Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Wouter Groenhof, Music Maestro

December is de maand van tradities en gezelligheid. De laatste maand van een jaar dat als een rollercoaster voorbij is gegaan. Ieder afgerond jaar is een jaar om in te lijsten. Voor de één kleurrijk en voor de ander met een zwart randje. Om het jaar goed af te ronden houden wij van lijstjes. Dat geeft orde in de chaos dat het brein heet. Van een kerstboodschappenlijstje voor de supermarkt tot aan een lijst met muziek. Heerlijk, het is december!

Leuk om opnieuw een gastcolumn te schrijven. Hierdoor gaan we niet voorbij aan het feit dat er hier in december weer wat te lezen uit Meppel valt. Hallo Middelstum! De titel van deze column heeft te maken met muziek. Is er voor jou een dag zonder een radio, televisie of Spotify?

In december is er kerstmuziek, is de Sint met Ozosnel het land weer uit en komen alle kertstklassiekers weer voorbij. Op de radio hoorde ik het verhaal van het bekende ‘Driving home for Christmas’. Chris Rea had even geen ‘money’, maar toch kwam hij op tijd aan voor het kerstdiner met zijn familie. Volkszanger Tino Martin zingt over ‘geen money in mijn zakken’, dat is een feitelijk gevolg van de december maand?

Muziek. Iedereen heeft een favoriet. Van zanger Burdy, via Danny Vera tot aan Coldplay. Heb jij een stemlijstje ingevuld voor de top 2000 op Radio 2? En denk je al aan de champagne, oliebollen, vuurwerk en appelflappen? December is de Top 2000 maand. Een lijst met welgeteld 2000 nummers voor jong en oud.

Een lijst die alleen populair kan zijn in de decembermaand. Deze lijst zou in juni of juli niet werken, want dan zijn er geen lijstjes nodig, hebben we vakantie en knallen de zomerklanken uit de speakers. Het meest gestreamde nummer van het jaar is een zomernummer: ‘Señorita’ van Shawn Mendes. Waar vind je die terug in de lijst? Niet in de top 10 van de Top 2000. Op de bovenste plaatsen kiezen we voor de bekende ‘oudere’ nummers. Zoals nummers van Queen, The Eagles, The Beatles en Metallica.

Uitzondering op deze regel dit jaar is Danny Vera, de hoogste nieuwkomer in de lijst. Terecht als je het mij vraagt. Een opvallende verschijning in de top 10 is de Achterhoekse rockband Normaal. Een ‘protestplaat(s)’ van en voor de boeren. Aandacht voor de huidige stikstofproblematiek in Nederland. In 2020 zijn we daar wel zoet mee.

Een trekker kan dan geen 100 kilometer per uur over de (snel)wegen, maar ik ben wel nieuwsgierig naar de gevolgen van de snelheidsverlaging. Zou het een positief effect hebben op het milieu en de doorstroming in de spits? O ja, gaan de boeren echt de supermarkten blokkeren vlak voor de kerst? Dan heeft het maken van een lijstje met kerstboodschappen geen nut?

Mijn favorieten voor de Top 2000? Dat zijn nummers van Avicii, Queen, Coldplay, Kensington, Van Morrison en The Beatles. Staat daar Kensington in het rijtje? Ja! Op 6 december heb ik een show bezocht in de Ziggo Dome. Voor de tweede keer en wat een show.

Uit het rijtje zijn The Beatles, Avicii en (de originele band) Queen niet meer te bezoeken, maar ga ik ooit wel naar Coldplay? Coldplay vliegt niet meer vanwege de klimaatverandering. Ze gaan pas weer vliegen zodra een concert klimaatneutraal georganiseerd kan worden. Als je Coldplay wilt zien, dan moet je er naar toe. Hebben Coldplay en Normaal raakvlakken met elkaar als het gaat om het milieu?

Ben je een Spotify gebruiker? Bekijk dan eens je lijst met de ‘meest beluisterde nummers van 2019’. Staan daar je gekozen nummers voor je Top 2000 lijst tussen? De Top 2000 zou waarschijnlijk anders zijn als je jouw Spotify lijst als basis zou nemen voor jouw Top 2000 lijst. Een tip voor volgend jaar?

Music Meastro, de titel van deze column. Over de ‘music’ is hierboven geschreven. Dan nu Maestro. Meastro is een vermakelijk tv-programma. Ken je het? Een suf programma dat vermakelijk laat zien wat het effect is van een dirigent op een orkest. Heb je deze kerstvakantie even niets te doen en heb je Home Alone ook gemist op tv? Dan is Meastro een vermakelijke kijktip!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69