Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Petra Hoorn geeft via Mooi-inzicht mooie interieuradviezen aan particulieren en ondernemers!

Petra, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Tja, wat vertel je over jezelf in het kort tijdens zo’n openingsvraag? Ik ben Petra Hoorn, 46 jaar en ik woon sinds 2017 met veel plezier in Winsum na eerder twintig jaar in Onderdendam te hebben gewoond. Samen met mijn partner André hebben we een samengesteld gezin van vijf kinderen waarvan de oudste inmiddels in Amsterdam studeert. De rest van wat ik kwijt wil, komt ongetwijfeld in de volgende vragen aan de orde.

Wanneer en hoe is Mooi-Inzicht ontstaan?

Mooi-Inzicht bestaat inmiddels ruim 11 jaar. Echter in de eerste tien jaar runden we de onderneming met zijn tweeën. Mijn vroegere compagnon wilde zich wat meer op de studie richten en ik had juist meer de insteek om nog meer uit Mooi-Inzicht te halen. In goed overleg ben ik op 1 januari 2019 alleen verder gegaan en sinds 1 april 2019 heb ik mijn contract bij meubelzaak ID-Wonen in Winsum opgezegd. Wel werk ik nog met ze samen.

Ik vond het heel spannend om deze stap te zetten maar denk ook dat het heel goed heeft uitgepakt. Ik heb nu meer vrijheid én focus om mij helemaal op het geven van interieuradviezen te richten en mijn eigen koers te varen en daardoor krijg ik het steeds drukker. Dat komt ook door goede mond-tot-mondreclame.

Voor die tijd al de nodige ervaring opgedaan met het geven van interieuradviezen?

Jazeker, ik heb bijvoorbeeld tien jaar lang voor ID-Wonen gewerkt. Eigenlijk kun je stellen dat ik al vanaf mijn 24e in de winkelinrichting (Visual Merchandising) bezig ben want dat is al begonnen in de tijd dat ik nog bij H&M werkte. Zij waren in de negentiger jaren heel vooruitstrevend op het gebied van winkelpresentaties en verkooptechnieken. Voor mij een ideale leerschool.

Want ik ben oorspronkelijk in het jeugd- en jongerenwerk opgegroeid. Maar door bij H&M de nodige interne cursussen te volgen, bekwaamde ik mij steeds verder in het vak. Daarbij vond ik het ook heel leuk om te doen.

Waar kunnen particulieren en ondernemers je zoal voor benaderen?

Particulieren kunnen mij heel breed inzetten. Van een eenvoudig kleuradvies tot een complete restyling of inrichting van een nieuw huis. In de laatste gevallen werk ik vaak met een totaalplan, inclusief moodboards, fotocollages en tekeningen met hierin opgenomen diverse sfeerinrichtingen. Uiteraard worden hierbij de wensen van de klant centraal gesteld maar ik probeer in zo’n plan ook mijn eigen ideeën, inzichten en deskundigheid te verwerken. Daarbij hoeft ook niet alles in een keer te worden aangepakt. Qua budgettering kan zo’n plan ook in fases worden doorgevoerd.

Maar ik word niet alleen voor nieuwbouwadviezen ingeschakeld hoor. Voor bestaande huishoudens kan ik meehelpen aan een restyling inclusief het uitzoeken van nieuwe meubels of woonaccessoires. Soms kan een enkel advies voor een nieuwe vloer al helpen. Verder word ik vaak ingezet om een winkel te (re)stylen. Dat gebeurt vaak door de presentatie te veranderen of de meubelopstelling waardoor meubels die minder goed verkopen juist een prominentere plaats in de winkel krijgen waardoor de winkel weer helemaal up-to-date wordt. Dit laatste voer ik uit bij TendenZ Wonen in Gieten en Teakea home en living in Tolbert.

Ook word ik regelmatig ingehuurd door makelaars voor de verkoopstyling waardoor de presentatie van de te verkopen woning voor meerdere potentiële kopers aantrekkelijker gemaakt wordt. Dit bevordert de verkoopsnelheid van de woning vaak aanzienlijk. Zo doe ik veel voor Chris Slager Makelaardij in Bedum, Chris is een oud-klasgenoot van mij. Toch leuk dat je elkaar op deze manier weer tegenkomt. Bernd de Jong van Tebbens Torringa Makelaardij Groningen schakelt mij ook regelmatig in. Ik werk tijdens dit soort opdrachten veel samen met ID-Wonen.

Wat is je mooiste project tot dusver geweest?

In elke opdracht, hoe klein ook, zit wel iets wat ik leuk vind om te doen. Daarbij is elke opdracht ook weer een nieuwe uitdaging en dus spannend. Want je wilt elke opdrachtgever tevreden stellen en daarbij tot een ambassadeur van je onderneming maken.

Wat vind je zelf het leukste onderdeel van je werk?

