel wat over te zeggen!’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69