Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Inge Schultze vertelt enthousiast over Herberg het Klooster en ons Hogeland

Inge, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik betrek graag mijn partner Marlies er even bij. Zij is meer van het binnengebeuren in onze Herberg en treedt niet zo graag op de voorgrond. Van oorsprong is zij een Brabantse, geboren in 1953 en samen hebben we vanuit Zutphen de overstap naar Kloosterburen gemaakt. Zelf ben ik een geboren en getogen Zutphenees van vijftig jaar en meer het aanspreekpunt naar de buitenwacht toe.

Marlies heeft haar sporen verdiend op het gebied van jeugdtherapie en ik heb een politieverleden. In Zutphen hadden we een trainingsbureau en een spiritueel centrum, echter zonder overnachtingsplekken. We wilden nog een keer in ons leven een stap maken waarbij we al onze wensen zouden kunnen realiseren. Toen Herberg het Klooster op ons pad kwam, waren we eigenlijk direct verkocht….

Een lastige keuze om de overstap naar onze provincie te maken en hoe bevalt het in Groningen?

Nee! We waren al zo’n anderhalf a twee jaar in de Achterhoek op zoek naar een geschikte locatie maar dat viel niet mee. Ook prijstechnisch gezien niet. Toen zag ik op een dag deze accommodatie op Funda te koop staan. Zij zal er ongetwijfeld al veel langer op gestaan hebben maar dit was de eerste keer dat ik haar zag. Het gevoel was direct goed al had ik wel zoiets van, wat een ‘pokkeneind’ rijden zeg. Ik heb nog even getwijfeld of ik hem Marlies eerst moest laten zien of dat we hier direct een keer zouden kijken. Toen Marlies Herberg het Klooster zag, was ze ook direct om.

We hebben nog dezelfde dag een afspraak met de makelaar gemaakt en zijn hier naar toe gereden. Dat was in februari 2018. In juni was de deal rond en in augustus 2018 zijn we hier naar toe verhuisd. Het niet doen was voor ons geen optie meer. We waren op slag verliefd geworden op het gebouw en willen niet meer terug…..

Waarom hebben jullie Herberg het Klooster overgenomen en is er veel veranderd aan de inrichting?

Dit is voor ons een prachtige plek waar we een situatie kunnen creëren waar mensen zich kunnen herbergen voor persoonlijke ontwikkeling of om tot rust te komen. Het is ook een plek waar mensen voor langere tijd kunnen overnachten want we hebben zestien kamers met in totaal 35 slaapplaatsen. Daarbij ook nog eens een kapel, een grote scholingsruimte en een prachtige, ruime tuin. Kortom, alles wat we ons wensten.

En ja, er is in een kleine anderhalf jaar tijd al heel veel gebeurd in en om het gebouw. Elke dag wordt Herberg het Klooster een stukje mooier en meer naar ons zin. We willen alles zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat houden en hebben geen grote verbouwingen gepland. Ik denk dat dit een proces wordt waar we de rest van ons leven mee bezig zijn en dat is helemaal niet erg…..

Wat is er zoal in deze Herberg te doen?

We hebben een heel breed aanbod waarin we vergaderingen en meetings kunnen faciliteren maar ook eigen programma’s op het gebied van persoonlijke en spirituele ontwikkeling. We kunnen hier ook groepen bergen die voor langere tijd blijven zoals een yoga- en een schrijversgroep dit onlangs hebben gedaan. Recent waren hier twee mensen uit Den Haag die in alle rust aan een boek wilden werken, dat kan hier natuurlijk ook prima.

We hebben al drie keer een retraite georganiseerd en vier keer een ‘familieopstelling’. Dit laatste is gericht op mensen die bijvoorbeeld onrustig of down zijn en waarmee je middels het ‘systeem van herkomst’ op zoek gaat naar oorzaken van deze problemen in het verleden. Dit kan door op een andere manier naar jezelf te kijken. En ik moet zeggen dat we hiermee goede resultaten behalen. Mensen voelen al vrij snel dat er iets veranderd. Uiteraard faciliteren we voor deze groepen alles op het gebied van eten en drinken.

Vertel eens wat meer over de spirituele en/of filosofische bezinning?

We krijgen regelmatig de vraag gesteld of we een bepaalde stroming aanhangen maar dat is niet het geval. Kijk maar om je heen, je ziet beelden van een Indiaan, een Boeddha en Moeder Theresa. Liefde is misschien het verbindende effect en dat is al ingewikkeld genoeg. We stimuleren mensen om zoveel mogelijk zichzelf te zijn en hoe dit ervaren wordt is voor iedereen anders.

Marlies helpt bijvoorbeeld graag mensen die ergens in vastgelopen zijn en dat kan op veel verschillende manieren. Zie het als een soort van herontwikkeling en –ontdekking en daar hebben ze hier in de Herberg mooi de tijd voor. Soms is alles al wel binnen een persoon aanwezig maar zijn ze bepaalde kernwaarden in de loop der jaren kwijtgeraakt.

De kapel in het gebouw is voor iedereen vrij toegankelijk. Zoals eerder verteld hebben we hier al drie keer een retraite gehad waarin we de dag beginnen met meditatie. Half januari organiseren wij hier een stilteweekend, daar is veel vraag naar. Dit is van vrijdag tot en met zondag waarbij de deelnemers zoveel mogelijk stil zijn. Wel zijn er momenten waarin ervaringen gedeeld kunnen worden. We wandelen veel, doen aan yoga en zijn creatief bezig.