Ik houd van mensen, ben een echt mensenmens. In mijn werk kom ik een verscheidenheid aan mensen tegen. Dat maakt mijn werk tot een sociaal gebeuren. Ook praktisch gezien is mijn werk heel leuk om te doen. Zeker als je van niets iets heel moois maakt. Denk hierbij aan een nieuwbouwproject waarbij een huis of bedrijf ‘kaal’ opgeleverd wordt. Soms heb ik in mijn boekwerk al hele inrichtingen voor ogen maar het moet er natuurlijk nog wel uit komen. Daarbij moet de opdrachtgever tevreden zijn, dat is het belangrijkste.

Soms moet ik dus concessies doen maar dat doe ik met liefde hoor. En interieurinrichting is ook vaak een kwestie van geduld hebben want niet alle wensen kunnen altijd in een keer vervuld worden. Dan wordt er op een later moment een vervolgafspraak gemaakt. Door de huidige drukte moet ik vaak schakelen maar dat zie ik meer als luxeproblemen.

Wat zijn de nieuwste trends op interieurgebied?

Veel groen! Net als biologisch en duurzaam eten zijn natuurtinten en natuurlijke (gerecyclede) meubelen ook in. Denk hierbij aan hout-, groen- en planten/dieren invloeden. Zachte stoffen, zoals velvet en behang met een stoffenlaagje, doen het momenteel ook heel goed en hetzelfde geldt voor de industriële look met metaal en beton en meer donkere kleuren.

Maar ook het sjieke gebeuren met marmer en goud is weer helemaal terug en dit kun je in verschillende stylen verwerken wat vaak tot een mooi geheel leidt. Qua combinaties is er veel mogelijk tegenwoordig, als de kleurstelling maar klopt.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je Mooi-inzicht carrière tot dusver?

Dieptepunten heb ik niet gekend, wel is er sprake geweest van een keerpunt. Dat is de stap geweest dat ik na een jarenlange samenwerking alleen verder ben gegaan. We hadden verschillende inzichten, wat een mooie manier van samenwerken was. We zijn in goede verstandhouding uit elkaar gegaan. Maar toch is dat heel spannend. Zeker zakelijk gezien, ik heb geleerd mij in sommige opzichten wat zakelijker op te stellen.

De stap om mijn vaste baan op te zeggen heeft heel goed uitgepakt. Het loslaten, het helemaal zelfstandig verder gaan en dan merken dat dit goed uitpakt, dat beschouw ik als een groot hoogtepunt!

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Je zult mij sowieso niets over mijn opdrachtgevers horen vertellen. Maar door de vele kilometers die ik maak, is de kans op bekeuringen wel veel groter geworden. Zeker wanneer je zoals ik wel eens in gedachten verzink en dan onbewust harder ga rijden. Dit leidde onlangs tot vier bekeuringen in twee maanden tijd. Dat was wel een eyeopener. Ik denk dat heel veel mensen nu denken ‘wat een slome chauffeur’ als ze me zien rijden want ik ben behoorlijk paranoia geworden…..

Winsum is voor jou ‘the place to be’?

Het was in het begin even wennen maar ik vind Winsum een heel mooie plek om te wonen. Het sfeervolle centrum is geweldig, zeker nu steeds meer panden weer een nieuwe bestemming krijgen. Daarbij is het lekker dat ik op een paar honderd meter afstand mijn boodschappen kan doen.

Met enige particuliere opdrachten en met de kantoorinrichting van Makelaar Stenekes/Financieel Adviseur Bouman en Creatief Digitaal Bureau Frissekom heb ik ook mijn eerste Winsumer opdrachtgevers binnen. Ik hoop dat er nog vele mogen volgen!

Nog tijd voor hobby’s?

Ik mag heel graag wandelen en hardlopen in de natuur. Ik loop regelmatig hier in de directe omgeving de weilanden in of ik wandel een rondje om het dorp. En ik doe hier in Winsum aan HIT-training waarbij ik in een hoog tempo allerlei circuitjes afwerk bij Fysio2fit.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Voor een frikandel speciaal, die vind ik zo lekker.

Waar staat Petra Hoorn met Mooi-Inzicht over 10 jaar?

Dat vind ik een lastige vraag om te beantwoorden. Sowieso hoop ik tegen die tijd dit werk nog steeds te mogen doen. Misschien heb ik er dan een medewerker bij die zich kan richten op het administratieve gebeuren en de PR-werkzaamheden zoals sociaal media. Als ik maar lekker mijn ding kan doen qua advieswerk dan ben ik dik tevreden.

Wil je verder nog iets kwijt?

Voor de winkelinrichting zijn de laatste trends heel belangrijk om rekening mee te houden maar dit geldt niet altijd voor de particulier. Daar staan de persoonlijke wensen op nummer één. Het gaat niet om mij al probeer ik vaak wel de nieuwste ontwikkelingen in mijn plannen mee te nemen. Het belangrijkste vind ik dat iedereen moet kunnen wonen en werken in een omgeving die het beste bij hem of haar past.

Nieuwsgierig geworden? Volg mij dan gerust op Facebook (Facebook Mooi-inzicht)en Instagram (Instagram Mooi-inzicht). Daarbij kun je altijd geheel vrijblijvend een oriënterend gesprek met mij aangaan om te zien of we wat voor elkaar kunnen betekenen. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69