Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Opnieuw beginnen, een For(u)maliteit?

Zo, we gaan weer wat doen na zeg maar anderhalf week van relatieve rust. Nu is dat betrekkelijk want in dit tijdsbestek waren er inderdaad vier feestdagen en tussendoor werd er gelukkig toch nog wat schrijfwerk verricht en natuurlijk moest er ook aan de adverteerders gedacht worden. Maar er was ook tijd om even wat langer te blijven liggen en ik ben niet op interviewpad geweest.

Maar inmiddels is dit nieuws alweer een gepasseerd station. Ik heb stiekem al even gekeken naar het eind van dit jaar. Doordat 2020 een schrikkeljaar is, begint Kerst 2020 op een vrijdag en een week later is het Nieuwjaarsdag. Eigenlijk ben je dan maar een dikke week uit de roulatie hoewel velen van ons voor twee vrije weken blijven gaan. Het is ze gegund natuurlijk….

Afijn, ik greep de maandagmiddag voor kerst aan om eens weer naar Groningen te gaan. De dames waren ’s morgens al naar de stad vertrokken want er moest uiteraard het nodige geshopt worden. Zelf nam ik derhalve rond half twee de bus voor een enkeltje binnenstad. Tegenwoordig kan er alleen nog maar gepind worden in de Qbuzz en met een handoplegging van mijn pas a €5,40 kon ik een twintigtal kilometers lui achterover leunen.

Uiteraard had ik een groot hoofddoel voor ogen, een bezoek brengen aan de nieuwste attractie van onze provinciehoofdstad. Want wat is er wat te doen geweest over ons Forum. En dat maakte mij bijzonder nieuwsgierig. Ik stapte uit op de Diepenring en na de Herestraat doorkliefd te hebben, toog ik al snel naar het Forum. Geen lange wachttijden zoals direct bij de opening maar gewoon relaxt naar binnen via een van de twee ingangen.

Met als hoofddoel om boven op het dak rond te lopen en te genieten van een prachtig uitzicht over Stad en Ommelanden. Dat ging aanvankelijk voorspoedig door tal van roltrappen. Het laatste stukje moest echter op eigen kracht gebeuren en ik sloot aan achter een rij. De vrouw voor mij verontschuldigde zich voor het langzame tempo. ‘We gaan niet zo hard hoor, mijn dochter heeft onlangs een hersenbloeding gehad’. Alle begrip hiervoor van een andere vrouw. ‘Wij hebben alle tijd hoor, dat van uw dochter is al beroerd genoeg.’ Zou ze qua beroerd in combinatie met een beroerte een woordgrap gemaakt hebben, vroeg ik mij af? Vast niet. Zo kwam ik dus al relativerend en peinzend boven……

Waar mijn aandacht al snel in beslag genomen werd door prachtige vergezichten. Ergens heel in de verte zag ik de Eemshaven liggen. Dichterbij ging ik op zoek naar het hoofdstation, de Aa-kerk, de Vismarkt en tal van andere attracties. En wat liggen het UMCG en de Stadsschouwburg toch eigenlijk verrassend dicht bij de binnenstad. Ik was boven zo een half uurtje zoek om vanuit alle hoeken en standen een blik over onze mooie provinciehoofdstad te werpen….

Terug naar beneden kwamen de vragen. Wat is nu eigenlijk het doel van dit gebouw? Ik zag ontzettend veel boeken liggen in tal van zalen, je kunt er naar de film en natuurlijk een hapje en een drankje nuttigen. Volgens mij zag ik vele studenten aan het werk die op een van de vele PC’s waren ingelogd. Hoe zat het ook al weer met dat Forum? Is die niet aangelegd met gelden beschikbaar gesteld door de NAM? Wat ik wel zeker weet is dat de bouw lange tijd vertraagd is omdat ie op den duur aardbevingsbestendig gemaakt moest worden…..

Genoeg om nog even over na te denken tijdens mijn loopje langs de Vismarkt en de Westerhaven. Winter Welvaart heb ik gemist maar er lagen aan de kade nog genoeg mooie schepen om mij aan te vergapen. Om vervolgens nog even langs het statige Rijksuniversiteitgebouw te lopen. Heb ik wat gemist door hier niet na toe te gaan? Ach, je kunt niet alles hebben. Daarnaast was ik het studeren op den duur ook beu….

De dames waren nog niet klaar met winkelen en dus dook ik nog een keer het Forum in. Eens kijken of de stad ook in het donker zo mooi en indrukwekkend is. En dat was ze. Ongetwijfeld keer ik nog een keer terug in dit prestigieuze gebouw om mij te vergapen aan onze directe woonomgeving. Een toeristische trekpleister van jewelste, dat moet haast wel. Is dat misschien de reden geweest dat ie gebouwd is?

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69