Komen je gasten uit heel Nederland en wat zijn de reacties over de omgeving?

Niet alleen uit heel Nederland maar ook uit Duitsland. Eigenlijk vindt iedereen die hier komt de sfeer en leegte adembenemend. Ik heb nog geen negatieve reacties gehoord, alle bezoekers zijn onder de indruk. Maar wat wil je ook. Je loopt de Herberg uit en hebt direct de weidsheid om je heen. Daarbij zitten we hier drie kilometer verwijderd van het Wad. Je kunt hier de sterren heel goed zien en men geniet van de wolken, luchten, de rust en de leuke, pittoreske dorpjes. Daarbij voel je hier de natuur.

Sommige mensen zijn zo enthousiast dat ze al druk zijn met het zoeken naar huizen die te koop staan. ‘Je bent hier helemaal weg van het gekke leven.’ Zo maar een kreet die ik laatst hoorde. Het enige puntje wat je wel eens hoort is dat het een ‘kolere’ eind rijden is, haha. Maar de laatste kilometers worden vaak als heel mooi ervaren.

Je hebt elders ook nog een praktijk en doet bijzonder vrijwilligerswerk?

Nou, eigenlijk geef ik mijn cursussen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, vitaliteit- en leiderschapstrainingen door het hele land met Zutphen, Delft en Utrecht als belangrijkste uitvalshoeken. Ondertussen komen ook steeds meer bedrijven hierheen. Het is sowieso de bedoeling dat ik mijn trainingen meer in het Noorden ga geven.

Daarbij ben ik inderdaad vertrouwenspersoon voor de tafeltennisbond. En omdat die in hetzelfde gebouw zit als de squash- en schermbond ben ik ook voor deze organisaties de vertrouwenspersoon. Ik geef dan ook regelmatig lezingen over bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag. Ik heb vroeger inderdaad op hoog niveau getafeltennist. Zowel in de eredivisie als op NK’s en EK’s. Met ploeggenoot Mirjam Kloppenburg ben ik zelfs nog Nederlands Kampioen in de dubbel geworden. Anne Vlieg is inderdaad ook voor mij een bekende naam, haha….

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit jullie Herberg het Klooster periode tot dusver?

Eigenlijk is het hele traject tot dusver wel een hoogtepunt. Waarbij we soms maar zo meegeholpen worden door mensen uit het dorp die hier spontaan binnenwandelen. Ze komen hier eerst uit belangstelling en helpen dan vervolgens vaak spontaan mee binnen en buiten. Dieptepunten hebben we niet gehad. Wel is het hard werken met ons tweeën. Niets mis mee maar ik ben blij dat we met de kerst even een paar dagen bij kunnen tanken!

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Niet echt concreet maar ik kan wel stellen dat hier binnen het gebouw ondanks veel serieuze meetings ook volop wordt gelachen. We werken hard maar voor humor of een plagerijtje op zijn tijd zijn wij altijd te porren….

Kloosterburen is voor jou ‘the place to be’ geworden?

We krijgen wel eens de vraag: ‘Stel nou dat het hier niets wordt, gaan jullie dan weer terug naar Zutphen?’. Maar dat is voor ons ‘nicht im Frage’. We voelen ons hier welkom en krijgen steeds meer verbinding met de buurt. Voorlopig is men nog niet van ons af, haha….

Nog tijd voor hobby’s?

Ik zou graag ergens in de buurt willen tennissen maar ik heb hiervoor te veel last van mijn knie. Wel wandel ik veel met de hond. We hebben een grote politieherdershond van zes jaar oud die naast zijn waakzaamheid ook zorgt voor de nodige wandelkilometers in de omgeving. En we vinden het leuk om met ons tweeën het Hogeland te ontdekken.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Om naar de sauna te gaan of voor een tomatensoepje. Of om op reis te gaan en hierdoor andere culturen te ontdekken. Eigenlijk doen we dat hier ook maar dan in het klein. ‘Heb jij nog iets Marlies?’. Je mag haar voor rode kool wakker maken…..

Waar staat Herberg het Klooster over 10 jaar?

Waar het nu ook staat. We gaan voor een fijne plek waar mensen zich thuis voelen en zich kunnen verdiepen. En we gaan voor een goed draaiende toko met ons beiden aan het roer. Waarbij we ons hopelijk meer kunnen richten op de opleidingen en de programma’s en mensen (in dienst) hebben voor het schoonmaken, verbouwingen, de afwas en het tuinwerk. Want we doen nu bijna alles zelf.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik vind het leuk dat je even langs kwam. Door de vragen moet je zelf ook weer nadenken waar je staat en waar je uiteindelijk heen wilt. Mensen die meer over ons willen weten, surf gerust even naar www.herberghetklooster.nl . Via deze website kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief.

Mensen die denken dat ze iets voor ons kunnen betekenen zijn altijd welkom voor een rondleiding of een gesprek. Helemaal wanneer dit tot helpende handjes leidt bij bijvoorbeeld het tuinwerk of met het klussen en verven, om te koken, de boekhouding of websiteonderhoud. Misschien voor velen een mooie invulling wanneer ze tijd over hebben en met andere mensen in contact willen komen. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69